Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ~ τα νέα τεχνολογικά "μήλα"

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Χθες, σε μια καλό-κουρδισμένη παρουσίαση που μόνο η ίδια ξέρει να προσφέρει, η Apple παρουσίασε τα νέα της προϊόντα .. και δεν ήταν λίγα! Πολλοί όμως δεν εντυπωσιάστηκαν. Ξέμεινε άραγε ο Αμερικανικός κολοσσός από ιδέες;
Ας ξεκινήσουμε με το τι παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους από την εταιρία του μεγάλου Στιβ Τζομπς:

Η καινούρια σειρά κινητών τηλεφώνων, iPhone 6S / iPhone Plus 6S με ταχύτερους επεξεργαστές, μεγαλύτερη μνήμη, καλύτερη φωτογραφική μηχανή, οθόνη αφής που αντιλαμβάνεται μέχρι και το πόσο έντονα την πατάμε και άλλες πολλές προσθήκες.

Μια καινούρια ταμπλέτα, το iPad Pro, η οποία φέρει μια τεράστια οθόνη σχεδόν 13 ιντσών, έχει μια υπερ-υψηλής ανάλυσης οθόνη και μια ψηφιακή γραφίδα για να μπορεί ο χρήστης να σχεδιάζει με απίστευτη λεπτομέρεια.


Το καινούριο «γκατζετάκι» για την τηλεόραση με φωνητική καθοδήγηση, παιχνίδια, εφαρμογές, κλπ. 

Όχι ένα, αλλά δυο λειτουργικά συστήματα, ένα για τις φορητές συσκευές της εταιρίας και ένα για τους υπολογιστές.

Ποιο από όλα αυτά όμως είναι πραγματικά καινοτόμο; Πολλές λειτουργίες υπάρχουν εδώ και καιρό στην αγορά και η Apple τις παρουσιάζει τώρα και μάλιστα καυχιέται ότι αποτελούν σημεία κλειδιά των προϊόντων της!

Αν προσέξει κανείς την ιστορία των προϊόντων της Apple θα διαπιστώσει ότι ούτε φέρουν τρελές καινοτομίες (το πρώτο iPhone και iPad εξαιρούνται, φυσικά), αλλά ούτε και είναι τα καλύτερα από θέμα προσφερόμενων χαρακτηριστικών (μέγεθος μνήμης, ταχύτητα επεξεργαστή, κλπ.). Παρόλα αυτά, όλα τους πουλάνε σαν τρελά και πολύς κόσμος είναι ερωτευμένος μαζί τους (και εγώ, το παραδέχομαι!).

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε στην εταιρία της Καλιφόρνια, είναι ότι αυτό που κάνει, το κάνει καλά..! Και μερικές φορές, αυτό είναι καλύτερο από την πραγματική καινοτομία. Ξοδεύει ατελείωτες ώρες αναλύοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, σχεδιάζοντας και την πιο μικρή βίδα, γράφοντας και τον πιο χαζό κώδικα ώστε το τελικό προϊόν να είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει στην αγορά!

Και τα παραδείγματα δεν είναι λίγα:

Φορητά MP3 players υπήρχαν και πριν το iPod
Κινητά τηλέφωνα με οθόνη αφής και πλοήγηση Internet υπήρχαν και πριν το iPhone
Φορητοί υπολογιστές που είχαν λειτουργία ταμπλέτας υπήρχαν και πριν το iPad
Έξυπνα ρολόγια υπήρχαν και πριν το Apple Watch
Λεπτοί φορητοί υπολογιστές υπήρχαν και πριν το MacBook Air

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ...

Η ευλογία της εταιρίας αυτής είναι ότι έχει την ευτυχία να φέρει στο δυναμικό της τους καλύτερους των καλύτερων και αυτή η ομάδα σε συνδυασμό με το αστρονομικό ποσό μετρητών που διαθέτει, μπορεί να πιάσει οτιδήποτε στα χέρια της και να το κάνει καλύτερο. Να το κάνει διάσημο, εύχρηστο, περιζήτητο και λειτουργικό.

Και αυτό είναι που διαφοροποιεί την εταιρία αυτή από τον ανταγωνισμό. Και αυτό δεν είναι κακό .. χάρη σε αυτά τα προϊόντα ο ανταγωνισμός υπάρχει και χάρη σε αυτή την «ιδεατή καινοτομία» ο ανταγωνισμός βελτιώνεται και βγάζει καινούριες και πιο λαμπρές ιδέες.

Πολλοί κατηγορούν την Apple για αντιγραφή – διαφωνώ μαζί τους. Αντιγραφή είναι αυτό που κάνουν μερικές Κινεζικές εταιρίες που το πρωί βιδώνουν κινητά με το «μήλο» τυπωμένο πάνω τους και το βράδυ χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά και σχέδια και τυπώνουν κινητά με ένα «αχλάδι» πάνω τους! Η Apple απλά κάνει αυτό που κάθε εταιρία πρέπει να κάνει – παίρνει μια καλή αλλά κακό-διατυπωμένη ιδέα και την φτάνει στην τελειότητα.


Πάντως, αξίζει να ολοκληρώσουμε το άρθρο με μια ατάκα που ίσως ανατρέπει όλα τα παραπάνω: «Άμα δείτε γραφίδα τότε αυτό σημαίνει ότι τα γ*****» (“If you see a stylus, they blew it”). Η ατάκα αυτή ειπώθηκε από τον Στιβ Τζόμπς το 2010 όταν και ρωτήθηκε για τον σχεδιασμό της ταμπλέτας και την λογική πίσω από την ύπαρξη μιας γραφίδας για τον έλεγχο των λειτουργιών της... +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

1 σχόλιο:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το