Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ~ επαναστάτες χωρίς αιτία και αναίτιες καταστροφές

Καληνωρίσματα από το +yannidakis 
Πλέον δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Δεν μας κάνει ιδιαίτερη αίσθηση. Μετά από κάθε μεγάλη πορεία ακολουθούν πετροπόλεμος, μολότοφ, χημικά και παράπλευρες απώλειες. Σαν bonus, έχουμε την δεκάτη εβδόμη Νοεμβρίου και πλέον τα νεο-Δεκεμβριανά, κάθε έξι Δεκεμβρίου εις μνήμην του νεαρού που σκότωσε ένας ειδικός φρουρός. Αντιλαμβάνεστε πως η έκκληση της ίδιας του της μάνας, που ζητάει η μέρα αυτή να καθιερωθεί ως ημέρα ειρήνης στη μνήμη του γιου της, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι λένε οι κολλητοί του με τις κουκούλες.

Και εκείνοι μίλησαν. Και φέτος. Πριν, μετά , αλλά και κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στο σημείο της δολοφονίας του, οι... γνωστοί-άγνωστοι έδιναν "ρέστα" στην μάχη με τα ΜΑΤ. Λέω πολλές φορές γι' αυτούς, ότι θα ήταν άριστοι στις ειδικές δυνάμεις, αλλά μετά θυμάμαι ότι δηλώνουν "γιωτάδες" και ψάχνουν βύσμα για να μην πάνε καν στον στρατό! Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι από αυτούς ίσως καν να μην ξέρουν γιατί πετούσαν πέτρες στα ΜΑΤ, καν γιατί ξήλωναν ταμπέλες, έσπαγαν τζαμαρίες και έβαζαν φωτιά σε κάδους. Όχι ότι πράγματι, υπάρχει λόγος.

Και αυτό δεν είναι κακό. Ίσως είναι καλό μάλιστα. Σημαίνει πως έχουμε απλά ανεγκέφαλους νέους που -λόγω της κρίσιμης ηλικίας της εφηβείας και βάλε- επιθυμούν να ξεσπάσουν. Εγώ ας πούμε ίσως ξέσπαγα στη μάνα μου, άντε και στη μπάλα. Αυτά τα παιδιά έμαθαν κάπου πως υπάρχει εχθρός και πρέπει να ξεσπάμε σε αυτόν.

Ο εχθρός είναι ο οικογενειάρχης ή νεαρός χαμηλόμισθος ΜΑΤατζής, ο εχθρός είναι ο ο κάδος, οι πινακίδες, τα παγκάκια που πλήρωσαν και θα ξαναπληρώσουν οι γονείς τους, αλλά κι εγώ κι εσύ. Εχθρός είναι η τράπεζα που κανείς δεν κέρδισε τίποτα βάζοντάς της φωτιά, αντίθετα κατάφερε κάποτε να σκοτώσει αθώους ανθρώπους. Εχθρός είναι και το κατάστημα ενός επιχειρηματία που μετά από την αύξηση φόρων, λειτουργικών κόστους και πτώση τζίρου, θα πρέπει να πληρώσει και τις ζημιές οι οποίες μέχρι να αποκαταστηθούν θα πρέπει να δουλεύει σε ένα προφανώς ελλιπές κατάστημα για να ζει την οικογένειά του.

Η περιοχή των Εξαρχείων, φαντάζει ως το τέλειο μέρος για να επικρατεί χάος. Αρέσει στους αναρχικούς, αρέσει στους γείτονες,αρέσει στους δημοσιογράφους που ξέρουν που να εστιάσουν, αρέσει και στους αστυνομικούς που ξέρουν πως να καταστρώσουν το σχέδιο τους. Ο Βόλος όμως; Η Πάτρα; Η Κομοτηνή; Το Ηράκλειο; Ειδικά στο Ηράκλειο, κατάφεραν να καταστρέψουν την 25ης Αυγούστου, έναν από τους πιο γραφικούς και τουριστικούς δρόμους που αποτελούν στολίδι για την πόλη και μαζί, μαγαζιά, καφετέριες και δημόσιο κτίρια σπουδαίας ιστορικής σημασίας.

Σήμερα είναι Δευτέρα. Η επικαιρότητα θα στραφεί αλλού, οι αναρχικοί θα διηγούνται με περηφάνια τις χθεσινές ιστορίες τους, εμείς θα συνεχίσουμε την ζωή μας και οι άνθρωποι που επλήγησαν αναίτια από το μένος των αναρχικών, τι; +Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το