Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

KYΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ~ τι σημαίνει αγάπη;

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις

Καλώς ορίσατε στις σκέψεις του +yannidakis
Τι σημαίνει αγάπη; Οι ερωτευμένοι είναι σίγουροι πως το ξέρουν πολύ καλά, οι δικές τους θεωρίες είναι γεμάτες από πάθος και φλογερό πόθο. Ξέρουν πως χάνουν ένα χτύπο της καρδιάς όταν το είδωλο της λατρείας τους είναι μπροστά τους. Ξέρουν πως ένα άγγιγμα κι ένα χάδι μπορεί να τους πάρει την αναπνοή κι ευτυχισμένοι βαδίζουν σ’ αυτό το γλυκό θάνατο. Η μητέρα ξέρει πως είναι το αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της που το βλέπει να βαδίζει μέσα στα χρόνια με μια έμμονη ανησυχία και μια απερίγραπτη στοργή ριζωμένη για πάντα στην καρδιά της. Τ’ αδέρφια ξέρουν καλά γιατί μπορούν να νιώθουν τη χαρά και τη λύπη να μοιράζεται μεταξύ τους. Ξέρουν πως είναι η αγάπη μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια ρίζα. Οι μοναχοί ξέρουν πως η μοναδική αγάπη είναι αυτή που πλημμυρίζει την καρδιά με αστέρευτο φως και ατέλειωτη ελπίδα. Είναι η αγάπη που εξυψώνει το πνεύμα κι αμελεί τα πρόσκαιρα υλικά και τη σάρκα που έχει ημερομηνία λήξεως.
(σημείωση, Amarantine σημαίνει ατελείωτη, παντοτινή)


Τι σημαίνει αγάπη; Είναι όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα που καθένας μπορεί να δώσει ένα προσωπικό ορισμό. Ο ορισμός αυτός δεν είναι ποτέ αντικειμενικός, άλλωστε δε θα μπορούσε ποτέ να είναι μια που η αγάπη είναι ένα αφηρημένο άυλο πλάσμα του ανθρώπινου νου. Υποκειμενικά λοιπόν η αγάπη είναι αυτό που εμείς μπορούμε να νιώσουμε ως ξεχείλισμα των συναισθημάτων που καθοδηγούν τις πράξεις μας και σκαλίζουν την προσωπικότητά μας. Εφόσον λοιπόν αυτό το συναίσθημα είναι τόσο προσωπικό, πως εμείς μπορούμε να κατακρίνουμε κάποιον για τις υλικές αγάπες του; Θαυμάζουμε την αγάπη για την πατρίδα, για τις τέχνες, για κάποιο ιδανικό αλλά κατακρίνουμε την αγάπη για το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Είναι πιθανόν λάθος να κάνουμε αυτές τις διακρίσεις αλλά πιστεύω πως κρατάμε την αγάπη ως ένα αγνό ιδανικό που εξυψώνουμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Ίσως να είναι το μόνο ανθρώπινο συναίσθημα που δεν μπορεί συγκριθεί με όλα τα άλλα γιατί είναι ικανό να φορτίσει και να αφυπνίσει όλα τα άλλα μαζί,

Τι σημαίνει αγάπη; Δεν ξεκίνησα να γράφω για να δώσω κάποια απάντηση. Την απάντηση την έχουν όλοι μέσα τους και λίγο πολύ ξέρουν να δώσουν το δικό τους ορισμό. Έτσι κι εγώ μπορώ να δώσω τον δικό μου μέσα από το φάσμα των εμπειριών μου κι αφού μπορώ να πω πως έχω νιώσει όλες τις διαφορετικές μορφές της. Η αγάπη για ‘μένα είναι το καταφύγιο από τη σκληρότητα της ζωής. Είναι αυτό που με αγκαλιάζει σαν τα φτερά αγγέλου καθώς πέφτω στην απελπισία και την καταφρόνηση των άλλων. Είναι η ζεστή κουβέρτα που κρατάει μακριά την παγωνιά της νύχτας. Είναι η κατανόηση και αποδοχή των σφαλμάτων μου που αποτελούν τον ατελή χαρακτήρα μου. Είναι το ζεστό χαμόγελο και ο καλός λόγος που με συνεφέρουν και με ανεβάζουν. Είναι όμως κι αυτά που μπορώ κι εγώ να προσφέρω γιατί η αγάπη είναι η ευχαρίστηση να δίνεις και να παίρνεις το θετικό συναίσθημα ότι η προσφορά σου σε γεμίζει ευφορία. Η αγάπη είναι αυτό που όλα τα περικλείει μέσα στο μεγαλείο που λέγεται το καλειδοσκόπιο των συναισθημάτων. Αν πραγματικά ο άνθρωπος είναι το ανώτερο ον, το οφείλει αποκλειστικά στο συναίσθημα της αγάπης! +Niko Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

9 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο κείμενο!
    Άλλωστε η ψυχή μόνο με αγάπη γαληνεύει πραγματικά, ό,τι και αν σημαίνει για τον καθένα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελίνα! Η ψυχική γαλήνη είναι αυτό που όλοι θέλουμε...

      Διαγραφή
  2. egw den borw pote na thn orisw, isws giati twra kai palaiotera, thn biwnw me entelws diaforetiko tropo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες διαφορετικό τρόπο, από ποιον ακριβώς; Η αγάπη δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο, νορμάλ ή διαφορετικό...

      Διαγραφή
  3. Υπάρχει εδώ ένα σημαντικό πρόβλημα. Ο περισσότερος κόσμος συγχέει την αγάπη με δύο πράγματα:
    1) "αυτό είναι δικό μου".
    2) με τον φόβο.
    Αν και με την πρώτη ματιά δείχνει παράλογο, καλόν θα ήταν να το διευκρινίσει όποιος θα προσπαθήσει να δώσει την δική του εκδοχή για την Αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω πως αν υπάρχει φόβος, υπάρχει και αγάπη.

      Διαγραφή
    2. Άλλο πράγμα η Αγάπη και άλλο ο φόβος. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τα μπερδεύουν. Μεταμφιέζουν την αδυναμία ή τον φόβο τους σε «αγάπη» η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την Αγάπη. Για αυτό έκανα την διευκρίνιση.

      Διαγραφή
  4. ΕΓΩ ΛΕΩ ΠΩΣ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ.
    ΚΙ ΕΓΩ ΑΓΑΠΩ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΟΥ
    ΝΙCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το