Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

KYΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ~ ο άγιος νικο-λαος

ακροβατώντας σε κύματα ρεαλισμού & ρομαντισμού, σκέψεις & συναισθήματα αποτυπώνονται σε λέξεις
Καλώς ορίσατε στις σκέψεις του +yannidakis
Σήμερα γιορτάζουμε έναν από τους μεγαλύτερους Αγίους της Ορθοδοξίας και ίσως έναν από τους πιο αγαπητούς Πατέρες της εκκλησίας μας. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους ελάχιστους άγιους που γιορτάζεται ταυτόχρονα και στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία την ίδια ακριβώς μέρα. Αμέτρητες είναι οι ιστορίες και οι παραδόσεις για τη ζωή του και τα θαύματά του που μεταφέρονται μέσα στους αιώνες. Αυτό που παραμένει σταθερό όμως είναι η ακεραιότητα του χαρακτήρα ενός ανθρώπου με ακλόνητη πίστη, απέραντη αγάπη προς το συνάνθρωπο και απόλυτη ταπεινότητα.




Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα 270 μ. Χ. (υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για την ημερομηνία)  στα Πάταρα της Λυκίας και η οικογένειά του ήταν πολύ ευκατάστατη. Έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία και αφιερώθηκε στο Χριστιανισμό μοιράζοντας την πλούσια κληρονομιά του. Αφιερώθηκε στον μοναχισμό στη Μονή Σιών στα Μύρα της Νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας όπου και τέλεσε ως ηγούμενος. Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων οι επίσκοποι εξέλεξαν τον Νικόλαο ως νέο Αρχιεπίσκοπο. Βασανίστηκε κατά τους διωγμούς των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλυτιανό μέχρι την απελευθέρωσή του από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Έλαβε μέρος στην ‘Α Οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας και απεβίωσε στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν από τα Μύρα της Μικράς Ασίας στο Μπάρι της Ιταλίας λίγο πριν οι Σελτζούκοι Τούρκοι καταλάβουν την περιοχή και το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται ακόμα εκεί.

Το όνομα Νικόλαος είναι σύνθετο όπως και τα περισσότερα ελληνικά λήμματα και αποτελείται από τις λέξεις νίκη και λαός. Μπορεί να ερμηνευτεί ως αυτός που νικάει για το λαό ή αυτός που υποστηρίζει το λαό κι εξ’ ου ο άνθρωπος που είναι λάτρης των απλών ανθρώπων.  Δεν υπάρχει ιστορικό ντοκουμέντο που να εξηγεί πως ο Άγιος πήρε το όνομα αυτό αλλά σίγουρα η ζωή του είναι παραδειγματική προς το όνομα. Αμέτρητες είναι οι ιστορίες της φιλανθρωπίας του και των πράξεών του για την προστασία των παιδιών και των αδικημένων. Σ’ αυτό στηρίζεται και η Δυτική παράδοση που θεωρεί το Νικόλαο προστάτη των παιδιών. Στα γερμανικά το όνομα έχει διάφορες μορφές όπως Νίκο, Κάι, Νικολάους και Κλάους. Από αυτό το Κλάους έχουμε και τον γνωστό Σάντα Κλάους που όλα τα παιδιά περιμένουν ανήμερα των Χριστουγέννων να τους φέρει τα δώρα. Ο Άγιος Νικόλαος δεν έχει βέβαια καμία σχέση με την αναπαράσταση του παχουλού γελαστού γέροντα με την πορφυρή φορεσιά που κρατάει ένα σάκο με δώρα ή οδηγεί ένα έλκηθρο με ελάφια. Η μορφή του Σάντα Κλάους είναι μια σύγχυση του Αγίου Νικολάου με τον γέρο χειμώνα ή το γέροντα του χειμώνα (από δυτικούς μύθους και παραδόσεις). Εμείς στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει την δυτική αναπαράσταση του γέροντα αλλά τον ονομάζουμε Άγιο Βασίλη μια και που κατά παράδοση τα δώρα τα φέρνει ανήμερα της εορτής του την Πρωτοχρονιά (ημέρα που εορτάζουμε τον Βασίλειο τον Μέγα).

Ο Νικόλαος συνεχίζει μετά από 1600  χρόνια να εμπνέει μια θετική ανάσα ζωής, μια αισιοδοξία προς τους κατατρεγμένους, τους αδικημένους και τους αδύνατους. Συνεχίζει να φέρνει το χαμόγελο στα χείλη των παιδιών, έστω και ως Σάντα Κλάους και να είναι ο προστάτης και ο νικητής του απλού λαού. Ακόμα και το απολυτίκιο του Αγίου είναι ξεχωριστό:

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε
τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια
δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
                                                            σωθήναι τας ψυχάς ημών.

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΜΑ

6 σχόλια:

  1. Χρόνια Καλά, γεμάτα εμπνεύσεις για ξεχωριστές γραφές, όπως αυτή, σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλη τοποθετηση γιατι πρεπει να τα λεμε κι αυτα. ποιος ηταν ο αγιος νικολαος και το συνεχιζω λεγοτνας πως κατεληξε να ειναι ο αγιος που η δυση βαφτισε αγιο βασιλη για τα δωρα και πως αυτα ξεκινησαν,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία σχέση ο ένας με τον άλλο αλλά τουλάχιστον η ιδέα είναι θετική. Το χειρότερο είναι πως τα Χριστούγεννα εδώ στην Αμερική έχουν χάσει τοπ θρησκευτικό τους νόημα και απλά είναι η αφορμή για καταναλωτισμό...

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το