Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΙΟΥ ~ σκίζοντας τους αιθέρες μέσω του αερομοντελισμού


Αερομοντελισμός ένα ιδιαίτερο χόμπι που αφορά την τεχνική κατασκευής και πτήσης ομοιωμάτων, πραγματικών και μη, ιπτάμενων συσκευών, για ψυχαγωγικούς και επιδεικτικούς λόγους (αγώνες). Ένας τέτοιος πανελλήνιος αγώνας θα πραγματοποιηθεί φέτος για 11η χρονιά στον Βόλο, στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αχγίαλου, στις 16/05, είσοδος ελεύθερη. «Όσοι πιστοί» προσέλθετε να παρακολουθήσετε από κοντά τις επιδείξεις των αερομοντελιστών.

Για όσους δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό το ιδιαίτερο χόμπι ας δούμε τι μας λέει κάποιος που ασχολείται χρόνια με αυτό. Στις ερωτήσεις μας απαντάει ο Μιχάλης Αλεξανδρής.

Πώς και γιατί ασχολήθηκες με τον αερομοντελισμό. Πες μου λίγα λόγια για το τι ακριβώς κάνεις σε αυτό.
Όλοι ξεκινήσαμε να πετάμε σαΐτες όταν ήμασταν μικροί. Αυτό που βαθιά μέσα μας θέλαμε, ήταν να την κάνουμε να πετάξει εκεί που θέλουμε εμείς.

Την αγάπη για τα αεροπλάνα την είχα από μικρός. Όπως και όλοι όσοι είναι στο χόμπι. Η πρώτη μου επαφή έγινε με τον στατικό μοντελισμό, και σε μια από τις γιορτές της Πολεμικής Αεροπορίας, είδα από κοντά τα αερομοντέλα και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Το χόμπι τότε ήταν πραγματικά για λίγους. Έπρεπε να διαθέσεις πολλά χρήματα, διότι υπήρχαν λίγα μαγαζιά στην Ελλάδα για να παραγγείλεις αερομοντέλο ή και ανταλλακτικά. Τώρα, βέβαια, δεν ισχύει κάτι τέτοιο διότι υπάρχουν πολλά καταστήματα αερομοντελισμού στην Ελλάδα και υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση και στα καταστήματα του εξωτερικού λόγω και του διαδικτύου.
Ξεκίνησα, λοιπόν, να ασχολούμαι συστηματικά με τον αερομοντελισμό το 2009. Αποτέλεσα ιδρυτικό μέλος του αερομοντελιστικού ομίλου Αρκαλοχωρίου (ΑΟΑ) και σχεδόν αμέσως ασχολήθηκα με τα διοικητικά. Διετέλεσα ταμίας για 4 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο είμαι πρόεδρος στο σύλλογο.  

Στον αερομοντελισμό ασχολούμαστε κυρίως με δύο πράγματα. Το πτητικό κομμάτι και το κατασκευαστικό κομμάτι.

Το πτητικό κομμάτι φαντάζομαι για τους περισσότερους είναι και το καλύτερο, και τα συναισθήματα που σου προσφέρει είναι πραγματικά δύσκολο να εκφραστούν με λόγια. Υπάρχουν αερομοντέλα διάφορων μεγεθών και τύπου. Μεγέθη από 10εκ. μήκος μέχρι και 80% του πραγματικού. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες και κάποιες από αυτές είναι τα εκπαιδευτικά, ακροβατικά, ανεμόπτερα και τα ελικόπτερα.

Στο κατασκευαστικό κομμάτι έχουμε 3 κατηγορίες:
1η κατηγορία είναι τα αερομοντέλα ARTF (Almost Ready To Fly), τα οποία χρειάζονται συναρμολόγηση, πομπό, δέκτη, σερβομηχανισμούς και μηχανή ή αν είναι ηλεκτρικό, το μοτέρ του.

