Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ~ δεύτερη γλώσσα: ένας γνωσιακός θησαυρός για να κάνεις δώρο

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού μιλάει και μια δεύτερη γλώσσα. Προφανώς αυτό το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο όταν μιλάμε για τον Δυτικό πληθυσμό.΄Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ποιο το κέρδος και η χρησιμότητα αυτής της γνώσης; Τουλάχιστον για εμάς εδώ στην Ελλάδα, αυτή η απάντηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μία χώρα που ζει απ' τον τουρισμό και συναναστρέφεται άμεσα ή έμμεσα με ένα σωρό τουρίστες θα πρέπει να έχει μια καλή αιτιολογία.

Όμως η δεύτερη γλώσσα δεν είναι μόνο επικοινωνία. Είναι ξεκάθαρο χαρακτηριστικό του πολιτισμού και της παιδείας. Το επίπεδο του πολύγλωσσου ανθρώπου ανεβαίνει ανάλογα με το πλήθος των γλωσσών που ξέρει και αυτό είναι κανόνας! Η δεύτερη γλώσσα δεν είναι μόνο επιχειρηματική λύση όπου απαιτείται, είναι ένα παράθυρο διασύνδεσης. Ντρέπομαι που το λέω, όμως αγγλικά δεν έμαθα ούτε στο σχολείο, ούτε στο φροντιστήριο. Τα έμαθα στα χρόνια που ζούσα στην Αμερική. Εκεί τα κατανόησα, εκεί τα χρειάστηκα, εκεί τα έκανα μέρος της ζωής μου. Εκεί και αισθάνθηκα περήφανος που τα έμαθα.

Το στοίχημα για έναν άνθρωπο είναι να γνωρίζει πέντε πράγματα. Ας πούμε Ιστορία ή Γεωγραφία. Κλάδους που θεωρώ απαραίτητους για έναν άνθρωπο κι ύστερα μία γλώσσα. Γνώση που όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολο θα του είναι να τα καταφέρει. Γι' αυτό δώστε βάση σε αυτό. Κάντε δώρο στο παιδί σας, το μικρό σας αδερφάκι, το βαφτισιμιό σας ή οποιοδήποτε άλλο παιδάκι συναναστρέφεστε και μιλάτε του αγγλικά. Δεν υπάρχει πιο εύκολη μάθηση από την βιωματική. Ένα παιδί από τα δύο του χρόνια μπορεί να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα ασκείται η δεύτερη γλώσσα. Σε 15 χρόνια θα σας ευχαριστεί! +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το