Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ η ήττα της ελλάδας από τα σκόπια είναι ζήτημα marketing

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές για το ζήτημα των σκοπίων. Πρόκειται -μεταξύ άλλων- για μία χώρα που μοχθεί να αποδείξει ή μάλλον να οικειοποιηθεί μια αρχαία παρακαταθήκη που απλά... δεν της ανήκει. Στα Σκόπια όμως δείχνουν να είναι έξυπνοι στο marketing αφού μια παροιμία λέει "seeing is believing" και είναι απόλυτα εύστοχη.

Βλέπετε, οι γείτονές μας έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2010 ένα πρόγραμμα κόστους 570 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή αγαλμάτων, την ανέλκυση κτιρίων ή την αναδιαμόρφωση χώρων, τα οποία είτε απεικονίζουν προσωπικότητες της Μακεδονίας, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος Β' κλπ. είτε προσεγγίζουν εμφανισιακά ρυθμούς μπαρόκ και πάει λέγοντας.

Ο μέσος ανιστόρητος τουρίστας, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, θα τραβήξει φωτογραφίες του καλοστημένου ψεύτικου σκηνικού της πόλης και θα τις μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα με λεζάντα "macedonia". Οι φωτογραφίες εκτός απροόπτου θα καταλήξουν να βγαίνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης της google στη λέξη κλειδί "macedonia". Ο μέσος ανιστόρητος πολίτης αυτού του κόσμου θα οικειοποιηθεί της εικόνας και της ονομασίας για το κομμάτι γης που αντιστοιχεί στα Σκόπια και κάπου εκεί, το παραμύθι τελειώνει.

Τι μένει στους έλληνες; Εξαρτάται πως θα το σκεφτεί κανείς. Ουσιαστικά η Ελλάδα έχει όλο το πακέτο: Έχει τις πόλεις (από την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη, έως τις Σέρρες και την Καβάλα...), έχει τα αληθινά μνημεία όπως ο απίστευτος τάφος του Φιλίππου και διεκδικεί το ιστορικό μυστήριο της ταφής του Αλεξάνδρου. Η διαφορά είναι σε αυτό που είπα στην αρχή: Το marketing! Τι κάνει η Ελλάδα για να διαφημίσει τον τόπο του μεγάλου στρατηλάτη; Εεε... Τίποτα;

Μια καλή ερώτηση είναι το που βρήκε η οικονομία των σκοπίων 570 εκατομμύρια. Α, δεν το ξέρω εγώ αυτό, αλλά μπορώ να ξέρω πως σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει τις ίδιες οικονομικές προσβάσεις για να την ανταγωνιστεί... +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το