Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ 2ο συμπόσιο των 7 σοφών του κόσμου

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Nerds ενωθείτε!Το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς πλησιάζει!
Αν δεν πήρε τίποτα το αφτί σας, εγώ είμαι εδώ για να μάθετε τα πάντα!

Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Από που προερχόμαστε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντήσουν 7 παγκοσμίως κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα Κοσμολογίας στα πλαίσια του 2ου Συμποσίου των 7 σοφών του κόσμου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μεσσηνία. 
Η πρώτη μέρα θα αφορά κυρίως άτομα του επιστημονικού χώρου, ενώ η δεύτερη θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, και συγκεκριμένα οι ομιλίες θα πλαισιωθούν με την ενεργό συμμετοχή αριστούχων μαθητών και φοιτητών από τη χώρα μας. Το ίδιο απόγευμα, σε εκδήλωση στο Megaron Plus θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε μία ανοικτή συζήτηση, με θέμα τον ρόλο της κοσμολογίας στη πορεία της ανθρωπότητας. Στις 3 Οκτωβρίου το απόγευμα, το Συμπόσιο θα μεταφερθεί στη Μεσσηνία, με την ξενάγηση των 7 επιστημόνων στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του ξενοδοχείου Costa Navarino. Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Καλαμάτα για μαθητές, από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.


Ανάμεσα στους στόχους του Συμποσίου των 7 Σοφών, είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των προβληματισμών που αντιμετωπίζει η σύγχρονη επιστήμη της Κοσμολογίας, η οποία εξετάζει τη γέννηση του Σύμπαντος, την περιεκτικότητα της ύλης και της ενέργειας που περιλαμβάνει, την μορφή και την δομή που έχει, την ηλικία και την ιστορία του καθώς και την μελλοντική του εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι μόλις το 5% αντιστοιχεί στην γνωστή μας ύλη από την οποία αποτελούνται τα μυριάδες άστρα των γαλαξιών του Σύμπαντος, αλλά και εμείς οι ίδιοι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το 95% των συστατικών του Σύμπαντος μας είναι ακόμη άγνωστο. Ενός Σύμπαντος ηλικίας 13.8 δισεκατομμυρίων ετών!

Η επιστήμη της Κοσμολογίας και της εξερεύνησης του Διαστήματος, έχει σημειώσει αξιοπρόσεκτη και ταχύτατη πρόοδο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι, σχεδιάζεται ταξίδι στον Άρη και το απέραντο σύμπαν ανακαλύπτεται ολοένα και περισσότερο. Η πρόοδος αυτή δεν οφείλεται μόνο στη χαρισματική ευφυΐα διαπρεπών πρωτοπόρων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων, αλλά και στους μεγάλους δασκάλους οι οποίοι ενέπνευσαν τη νεότερη γενιά παγκόσμιων επιστημόνων.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλοι δάσκαλοι και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ φυσικής που θα βρεθούν στη χώρα μας  είναι οι James Cronin, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, David Gross, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και George Smoot, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια. Το πάνελ συμπληρώνεται από τέσσερις κορυφαίους αστροφυσικούς: τον George Efstathiou, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, τον Eugene Parker, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τον Alexei Starobinsky από το Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, και τον Καθηγητή στο College de France Gabriele Veneziano.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Επίσης, θα υπάρξει απευθείας αναμετάδοσή τους μέσω ίντερνετ. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και μη ειδικοί, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί ή το ευρύτερο κοινό», πρόσθεσε ο κ. Κριμιζής.

Όπως είναι προφανές, πρόκειται για μία μεγάλου ενδιαφέροντος εκδήλωση, ιδανική για όσους λατρεύουν το μυστήριο κόσμο του Σύμπαντος. Μην το χάσετε!+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το