Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ μια ακόμα ιστορική συμφωνία, ειρήνης

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Διαπραγματεύσεις δεν είχαμε μόνο στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, αλλά και στο Ιράν, όπου μετά από μία διαπραγματευτική μάχη που κράτησε για μια δεκαετία, η διαπραγματευτική ομάδα έξι κρατών ήρθε τελικά σε συμφωνία με το Ιράν για την αφόπλιση του πυρηνικού προγράμματος της δεύτερης.
Πρόκειται για μια win-win υπόθεση, αφού οι ποινές που υποβάλλονται από τη Δύση στο Ιράν είναι εκτός από συχνές και εξοντωτικές και τώρα η συμφωνία λέει πως αυτές θα σταματήσουν. Από την άλλη η Δύση δείχνει να διώχνει έναν από τους πονοκεφάλους της στην Μέση Ανατολή με κύριο αντίκτυπο στην άμυνα.

Θεωρητικά η συμφωνία αυτή είναι ένα βήμα προς την παγκόσμια ειρήνη, κάτι ουτοπικό δηλαδή, αλλά μία κίνηση σαν αυτή που πριν χρόνια φάνταζε ανέκδοτο δείχνει πως η διπλωματία μπορεί να δώσει λύσεις ακόμα και μεταξύ κρατών από τη Δύση και την Ανατολή. Εγώ θα έλεγα να κρατήσουμε αυτό ευχόμενοι αφενός να τηρηθεί η συμφωνία αυτή και αφετέρου να αποδειχτεί παράγοντας ειρηνικής σταθερότητας στην περιοχή, κάτι που επίσης ακούγεται σαν ανέκδοτο... +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα πάρα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σου αλλά δυστυχώς αυτή η συμφωνία θα αποτύχει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου ΗΠΑ του χρόνου. Κι αυτό γιατί οι Ισραηλίτες και ο Νετανιάχου ΄βγάζουν καπνούς και μισούν τον Ομπάνα. Θα κάνουν οτιδήποτε μπορούν (και μπορούν πάρα πολλά) για την αποτυχία της συμφωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι μία παράμετρος που δεν έθεσα στο κείμενο μου, παρά το ότι διάβασα την αντίδραση του Ισραήλ.
      Είναι προφανώς ένα βήμα που μπορεί είτε να πέσει στο κενό είτε να χαράξει μία ειρηνική πορεία. Είναι λοιπόν ζήτημα διαχείρισης από δω και μπρος.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το