Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ την κυριακή επιλέγουμε τη δύσκολη σιγουριά ή το απρόβλεπτο ρίσκο

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Δεν ονειρευόμουν την πρώτη εβδομάδα του νέου yannidakis να ασχολούμαστε με τις πολιτικές εξελίξεις, όμως αν δεν το κάναμε, δεν θα εξυπηρετούσαμε και τον σκοπό της λειτουργίας μας.

Μετά την +Nastazia A και τον +daskalakis michael είναι σειρά μου να τοποθετηθώ σχετικά με το ιστορικό δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για το οποίο με ρωτούν τι θα ψηφίσω και περιμένουν να τους απαντήσω ένα φανατικό "Ναι" ή ένα φανατικό 'Όχι".

Ε, λοιπόν δεν υπάρχει τίποτα για μεθαύριο που θα κάνω με ικανοποίηση. Για μένα το "Ναι" είναι η έναρξη μίας ακόμα δύσκολης εποχής για την χώρα μου και εμένα προσωπικά, είναι η παράταση της ελπίδας μου για μια πιο ελεύθερη και δίχως χαλινάρια εποχή, για κάποια μελλοντική εποχή. Συνάμα όμως εγγυάται την ασφαλή μου συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κοινά, την ομαλή λειτουργία των τραπεζών και την εγγύηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Το "Όχι" μπορεί να είναι πολύ περισσότερα πράγματα. Επισήμως, θεωρείται πως είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως ποιος πιστεύει πλέον τον Αλέξη Τσίπρα; Καμία από τις δηλώσεις ή υποσχέσεις του δεν τηρήθηκαν και οι περισσότερες διαψεύστηκαν από την σκληρή πραγματικότητα. Ίσως με το "Όχι" ο ίδιος να θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι, δεν ξέρουμε όμως τι θα βρει εκεί...
Υπάρχει και το σενάριο της σύνδεσης του "Όχι" με την χρεωκοπία. Ξέρετε δεν είναι τόσο υπερβολικό όσο ακούγεται. Αν η Ευρώπη σταματήσει την χρηματοδότηση των τραπεζών, τότε ο μόνος τρόπος αυτές να λειτουργήσουν είναι κόβοντας νέο νόμισμα και κάπως έτσι η δραχμή θα επιστρέψει στη ζωή μας, όμως δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν που ξέραμε. Θα ήταν κάπως... έτσι και επιπλέον έτσι. Όσοι προλάβατε την κατοχή θα έχετε μια ιδέα, οι υπόλοιποι καλύτερα να διαβάσετε τους παραπάνω συνδέσμους.
Το "Όχι" εμπεριέχει μια αβεβαιότητα και ένα ρίσκο. Αυτό δεν είναι μόνο κακό. Μπορεί να είναι και καλό. Μπορεί να καταλήξει σε μία συμφέρουσα συμφωνία ή σε ένα σενάριο γρήγορης ανάκαμψης, από την άλλη μπορεί να παγιώσει μέρες σαν αυτές που διανύουμε τώρα στην αγορά και στην πραγματική οικονομία ή να τις χειροτερέψει.

Είστε συνταξιούχοι; άνεργοι νέοι; μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; μεροκαματιάρηδες οικογενειάρχες; Αν ζείτε σε αυτή τη χώρα και έχετε δικαίωμα ψήφου την Κυριακή πρέπει να ζυγίσετε την δυσοίωνη ασφάλεια του "Ναι" και όλες τις πτυχές του ρίσκου που ενέχει το "Όχι". Αν το κάνετε αυτό, με ήσυχη την συνείδησή σας, ψηφίστε! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

4 σχόλια:

  1. Σύμφωνοι Γιάννη για το ναι και το όχι. Το ναι σου εγγυάται όλα αυτά μέχρι το επόμενη φορά...επισης εγγυάται ότι τα σημερινά τετράχρονα θα έχουν να αντιμετωπίσουν εικοσικατι τις εκατό ανεργία όταν θα ψάχνουν για δουλειά διότι ακόμα δε θα έχουμε ξεπληρώσει.

    Βακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν μια απόφαση εφαρμοστεί με ακρίβεια στο σύνολό της, τότε θα δούμε και σημαντική ανάπτυξη που μεταφράζεται και σε θέσεις εργασίας. για την ακρίβεια σε παραπέμπω στις 27 σελίδες της πρότασης των θέσεων που θα κρίνουμε την Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχαία βρήκα το site σας, φάινεται αρκετά ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσω. Με βρίσκει όμως αντίθετο η άποψή σας για το ΝΑΙ και δυστυχώς μου φαίνεται πολύ επιδερμική και μονόπλευρη. Κατανοώ το φόβο το δικό σας και ενός μεγάλου μέρους τη κοινωνίας αλλά δε το συμμερίζομαι. Η πρόταση των δανειστών για την οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε περιλαμβάνει μέτρα αυστηρής λιτότητας χωρίς δέσμευση για μείωση του χρέους. Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε βαθύτερη ύφεση, αδυναμία πληρωμής, χρεοκωπία και εθνικό νόμισμα. Με ΝΑΙ σε λίγο καιρό θα είμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση, με τον κόσμο περισσότερο πολωμένο και ίσως με ενισχυμένη ακροδεξιά. Η ελπίδα ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα έρθει η ανάπτυξη είναι ευσεβής και φρούδα. Μόνη ελπίδα εντός της ΕΕ είναι η μείωση του χρέους για την οποία ακριβώς παλεύει η κυβέρνηση. Το χειρότερο όμως με το ΝΑΙ είναι ότι αποτελεί πράξη άνευ όρων εθνικής παράδοσης και υποταγής. Μετά από αυτό κανείς δε θα μας υπολογίζει διεθνώς γιατί θα ξέρουν ότι αρκεί να μας εκβιάσουν με έξοδο από το ευρώ ή μια καταστροφή για να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε ναι σε όλα. Αυτό περνά πολύ επικίνδυνα μηνύματα προς τα έξω και υπονομεύει την εθνική επιβίωση. Και ύστερα η δημοκρατία δέχεται τεράστια πλήγμα καθώς δεν έχουμε ανάγκη πλέον από εκλεγμένες κυβερνήσεις αλλά από διορισμένους τοποτηρητές. Τώρα, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει μια έξοδο από το ευρώ, αλλά με ψύχραιμη ματιά θα δει κανείς ότι είναι εξαιρετικά μικρή. Κανένα δε συμφέρει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αμερικάνοι, Κινέζοι δηλώνουν καθαρά ότι δεν την επιθυμούν. Γάλλοι και Ιταλοί που φοβούνται για το ντόμινο επίσης δηλώνουν ότι το ΟΧΙ δε σημαίνει έξοδος. Η γνωστή τράπεζα Goldman Sachs χθες δήλωσε ότι το ΟΧΙ δε συνδέεται με την παραμονή στο ευρώ. Στην Ελλάδα συγκλίνουν μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κανείς δε θέλει να προκαλέσει αστάθεια. Θα μπορούσα να το αναλύσω περισσότερο αλλά θεωρώ ότι καταλαβαίνετε. Στο σημείο που φτάσαμε είναι χρέος κάθε δημοκρατικού, φιλελεύθερου και φιλόπατρη πολίτη να στηρίξει το ΟΧΙ. Πρέπει να αποφύγουμε πάσει θυσία τον εθνικό εξευτελισμό. Δεν είμαστε έθνος δειλών. Ας μην υποκύπτουμε στην προπαγάνδα και την αισχρή τρομοκρατία και ας διατηρούμε ανοικτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Εύχομαι πάντα να βρίσκετε κάτι ενδιαφέρον στις καθημερινές μας αναρτήσεις!

      Αναφορικά με τον σχολιασμό σας θα πρέπει να διευκρινίσω πως δεν τάσσομαι υπέρ του "Ναι" στο κείμενο μου, ωστόσο το θεωρώ πιο ξεκάθαρο σαν επιλογή, ασχέτως αν είναι καλή ή κακή.
      Προσωπικά είμαι ρεαλιστής και κρίνω πως την αξιοπρέπεια μας την έχουμε χάσει προ πολλού, ασχέτως της συμφωνίας που (ελπίζω) να ακολουθήσει του δημοψηφίσματος, είναι στο χέρι το δικό μας να εργαστούμε σκληρά για να ανατρέψουμε την εικόνα της Ελλάδας κυρίως για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τους ξένους.

      Σας περιμένω ξανά με τις καίριες παρεμβάσεις σας

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το