Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ~ χρέος της κυβέρνησης να προστατεύσει την εξωτερική πολιτική

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Είναι γνωστό και εν μέρη δικαιολογημένο, το να έχει εστιάσει η κυβέρνηση (Τσίπρα) στην μάχη υπέρ της συμφωνίας με τους... εταίρους για το χρέος μας κλπ. Συμφωνώ δυο φορές με αυτό, καθώς ο καλός ο νοικοκύρης τακτοποιεί πρώτα τις οφειλές του προς τους τρίτους. Αυτό όμως σημαίνει πως μερικά σημαντικά ζητήματα έχουν επισκιαστεί και αφεθεί σε χαμηλά στρώματα της ατζέντας. Πάρε για παράδειγμα την κοινωνική πολιτική που πέρα από την ιστορία με τις εκατό δόσεις, δεν έγινε και τίποτα συγκλονιστικό για να μπει στο βιογραφικό της κυβέρνησης αυτής.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι τομείς που απαιτούν προσοχή και λεπτούς χειρισμούς, όπως η εξωτερική πολιτική. Ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στο κόκκινο από πολλές απόψεις και μετά από πολλά γεγονότα. Δεν έχει πολύ καιρό μάλιστα που η κυβέρνηση της Αλβανίας έστειλε διάβημα στην Αθήνα για να επανεξετάσει τα όρια των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.

Οι πηγές που ανέλυσαν την κίνηση αυτή, κάνουν λόγο για διάφορα ακραία σενάρια που περιλαμβάνουν την "Μεγάλη Αλβανία" και πάει λέγοντας, όμως εγώ δεν θέλω αν γίνω γραφικός και κακοπροέραιτος από την πρώτη μέρα. Λέω απλά ότι οι αλβανοί πιέζουν προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μία αδύναμη πολιτικά λόγω της δυσχέρειας της τα τελευταία χρόνια να σταθεί με πυγμή σε διεθνές επίπεδο. Είναι μια ψαριά η οποία μπορεί να μην πιάσει τίποτα, αφού η Ελλάδα έχει με το μέρος της διεθνείς χάρτες που οριοθετούν θαλάσσια σύνορα με σαφήνεια, όμως γιατί να να μην την δοκιμάσουν οι φίλοι μας οι αλβανοί;

Σε αυτό το σημείο βγάζουμε από το συρτάρι και την μεταβλητή: "Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής" μια χώρα με εμφατική συμμαχία με την Ελλάδα αλλά και με την Αλβανία. Εγώ πιστεύω πως οι αμερικανοί θα θέλουν να το παίξουν εκ του ασφαλούς χαμηλώνοντας τους τόνους κάτι που προφανώς συμφέρει την Ελλάδα η οποία στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν έχει σημασία αν δεν δούμε μία ελληνική κυβέρνηση να αποκρούει τέτοιου είδους προκλήσεις έγκαιρα και με καθοριστικό τρόπο. Όταν θες να προστατεύσεις την αυλή του σπιτιού σου δεν χαϊδεύεις τα αυτιά του γείτονα. Ξεκαθαρίζεις ευθύς εξ αρχής πριν αυτός αρχίζει να παίρνει θάρρος... +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. Σώθηκες.... Αν πούμε κάτι υπερ του τόπου μας, αμέσως είμαστε εθνικιστές!
    Κανείς δεν αντιλαμβάνετε ότι έχουμε ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ γείτονες, από τους Τούρκους τους Αλβανούς, Σκοπιανούς και να πω και Βουλγάρους που όπου να ναι θα μας ζητήσουν τη Δράμα και την Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η πολιτική μας ακεραιότητα θα πρέπει πάνω απ' όλα να διασφαλίζει την εδαφική μας ακεραιότητα η οποία άλλωστε κατοχυρώθηκε μετά από διεθνείς συνθήκες και δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται από κανέναν στα πλαίσια του διεθνές δικαίου.

      Προφανώς ορισμένοι καλλιεργούν κλίμα αλλά επισήμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, εκεί χρειάζεται η πολιτική πυγμή..

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το