Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΦAPΜΟΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ βρέθηκε νέο ανθρώπινο είδος;!

πως οι εφαρμογές της επιστήμης & της τεχνολογίας επιδρούν στην κοινωνία του σήμερα

χαιρετώ τα science nerds του +yannidakis 
Θα ήταν αναμενόμενο να αναφερθώ αυτό το μήνα στη μεγάλη ιστορική ανακάλυψη της NASA, η οποία αποκάλυψε πως βρέθηκε νερό στον Άρη. Μιας και η ανακάλυψη νερού στον «Κόκκινο Πλανήτη» έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά, αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα θέμα λιγότερο γνωστό.

Πρόκειται για το νέο συγγενικό είδος του ανθρώπου που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική με την ονομασία Homo Naledi, που ίσως βρίσκεται εδώ για να αλλάξει κι αυτό με τη σειρά του την ιστορία.

Η ιστορία του ξεκινάει το 2013, όταν ένας ερασιτέχνης σπηλαιολόγος και πανεπιστημιακός γεωλόγος παρουσίασε στον καθηγητή Lee Berger του Πανεπιστημίου του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, τμήμα μιας απολιθωμένης γνάθου. Ο καθηγητής δεν συνειδητοποίησε αμέσως τη σπουδαιότητα του ευρήματος που μπορεί να αλλάξει ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σχετικά με την πρόοδο της ανθρώπινης εξέλιξης.

Η μεγάλη ανακάλυψη έγινε αργότερα σε έναν απομονωμένο θάλαμο στο σπήλαιο Rising Star, έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ. Πρόκειται για συνολικά 1.500 απολιθωμένα οστά από βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένα άτομα και είναι η μεγαλύτερη ποσότητα απολυθωμάτων από ένα συγκεκριμένο είδος ανθρωπιδών που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στην Αφρική.

Ο καθηγητής Berger και η ομάδα του πιστεύουν ότι ο θάλαμος, που βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από το σπήλαιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπήρξε νεκροταφείο και ότι ο Homo Naledi ίσως χρησιμοποιούσε φωτιά για να φωτίσει τον δρόμο. Επίσης,  ο πρόγονος μας φέρεται να έθαβε τους νεκρούς του, συμπεριφορά που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει συνδεθεί μόνο με τους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει κανενός είδος καταστροφής στα ευρήματα. Δεν μπορούσαμε παρά να καταλήξουμε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι ο Homo Naledi, ένα μη ανθρώπινο είδος ανθρωπιδών, τοποθετούσε σκόπιμα τους νεκρούς του στον σκοτεινό θάλαμο. Γιατί το έκανε αυτό, δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε ο Lee Berger στο CNN. «Μέχρι την ανεύρεση του "naledi", θα σας έλεγα ότι αποτελεί ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Η ιδέα της ταφής νεκρών ή η τελετουργική διάθεση των σωμάτων είναι μοναδικά ανθρώπινο», σημειώνει, χαρακτηρίζοντας το εύρημα «σαν να ανοίγεις τον τάφο του Τουταγχαμών», καθώς είναι δυνατόν να επηρεάσει με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο το στάδιο αυτό της ιστορίας μας.

Κάποιοι ειδικοί ωστόσο αμφισβητούν τη σπουδαιότητα της εν λόγω ανακάλυψης, υποστηρίζοντας ότι ο Homo Naledi δεν αποτελεί νέο είδος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος.
«Στην επιστήμη υπάρχει πάντα ένα χάσμα ανάμεσα στα δεδομένα και την ερμηνεία τους. Στην περίπτωση της ανακήρυξης ενός νέου είδους, το χάσμα είναι πραγματικά μεγάλο» σχολίασε o Christoph Zollikofer του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Ο Tim White, παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, προχωρά ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας πως, με βάση ότι έχει δει μέχρι τώρα, τα απολιθωμένα οστά ανήκουν στον Homo Erectus, έναν πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου που είναι γνωστός ήδη από τον 19ο αιώνα. «Τα νέα είδη δεν μπορούν να δημιουργούνται με προχειρότητα. Για να ισχυριστεί κανείς ότι ανακάλυψε νέο είδος πρέπει να αποδείξει ότι το είδος αυτό είναι διαφορετικό από όλα όσα γνωρίζουμε» τόνισε.
Κατά την άποψη του Lee Berger, του επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τα οστά,  οι επικριτές του βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα. «Δεν πρέπει να μιλούν αλόγιστα, βασιζόμενοι στις παγιωμένες ιδέες τους αλλά να διαβάσουν με ανοιχτό μυαλό τη μελέτη και να διατυπώσουν με επιχειρήματα την κριτική τους σε επιστημονικά περιοδικά», λέει χαρακτηριστικά.
Τι συμβαίνει τελικά; Υπήρξε ή όχι ο Homo Naledi; Κι αν όντως υπήρξε, υπάρχει και η πιθανότητα να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την εξέλιξη του είδους μας; Ας ελπίσουμε πως θα δοθούν απαντήσεις!+el. gk. 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

2 σχόλια:

  1. δεν ξερω αν μιλαμε για ενα νεο ειδος ή απλα καποιοι θελουν να γινουν ηρωες μιας ανακαλυψης. η σημασια εχει να αποδειξουν αν αυτο το ειδος μπορει να αλλαξει την ανθρωπινη ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως αν όντως πρόκειται για νέο ανθρώπινο είδος, η ανθρώπινη ιστορία ίσως αλλάξει κατά ένα μέρος...και πιστεύω πως οι "ήρωες" της ανακάλυψης όπως λες κι εσύ είναι όντως ήρωες από τη στιγμή που συμβάλλουν με τέτοιο τρόπο στην αλλαγή της ιστορίας.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το