Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ~ ενωμένη ευρώπη: μια ιστορία παλιά, επαναλαμβανόμενη, γερμανική και πονεμένη

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πολλά λέμε και ακούμε αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πράγματι η Ευρώπη τόσο ενωμένη όσο θα θέλαμε; Όσο θα ήταν το ιδανικό; Έχει τα χαρακτηριστικά μιας ένωσης κρατών; Η αλήθεια είναι πως όχι. Και το παράδειγμα με τα μη βιώσιμα μνημόνια για τους δανεισμούς της Ελλάδας, δείχνει να είναι χαρακτηριστικό του ότι κάτι πάει στραβά.

Τα τελευταία χρόνια η Ένωση διευρύνεται ποσοτικά, προσθέτοντας διάφορες χώρες στις τάξεις της, όμως οι βελτιώσεις στην κοινή πολιτική της είναι ελάχιστες και συχνά άστοχες. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική συχνά απέτυχε και το ενιαίο νόμισμα, το ίδιο. Πρόσφατα έγινε ένα πρώτο βήμα μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής με τόσες διαφορετικές απόψεις που στο τέλος απέτυχε.

Τι λείπει από την Ένωση και δεν πετυχαίνει τον στόχο της πλήρης Ένωσης; Μήπως λείπει ένας ηγέτης; Είναι πολύ πιθανό. Όχι ότι όμως αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη διοικείται από ισότιμα μέλη. Χωρίς αμφιβολία ηγέτιδα της Ευρώπης σήμερα είναι η εκ Γερμανίας, καγκελάριος Μέρκελ. Καλός ή κακώς αυτό είναι γεγονός και αν πάμε λίγο πίσω θα δούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία προσπάθησε να ενώσει τον κόσμο με τρόπο που θεωρούσε καλό αλλά βασικά συμφέρον για τον τόπο της.

Πριν μερικά χρόνια ο Χίτλερ είχε ακριβώς την ίδια φιλοδοξία: Να ενώσει την Ευρώπη προσδίδοντάς της τα χαρακτηριστικά που εκείνος επιθυμούσε. Ήθελε παντού λευκούς ανθρώπους με καθαρά χαρακτηριστικά για να φτιάξουν μία γερμανική Ευρώπη. Ο Χίτλερ δεν ήταν μόνο πολεμοχαρής, απλά ήταν τυφλωμένος από την επίτευξη του στόχου του. Κατά τα λοιπά ήταν ιδιαίτερα καλλιεργημένος και φιλότεχνος, σε σημείο που να αποζητά δείγματα της τέχνης από ολόκληρη την Ευρώπη. Σκοπός του θα ήταν να καλλιεργήσει παιδεία και γνώσης στα παιδιά της νέας Ευρώπης όπως την οραματιζόταν.

Λίγο πιο πίσω ακόμα, ο Καρλομάγνος έκανε ακριβώς το ίδιο. Όντας ο πρώτος αυτοκράτορας της Δύσης, έφτιαξε ένα φιλόδοξο σχέδιο κατάκτησης της Ευρώπης ακριβώς για να την ενώσει ομοιόμορφα. Ο ίδιος ήταν επίσης πολύ καλλιεργημένος με ιδιαίτερη έφεση στις τέχνες ενώ παράλληλα ήταν πολύ ευαισθητοποιημένος με την Παιδεία. Για πολλά χρόνια όλα τα σχολεία των χωρών που βρισκόντουσαν υπό την κατοχή του, λάμβαναν ιδιαίτερη εκπαίδευση βασισμένη σε διάσημους λόγιους και καλλιτέχνες.

Πολλοί στο παρελθόν προσπάθησαν να ενώσουν την Ευρώπη και ίσως βαθιά μέσα τους να θεωρούσαν πως το έκαναν για καλό σκοπό. Ο τρόπος όμως που προσπαθούσαν να το επιτεύξουν ήταν λανθασμένος. Είτε αυτό αφορούσε πολέμους και εξόντωση των αντιπάλων, είτε οικονομικό πόλεμο όπως στις μέρες μας, μένει να αναρωτηθούμε πως μπορούμε να έχουμε μία πράγματι ενωμένη και Ευρώπη+Yanni Spiridakis

Το ότι και στις τρεις περιπτώσεις έχουμε Γερμανική προσπάθεια ένωσης της Ευρώπης είναι μια διαβολική σύμπτωση; Το αφήνω στην κρίση σας...

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το