Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ~ internet of things – μέρος δεύτερο

παρουσίαση νέων τεχνολογιών & η χρηστικότητα & συμβολή τους στην καθημερινότητα

Πριν λίγους μήνες, είχαμε αναφερθεί στην τεχνολογία του Internet of Things (ή «Διαδίκτυο των Πάντων») και είχαμε σχολιάσει κάποια από τα αρνητικά του σημεία και γιατί πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην τεχνολογία αυτή. Αυτό το μήνα επανερχόμαστε με κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες και αφορμή για αυτό είναι η συνεχής διάθεση στην αγορά μιας πληθώρας προϊόντων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας αυτής και υπόσχονται να μας «λύσουν τα χέρια στο μέλλον».
Τα κυριότερα προβλήματα ξεκινάνε από τα δεδομένα και μάλιστα, τα προσωπικά μας δεδομένα (για αυτό και η τεχνολογία του Internet of Things είναι και άρρηκτα ταυτισμένη με τα Big Data). Όλες αυτές οι συσκευές συλλέγουν έναν απίστευτο όγκο δεδομένων σε καθημερινή βάση και επειδή είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, όχι μόνο μπορούν να ανταλλάξουν δεδομένα, αλλά και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το άτομό μας και να τα μοιραστούν με τους κατασκευαστές των προϊόντων αυτών και όχι μόνο.
Ας θεωρήσουμε το εξής σενάριο: παρακολουθούμε το βάρος του σώματός μας με μια «έξυπνη» ζυγαριά και διαπιστώνουμε ότι πήραμε κάποια παραπανίσια κιλά στις διακοπές μας. Η πληροφορία αυτή θα μοιραστεί σε τέτοιο βαθμό που το «έξυπνο ψυγείο» μας θα μας προειδοποιεί πριν καταναλώσουμε παχυντικά φαγητά, η «έξυπνη τηλεόρασή» μας θα παίζει διαφημίσεις από προϊόντα αδυνατίσματος, το «έξυπνο ρολόι» μας θα μας ενημερώνει ότι πρέπει να γυμναστούμε, κλπ. Και πριν το καταλάβουμε, η ασφάλεια ζωής μας θα αυξηθεί γιατί σαν υπέρβαροι έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε, γυμναστήρια θα μας παίρνουν τηλέφωνο με προσφορές και άλλα τρελά αλλά όχι απίθανα σενάρια! Είναι πράγματι αυτό το μέλλον που ονειρευόμαστε;

Ένα άλλο παράδειγμα κατάχρησης συλλογής δεδομένων είναι τα «έξυπνα στερεοφωνικά αυτοκινήτων». Πρόσφατα, η Porsche, ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκαθιστά το «έξυπνο σύστημα» της Google λόγω της ποσότητας δεδομένων που η τελευταία συλλέγει από την χρήση του. Και έχει αρκετό δίκιο μιας και η Google ζητάει την συλλογή των εξής δεδομένων: επιτάχυνση και επιβράδυνση, κατανάλωση καυσίμων, θερμοκρασία λαδιού, θερμοκρασία κλιματιστικού, αλλαγή ταχυτήτων, κλπ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθάει στην βελτίωση του ήχου του στερεοφωνικού αλλά όλα εξυπηρετούν τον Αμερικανικό κολοσσό όταν έρθει η στιγμή να δημιουργήσει ένα πλήρες προφίλ για εμάς.
Ίσως το πιο σημαντικό όλων όμως είναι η κατάργηση της ιδιωτικότητας. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα δεδομένα που συλλέγονταν ήταν σε μορφή που δεν μπορούσε να γίνει ταύτιση με εμάς. Από εδώ και πέρα όμως, τα δεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες για το πώς μας λένε, πού μένουμε, με ποιους μένουμε, πόσο χρονών είμαστε, το βάρος μας, το αυτοκίνητό μας, κλπ. – η λίστα είναι ατέλειωτη. Πλέον δεν μπορούμε να κρυφτούμε από πουθενά και το χειρότερο όλων, όλα αυτά τα δεδομένα τα δίνουμε με την συγκατάθεσή μας προκειμένου μια ζυγαριά (για παράδειγμα) να μπορεί να μας επαινέσει αν χάσουμε περισσότερα κιλά από ότι οι φίλοι μας στο Facebook (με το οποίο «επικοινωνεί» η ζυγαριά).

Άλλα εξίσου σημαντικά προβλήματα και ζητήματα προς συζήτηση είναι το αυξημένο κόστος όλων αυτών των συσκευών, το αυξημένο ρίσκο από μεριά ασφάλειας και κυβερνο-ασφάλειας που φέρουν μαζί τους αυτά τα προϊόντα, η «ψηφιακή κόπωση» από την πληθώρα ηλεκτρονικών και ψηφιακών συσκευών που μας περιτριγυρίζουν και καταναλώνουν τον ελεύθερο χρόνο μας και άλλα πολλά.

Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να βρίσκουμε πάντοτε την θετική πλευρά σε κάθε τεχνολογία και κάθε καινοτομία, θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Internet of Things θα αλλάξει προς το καλύτερο πολλές πτυχές της ζωής μας και όλα τα προβλήματα που αναφέρουμε σήμερα θα λυθούν όπως και έγινε με άλλες καινοτομίες στο παρελθόν.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ινδία, η κρατική εταιρία ύδρευσης εγκατέστησε «έξυπνους» αισθητήρες στις σωληνώσεις που την επέτρεψαν να εντοπίζει και να διορθώνει άμεσα διαρροές και άλλα προβλήματα στο παλαιωμένο δίκτυο της χώρας κάτι που μείωσε την σπατάλη νερού κατά 50%! Στην Αμερική, μια εταιρία (ShotSpotter) χρησιμοποιεί «έξυπνα μικρόφωνα» ώστε να εντοπίζει περιστατικά βίας και πυροβολισμών σε γειτονιές και να βοηθάει την Αστυνομία. Η εφαρμογή Companion κάνει χρήση των social networks και των αισθητήρων των τηλεφώνων νέας γενιάς για να κρατήσει «ψηφιακή συντροφιά» σε άτομα που γυρνάνε μόνα τους σπίτι αργά τη νύχτα ή σε κακόφημες γειτονιές.

Υπάρχει ελπίδα και υπάρχει βάση για μεγάλες καινοτομίες στο Internet of Things και τα Big Data. Αυτό που χρειάζεται είναι σύνεση, καθαρό μυαλό και σεβασμός στον συνάνθρωπό μας και τα δικαιώματά του! Και φυσικά, σωστή και ξεκάθαρη νομοθεσία παγκόσμιας εμβέλειας!

Το μέλλον είναι πιο κοντά από ότι νομίζουμε!! +Vassilis Anastasiadis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το