Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΠPΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ~ η πυραμίδα του maslow στη ζωή μας

Καλώς ορίσατε στους προβληματισμούς του +yannidakis 
Όνειρα, σχέδια καταρρίπτονται, αγάπες ξεθωριάζουν, ελπίδες εκμηδενίζονται και η απογοήτευση μεγαλώνει.

Η απογοήτευση, η λύπη και ο θυμός μοιάζουν με ένα πολύ φουσκωμένο μπαλόνι που είναι έτοιμο να εκραγεί. Ποιος επέμενε τόσο πολύ να το γεμίσει  με αέρα, άδειασαν τα πνευμόνια του από αγάπη, στέρεψαν και γέμισαν απελπισία.

Θλίψη για τους χαμένους έρωτες, απογοήτευση για τις αδικοχαμένες ευκαιρίες και αγωνία για το αβέβαιο μέλλον. Γιατί όλα να είναι τόσο δύσκολα από τις φιλικές, τις ερωτικές μέχρι τις επαγγελματικές σχέσεις των ανθρώπων; Μάλλον ο ίδιος ο άνθρωπος τις κάνει δύσκολες γιατί από μόνες τους δε μοιάζουν τόσο οδυνηρές. Μέχρι την στιγμή που θα παρέμβουμε εμείς οι ίδιοι για να ικανοποιήσουμε τον εγωισμό και την ματαιοδοξία μας και τελικά τα διαλύουμε όλα, μένοντας πάντα ανικανοποίητοι γιατί απλά δεν ευγνωμονούμε για αυτά που έχουμε αλλά πάντα θέλουμε κάτι παραπάνω και αυτό ακριβώς λέγεται και απληστία.

Δε λέω πρέπει ο άνθρωπος να προσπαθεί για το καλύτερο, να αγωνίζεται αλλά πρέπει να εκτιμά και αυτά που έχει τα οποία θεωρεί δεδομένα.. όπως την υγεία του, τους γονείς του, τη δυνατότητα να ζει μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς να στερείται τα βασικά αγαθά όπως το καθημερινό φαγητό που έχει στο τραπέζι του, αφού για την πλειοψηφία σήμερα θεωρείται πολυτέλεια.

Η πυραμίδα του Maslow που διάβαζα χρόνια πριν στα βιβλία του μάρκετινγκ ξαφνικά έρχεται πολύ συχνά στην σκέψη μου, γιατί αυτό που ήταν αυτονόητο κάποτε τώρα λείπει από τον περισσότερο κόσμο.

Η πυραμίδα δείχνει την ιεραρχία των αναγκών του ανθρώπου και έχει ως εξής:

Στη βάση της είναι οι φυσιολογικές ανάγκες- επιβιώσεις όπως τρόφιμα, νερό, υγεία. Μετά έρχεται το αίσθημα ασφάλειας, για στέγη, για σταθερότητα. Μετά η αγάπη, για φιλία, οικογένεια, σύντροφο.

Μετά η εκτίμηση, η επιτυχία, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός. Και τέλος στην κορυφή της πυραμίδας εντάσσεται η ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ – πληρότητα.

Η πυραμίδα του Μάσλοου πραγματεύεται τον εργαζόμενο μέσα σε μια επιχείρηση, δείτε όμως πόσο κοντά είναι στην καθημερινότητα μας, και μιας το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας έχει πάρει δραματική μορφή, δε μπορούμε να μιλάμε πια για εργαζόμενο αλλά για άνεργο.

Αν τώρα το 2015 έχουμε γυρίσει στην  βάση αυτής της πυραμίδας που είναι επιτακτικό πια ζήτημα μόνο να επιβιώσουμε, Θα καταφέρουμε πότε να σκαρφαλώσουμε στην κορυφή της πυραμίδας; +maria karantai 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

1 σχόλιο:

  1. paei kairos poy exw na akoysw gia thn pyramida toy maslow. Isws aytos na einai enaw logos poy katantisame etsi. Isws gi' ayto na mhn boresame pote na ierarxhsame tis anages kai tis proteraiothtes mas.
    Den xerw an pote 8a anevoume thn pyramida, alla me parhgorei na xerw poy vriskomai se aythn. Den einai kati ki ayto?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το