Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ~ ces 2015 μια ματιά στο μέλλον

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Από τις 6 έως τις 9 Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας η καθιερωμένη και μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση ψηφιακών καταναλωτικών αγαθών, η CES (Consumer Electronics Show). Η στήλη μας παραβρέθηκε νοητικά και ψηφιακά στην πολυπληθέστερη πόλη της Νεβάδα και σας μεταφέρει τα καλύτερα και εντυπωσιακότερα της έκθεσης αυτής αλλά και μια έκπληξη...
Το πιο σημαντικό που παρατηρήθηκε φέτος στην CES είναι μια γενική αλλαγή κλίματος. Ο «αέρας» του εκθεσιακού χώρου ήταν γεμάτος καινοτομία, φρέσκιες ιδέες και «μύριζε» μέλλον βγαλμένο από σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα πιο ελπιδοφόρο ήταν όχι τόσο η συμμετοχή των μικρών εταιριών (αλλά και κάποιων start-ups) αλλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι εταιρίες αυτές είχαν κάτι σημαντικό και άξιο προσοχής να επιδείξουν, κάτι το οποίο ήταν ικανό να τραβήξει τα βλέμματα μακρυά από τους τεχνολογικούς γίγαντες του χώρου. Για να δούμε..
  • Τηλεόραση: δεν γνωρίζω ποια είναι η άποψή σας για την 3D τηλεόραση αλλά προσωπικά χάρηκα πολύ στο άκουσμα ότι η τηλεόραση αυτή «πέθανε». Οι κατασκευαστές αποφάσισαν να στραφούν σε ένα πολύ πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό της ανάλυσης οπότε και η πλειοψηφία των συσκευών που παρουσιάστηκαν ήταν ανάλυσης 4Κ (και μερικά πειραματικά μοντέλα με ακόμα πιο υψηλή ανάλυση!). Επίσης, οι τηλεοράσεις καμπύλης (curved TV) άρχισαν να κάνουν την παρουσία τους ακόμα πιο έντονη και επιτέλους είδαμε μια αχνή απόπειρα απομάκρυνσης από το λογισμικό «έξυπνων τηλεοράσεων». Για όσους ενδιαφέρονται πιο συγκεκριμένα για μοντέλα, ας ρίξουν μια ματιά σε αυτά της Samsung και της Sony!
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: Αφού οι εταιρίες μας παρουσίασαν τα υπερ-φορητά τους λάπτοπς και τις ταμπλέτες τους, ήρθε ο καιρός να αρχίσουν να πειραματίζονται με μια νέα μορφή λάπτοπ με αποσπώμενη οθόνη που μπορεί να γίνει ταμπλέτα. Η Lenovo μάλιστα παρουσίασε κάποια ιδιαίτερα όμορφα και δυνατά μοντέλα. Επίσης, παρουσίασε και ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ μοντέλο το οποίο θα συναγωνιστεί άμεσα αντίστοιχα μοντέλα τύπου Apple Macbook Air.
  • Gorilla Glass: Η γνωστή σε όλους μας εταιρία κατασκευής οθονών για φορητές συσκευές παρουσίασε το Gorilla Glass 4 το οποίο υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία από πτώσεις και χτυπήματα.
  • Drones: Φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την CES! Νέα μοντέλα με μεγαλύτερη αυτονομία, εμβέλεια και ανθεκτικά υλικά παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της έκθεσης. Το μέλλον της κατασκοπίας προμηνύεται ζοφερό!!
  • Ενέργεια: Η Energous είναι μια μικρή εταιρία και μια από αυτές που όπως είπαμε στην εισαγωγή μας κατάφερε να θαμπώσει τους επισκέπτες της CES με την παρουσίασή της. H Energous χρησιμοποιεί μια τεχνολογία η οποία δουλεύει όπως το ασύρματο δίκτυο και μπορεί να φορτίσει συσκευές ασύρματα ακόμα και από απόσταση 10 μέτρων! Το μόνο που χρειάζεται ο καταναλωτής είναι μια συσκευή εκπομπής και το κατάλληλο λογισμικό εγκατεστήμενο σε όποια συσκευή επιθυμεί να φορτίσει.

  • Internet of Things: Άλλη μια κατηγορία που δεν θα μπορούσε να λείψει, φυσικά. Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν κάτι γύρω από αυτό το κομμάτι, από καφετιέρες που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέχρι κλειδαριές αυτοκινήτων που ξεκλειδώνουν με την χρήση κινητών τηλεφώνων. Σημαντική και ηχηρή η παρουσία της Samsung πάλι η οποία ανακοίνωσε την εξαγορά μιας μικρής εταιρίας που κινείται στον χώρο αυτό προς 200 εκατομμύρια δολάρια αλλά και την πρόθεσή της να ξοδέψει άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια το 2015 για ανάπτυξη προϊόντων που κάνουν χρήση του Internet of Things.
  • Android OS: Για άλλη μια χρονιά, το λειτουργικό της Google απέδειξε πόσο δημοφιλές είναι και μια πλειάδα συσκευών παρουσιάστηκαν, από video projectors μέχρι Η/Υ αυτοκινήτου. Η ευελιξία του και το γεγονός ότι είναι «ανοιχτού κώδικα» δίνουν τεράστια δύναμη στους προγραμματιστές και το μόνο όριο εδώ είναι η φαντασία!
Φυσικά, υπάρχουν τόσα προϊόντα και τεχνολογίες που δεν καλύψαμε αλλά είναι αδύνατο να παρουσιαστούν όλα σε ένα κείμενο. Παρόλα αυτά, υποσχεθήκαμε μια έκπληξη για το τέλος και αυτή έχει να κάνει με μια ανακοίνωση που έγινε από την Intel, την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής επεξεργαστών στον κόσμο. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για κάτι το οποίο πωλείται...

Η Intel ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια με σκοπό να αυξήσει και να βελτιώσει την εκπροσώπηση των γυναικών και των άλλων μειονοτήτων στην τεχνολογική κοινότητα και βιομηχανία! Όπως δήλωσε ο Brian Krzanich, CEO της Intel: «..είναι μια ηθικά σωστή κίνηση για εμάς». Μην ξεχνάμε ότι το 75% των υπαλλήλων της Intel (η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 άτομα σε προσωπικό) είναι άντρες οπότε το όλο θέμα αποκτά άλλη βαρύτητα. Και μάλιστα δεν πρόκειται απλά για μια οικονομική συνεισφορά αλλά για μια αλλαγή στην όλη κουλτούρα της εταιρίας μια και η Intel δεσμεύτηκε να έχει πλήρη εκπροσώπηση όλων των μειονοτήτων, σε όλα τα επίπεδα μέχρι το 2020 (ακόμα και στο management της εταιρίας). Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενθαρρυντική κίνηση σε μια βιομηχανία η οποία πασχίζει να αντεπεξέλθει στα θέματα ισότητας και η οποία κατά κύριο λόγο αντροκρατείται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Google το 70% των εργαζομένων είναι άντρες και το 91% (!!) λευκοί ή Ασιάτες, ενώ στο Twitter οι άντρες αποτελούν περίπου το 71% του συνόλου. Μακάρι λοιπόν η κίνηση αυτή από την Intel να έχει τον αντίκτυπο που όλοι ελπίζουμε για να γίνει ο χώρος στον οποίο κινούμαστε (ο γραφών τουλάχιστον) πιο ίσος και αξιοκρατικός.

Καλή Χρονιά σε όλους! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το