Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

EPΩΤΗΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ~ όλοι θα πεθάνουμε, όμως πως;


Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Καλώς ή κακώς ο άνθρωπος όπως και οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον κόσμο, έχει ημερομηνία λήξεως η οποία ωστόσο δεν προαναγράφεται κάπου. Το τέλος όμως έρχεται και η αλήθεια είναι πως ειδικά στην περίπτωση του ανθρώπου το τέλος μπορεί να έρθει με μία ευρύτατη γκάμα συμβάντων, όμως είναι οι αρρώστιες, τα ατυχήματα κλπ. Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά αυτό.

Ξεκινάμε με τη σωστή σειρά λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια πεθαίνουν ανά έτος περισσότεροι από πενήντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Όταν κάποιος είναι κάτω απ’ το χώμα, δεν έχει και πολύ σημασία αν ήταν πλούσιος ή φτωχός, πολίτης της Δύσης ή της Ανατολής. Κι όμως το εισόδημα, η ηλικία και ο τόπος στον οποίο έζησε ο κάθε νεκρός παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που πεθαίνει κιόλας. Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, οι μεταδοτικές ασθένειες είναι πρώτη αιτία θανάτου στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, ενώ το εγκεφαλικό και οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία στους ανθρώπους με υψηλό εισόδημα! Η διαφορά είναι χαρακτηριστική και των προβλημάτων (πριν τον θάνατο) που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που απορρέουν φυσικά από τις καθημερινές ασχολίες τους.

Παρότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι διαχρονική αφού μέσα στα χρόνια τα αίτια του θανάτου αλλάζουν ανάλογα και με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, εμείς μπορούμε να αναφερθούμε στο σήμερα και να εξετάσουμε τις δημοφιλέστερες αιτίες θανάτου. Κατόπιν θα επιλέξουμε εμείς ποια θεωρούμε εμείς ως πιθανότερη αιτία θανάτου του εαυτού μας, έτσι για να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον και μακάβριο το Ερώτημα του μήνα αυτού.
  • Οι καρδιακές ασθένειες με 7,4 εκατομμύρια νεκρούς σε ένα έτος που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 48,6% του συνόλου των νεκρών!
  • Τα εγκεφαλικά με 6,8 εκατομμύρια νεκρούς.
  • Οι πνευμονικές παθήσεις ευθύνονται για 3,1 εκατομμύρια νεκρούς.
  • Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με τον ίδιο αριθμό νεκρών περίπου.
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει σκοτώσει 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων.
  • Το AIDS λίγο πιο κάτω με 1,5 εκατομμύρια.
  • Οι διαρροϊκές ασθένειες επίσης με 1,5.
  • Ο διαβήτης στον ίδιο αριθμό του 1,5.
  • Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με 1,3 νεκρούς!
  • Η υπέρταση έχει σκοτώσει 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους.
Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ασθένειες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των αιτιών θανάτου στον πλανήτη μας. Σκεφτείτε πως τα ατυχήματα βρίσκονται πολύ χαμηλά στην λίστα, όπως και τυχόν εγκληματικές ενέργειες κλπ. Ας είναι, στην δική μου την λίστα της ψηφοφορίας θα τα συμπεριλάβω ώστε να είναι πιο… πιπεράτη!

Οπότε: Ακόμα κι αν ξέρετε πως έχετε περίπου 75% πιθανότητες να πεθάνετε από ασθένεια ή νόσημα, μπείτε στην διαδικασία να… ρισκάρετε και προβλέψτε αν θα φύγετε ένδοξα:
  • Από κάποιο νόσημα*
  • Από κάποια ασθένεια* (μεταδιδόμενη κλπ.)
  • Από κάποιο ατύχημα (π.χ. αυτοκινητιστικό)
  • Από κάποιο έγκλημα (στο οποίο θα είστε το θύμα)
  • Από ψυχολογικά αίτια
  • Από κάτι άλλο!

Σκεφτείτε το, αναλύστε το, σχεδιάστε το, προβλέψτε το και κάντε την καρδιά σας πέτρα και ψηφίστε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της σελίδας που βρίσκεται πάνω και δεξιά. Θυμίζω ότι μπορείτε να ψηφίζετε και στη σελίδα μας του +yannidakis στο google plus για ολόκληρο το μήνα! Καλή ζωή να ‘χουμε!

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

5 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω πως ακριβώς ή πότε θα γίνει αυτό, μπορεί σε ένα λεπτό μπορεί σε τριάντα χρόνια δεν έχει σημασία και ούτε φοβάμαι. Αλλά θα πεθάνω την κανονισμένη ώρα, με τον κανονισμένο τρόπο, και με την κανονισμένη «δόση πόνου». Αποδέχομαι απόλυτα το μελλοντικό συμβάν με τον τρόπο που θα συμβεί, άσχετα αν έχω στο μυαλό μου μία βολική εκδοχή για εμένα.
    ΥΓ Θα ψήφιζα αν υπήρχε σαν επιλογή το "οτιδήποτε εκτός από ψυχολογικά αίτια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πνευμονικες παθησεις, η κανενα εγκεφαλικουλι,μμμμ παιζει και κανενα καρκινακι.....τα βλεπω να ερχονται χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Τι ωραία που τα λες... Αχ πεθαίνω για καρνικάκι....

      Διαγραφή
    2. το καρκινακι το έχουμε σίγουρο, πάμε για το πότε..

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το