Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ~ ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Πριν ένα μήνα (2 Ιουλίου 2015), ένα ρομπότ σε ένα από τα εργοστάσια της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen σκότωσε έναν εργάτη. Το ατύχημα συνέβη όταν, κατά την διάρκεια της συναρμολόγησης του, το ρομπότ άρπαξε τον εργάτη και τον συνέθλιψε χτυπώντας τον με δύναμη πάνω σε μια μεταλλική πλάκα. Αν δώσουμε λίγη προσοχή στο ΜΜΕ τότε γρήγορα διαπιστώνουμε ότι ήρθε το τέλος της ανθρωπότητας και τα ρομπότ πλέον είναι έτοιμα να μας υποδουλώσουν! Αλήθεια;; 
Η είδηση από μόνη της είναι ικανή να εγείρει κάποια ερωτηματικά.. Κυρίως όμως, γιατί το ρομπότ «επιτέθηκε» στον άνθρωπο; Αν σκεφτούμε λίγο πιο ψύχραιμα και πιο λογικά, τα ρομπότ είναι σχεδιασμένα να πραγματοποιούν κάποιες λειτουργίες. Το συγκεκριμένο ήταν σχεδιασμένο να αρπάζει κάποια υλικά και να τα δίνει σχήμα πριν τα τοποθετήσει πίσω στην γραμμή παραγωγής. Φυσικά, δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ ανθρώπου και υλικού αυτοκινήτου.. Άρα, η θεωρία περί επίθεσης δεν στέκει, ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπήρχε και ένας ακόμα άνθρωπος μέσα στον ίδιο χώρο ο οποίος δεν έπαθε τίποτα. Πόσο όμως απέχουμε από ένα τέτοιο δυστοπικό μέλλον και είναι, άραγε, πιθανόν να φτάσουμε σε ένα επίπεδο όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποκτήσει ελεύθερη βούληση;


Η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει με απίστευτους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα. Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί, όμως, στην δημιουργία μηχανών οι οποίες θα προγραμματίζονται να εκτελούν κάποιες εργασίες. Από απλούς βραχίονες που μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα σημείο σε ένα άλλο, μέχρι μηχανές που πιλοτάρουν τα πανέξυπνα (και πανάκριβα) διαστημόπλοια της ΝΑΣΑ στις άκρες του γαλαξία μας! Ήδη, δουλειές τεχνικής φύσης έχουν αντικατασταθεί στην πλειοψηφία τους από μηχανές και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα επαγγέλματα (ταμίες, γραμματείες, τηλεφωνήτριες, οδηγοί, διαιτητές, κλπ.)

Μέχρι τώρα, οι μηχανές αυτές ήταν κατασκευασμένες με σκοπό να κάνουν δουλειές που ήταν προγραμματισμένες να κάνουν. Πολλές εταιρίες όμως, με πρωτοπόρο την ΝΑΣΑ, έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά και έχουν δημιουργήσει μηχανές που είναι ικανές να σκεφτούν και να πάρουν αποφάσεις μόνες τους. Το επόμενο, λογικό, βήμα λοιπόν είναι να κάνουμε μηχανές που να έχουν συνείδηση και να μπορούν να μάθουν, να προσαρμοστούν και να «συμβιώσουν» μαζί μας. Και εδώ είναι που το τοπίο γίνεται λίγο γκρίζο..
Και απόδειξη ότι τα σενάρια αυτά δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί διανοούμενοι έχουν εκφράσει ανοιχτά τους φόβους τους για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη ελέγχου της σε διεθνές επίπεδο. Ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της εταιρίας Τεσλα που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρόσφατα δήλωσε σε συμπόσιο του πανεπιστημίου ΜΙΤ ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο «διάβολος» που νομίζουμε ότι έχουμε υπό έλεγχο μέχρι να είναι πλέον πολύ αργά. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται συνεργασία διακρατική προκειμένου να μπουν οι νομοθετικές βάσεις για τον έλεγχο και τον περιορισμό της τεχνολογίας αυτής.

Ο μεγάλος επιστήμονας Στεβεν Χόκινγκ πρόσφατα δήλωσε ότι στα επόμενα 100 χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομποτ θα έχουν γίνει τόσο δυνατά, έξυπνα, μεγάλα και πολυπληθή που πλέον θα αποτελούν ορατό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Δεν δίστασε μάλιστα να προβλέψει ότι αυτή θα είναι και η αιτία του αφανισμού της ανθρωπότητας. «Ο άνθρωπος είναι βιολογικά περιορισμένος και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια τέτοια δύναμη», δήλωσε. Και είναι αλήθεια.. ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει, χάνει σε δύναμη, μυαλό, δυνατότητες και τελικά, πεθαίνει. Η μηχανή μπορεί να φτάσει στο επίπεδο να επιδιορθώνει τον εαυτό της και να αναπαράγεται με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε αριθμούς αλλά και δυνατότητες. Και με την βοήθεια του Διαδικτύου όπου τα πάντα επικοινωνούν μεταξύ τους, έχουμε χτίσει το δίκτυο πάνω στο οποίο όλες αυτές οι μηχανές θα επικοινωνούν και θα λαμβάνουν όχι μόνο αποφάσεις αλλά και επιπλέον γνώσεις!

Το κεφάλαιο Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σίγουρα τεράστιο και σε ένα τόσο περιορισμένο άρθρο δεν μπορούμε να καλύψουμε τίποτα αλλά ο σκοπός είναι απλά να δώσουμε λίγο «τροφή» για σκέψη και να ανοίξουμε ίσως κάποια συζήτηση γύρω από το θέμα.

Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε με τους Θεμελιώδεις Νόμους της Ρομποτικής όπως αυτοί εκφράστηκαν από τον συγγραφέα και επιστήμονα (και, προσωπικά, προφήτη) Ισαακ Ασίμοβ το 1942:

1.     Τα ρομπότ δεν μπορούν να τραυματίσουν τον άνθρωπο και δεν μπορούν να επιτρέψουν τον τραυματισμό κάποιου ανθρώπου
2.     Τα ρομπότ πρέπει να εκτελούν και να ακολουθούν τις εντολές των ανθρώπων εκτός και αν αυτές έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Πρώτο Νόμο
3.     Τα ρομπότ πρέπει να προστατεύουν τους εαυτούς τους εκτός και αν με τις πράξεις τους έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Πρώτο ή τον Δεύτερο Νόμο. +Vassilis Anastasiadis 


σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το