Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ~ το δημοτικό αλλάζει και πάλι και ανυπομονώ(;)

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναγγείλει αλλαγές στην ύλη του Δημοτικού από τον επόμενο χρόνο. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αφού τα εκπαιδευτικά συστήματα πάνε κι έρχονται από τότε που θυμάμαι ανάλογα με την θητεία όχι απλά της κάθε κυβέρνησης, αλλά και του κάθε αρμόδιου Υπουργού (βλέπε ανασχηματισμούς). Πριν όμως τα… ισοπεδώσουμε όλα καλό είναι να τα μελετήσουμε πρώτα. Εμείς εδώ στο yannidakis ακριβώς αυτό θα κάνουμε αφού μεταξύ άλλων είμαστε ιστολόγιο διαπιστευμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη μεταρρύθμιση που υπερασπίστηκα φανατικά έτυχε να ξεκινήσει στην πιο καταστροφική μεταπολιτικά, imageεποχή για τη χώρα μας. Αποτέλεσμα; Έπεσε η κυβέρνηση, έπεσε και η μεταρρύθμιση. Αναφέρομαι στο πρόγραμμα της τότε Υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου που είχε βασιστεί στο σκανδιναβικό και καλιφορνέζικο εκπαιδευτικό σύστημα (τα καλύτερα του κόσμου). Έκτοτε… μπαλώματα, ανοησίες, αλλαγές, αλλαγές στις αλλαγές, διορθώσεις, επιστροφές πίσω, βήματα μπροστά και πάει λέγοντας, μέχρι να καταλήξουμε στο σημερινό χάος. Δηλαδή ποιο χάος; Παιδιά πανέξυπνα που δεν λαμβάνουν όμως την αντίστοιχη εκπαίδευση.

Κάνω την καρδιά μου πέτρα και δεν αναφέρομαι καν στην άρνηση των καθηγητών για αξιολόγηση αφού όπως όλοι ξέρουμε είναι τέλειοι… και συνεχίζω με τις ιδέες Λοβέρδου που αποφάσισε να μειώσει τα μαθήματα των παιδιών, να διευρύνει το ωράριο του Δημοτικού προαιρετικά και να προσθέσει περισσότερη εκπαίδευση στις τέχνες και την πληροφορική όπως και στον αθλητισμό και την διατροφή. Πιστέψτε με, ήταν σοκαριστικό για εμένα να διαβάσω τα σχόλια των αναγνωστών στις δημοσιεύσεις της είδησης αυτής. Στύβω το μυαλό μου να δω ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με μία μεταρρύθμιση που δίνει τον χρόνο στα παιδάκια να αποσυμφορηθούν λίγο. Ποιος δεν αντιλαμβάνεται πως το σχολείο πρέπει να είναι αλληλένδετο με την κοινωνία οπότε να έχει ανοιχτές τις ψηφιακές του πύλες στους αυριανούς χρήστες. Ποιος εθελοτυφλεί βλέποντας πως τα παιδιά μας πάσχουν από φυσική κατάσταση και πως με την παχυσαρκία να αποτελεί σύγχρονο κίνδυνο το σχολείο πρέπει να προσθέσει το λιθαράκι του εφόσον οι γονείς κρίνονται ανίκανοι εκ του αποτελέσματος. Επίσης διάβασα αντιδράσεις για την ξένη γλώσσα από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού όταν οι έρευνες λένε ξεκάθαρα πως το παιδί είναι έτοιμο να αφομοιώσει μια δεύτερη γλώσσα από την ηλικία των τριών! Εκτός αν όλοι βολεύεστε με το lower ένα χρόνο μετά το οποίο ουδείς θυμάται πως να φτιάξει προτάσεις ή να έχει πλήρη συνομιλία με κάποιον. Εκτός κι αν σας αρέσει το παιδί σας να μιλάει αγγλικά με… ρώσικη προφορά ή γαλλικά λες και είναι δυσλεκτικό.

Κακώς χώρεσα κοτζάμ μεταρρύθμιση σε μία μόνο παράγραφο, όμως όταν μιλάμε για παιδεία η συζήτηση δεν έχει καν κρίκους αλυσίδες, είναι απολύτως ενιαία. Το νέο Δημοτικού του Λοβέρδου δε θα λύσει τα προβλήματα της νεολαίας μας, γιατί ακόμα κι αν έχουμε τον μεγαλύτερο μέσο όρο γλωσσικών μαθημάτων στην Ευρώπη τα παιδιά μας εξακολουθούν να είναι ανορθόγραφα και εντάξει, δηλαδή ‘ντάξει, ola ok more και cu re filos και πολύ φοβάμαι πως αυτό δεν θα αλλάξει. Καλωσορίζω λοιπόν την μεταρρύθμιση του Λοβέρδου χωρίς φανφάρες και ενθουσιασμούς. Το χάος της κοινωνίας μας οφείλεται στην λανθασμένη διαπαιδαγώγηση της χθεσινής νεολαίας. Γονείς και σχολείο έφτιαξαν αυτό το έκτρωμα που ονομάζεται σήμερα ελληνική κοινωνία. Αυτοί πρέπει και να το διορθώσουν. Και πλέον το μπαλάκι πάει στην νέα κυβέρνηση και τον νέο Υπουργό από τον οποίο περιμένουμε τα σχέδια του. Θα εφαρμόσει την μεταρρύθμιση; Θα την διορθώσει; Θα την αλλάξει; Και πως; Η μόνη μου ευχή είναι να να μην πέσουν θύματα τα παιδιά των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων+Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το