2η κατηγορία είναι τα RFT (Ready To Fly), τα οποία είναι έτοιμα «πακέτα» και περιέχουν ότι χρειάζεται ο αερομοντελιστής για να ξεκινήσει. Απαιτεί λιγότερες γνώσεις συναρμολόγησης (αλλά σωστό είναι να γίνεται μαζί με ένα πιο έμπειρο άτομο).

 3η κατηγορία είναι το ΚΙΤ, το οποίο σου παρέχει το σχέδιο του αερομοντέλου, ή το σχέδιο και μερικά υλικά κατασκευής, όπως η μπάλσα, οι ρόδες και η καλύπτρα.

Δώσε μας μία σύντομη ιστορική αναδρομή.
Ο αερομοντελισμός δεν ξεκίνησε ακριβώς σαν χόμπι, αλλά σαν επιστημονική έρευνα. Η αρχή του, που είναι… κάπως παλιά, εντοπίζεται γύρω στα 1804, δηλαδή έναν αιώνα πριν την ιστορική πτήση του πρώτου αεροπλάνου στον κόσμο, του αεροπλάνου των αδελφών Ράιτ (1903). Στην Ελλάδα το 1952 ιδρύθηκε η Ένωση Αερομοντελιστών Αθηνών και επειδή οι τότε νόμοι επέτρεπαν μόνο μια αερολέσχη ανά νομό, η Ε.Α.Α. εντάχθηκε αρχικά στην εποπτεία της Αερολέσχης Αθηνών.
Σήμερα η Ελληνική Ομοσπονδία Αερομοντελισμού έχει αποκτήσει κύρος και στην διεθνή κοινότητα (F.A.I.) αλλά και στο εσωτερικό. Η Ελλάδα έχει στείλει εθνικές ομάδες σε διεθνείς αγώνες, και αυτές έφεραν μικρές και μεγάλες επιτυχίες. Μέσα από το internet και τα φόρουμ η αερομοντελιστική οικογένειά μας μεγάλωσε και σήμερα είναι περισσότερο δεμένη από ποτέ.

Πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα;
Κατά την γνώμη μου δεν είναι τόσο όσο θα έπρεπε, γιατί έχω δει από πρώτο χέρι παιδιά πέντε χρονών και να πετάνε αερομοντέλα στον εξομοιωτή χωρίς πολλές επεξηγήσεις και μερικά από αυτά, κατάφεραν να τα προσγειώσουν κιόλας. Ιδιαίτερες επεξηγήσεις δεν χρειάστηκαν επίσης, όταν κάναμε εκπαιδευτική πτήση με κανονικό αερομοντέλο. Η αντίληψη του χώρου και τα αντανακλαστικά τους είναι ανώτερα από τα δικά μου όταν πέταξα την πρώτη μου φορά. Πιστεύω αυτό που κρατάει πίσω το χόμπι, είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι ακριβό. 
Είναι ακριβό; Απαιτεί χρόνο;
Ο αερομοντελισμός για έναν αρχάριο δεν είναι ακριβός. Τα περισσότερα σωματεία, όπως και ο ΑΟΑ, παρέχει δωρεάν εκπαίδευση του νέου μέλους. Για κάποιον που θελήσει να κάνει μια πτήση εθισμού υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης.  Αν όντως σου σε «τραβάει», μετά μπορείς να προχωρήσεις σε άλλης κατηγορίας αερόμοντέλο που θα ταιριάζει στα πτητικά σου «γούστα»,  πάντα με την βοήθεια και εμπειρία του εκπαιδευτή σου.
Το χόμπι θέλει να του αφιερώσεις χρόνο. Τόσο στο μοντελοδρόμιο, ώστε να μάθεις να χειρίζεσαι το αερομοντέλο σου, αλλά και τόσο σπίτι για μελέτη ή τυχόν επισκευών ή και ακόμα για το ακροβατικό σου πρόγραμμα.

Υπάρχουν σύλλογοι και αγώνες; 
Με τα στοιχεία από τον ιστότοπο της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας υπάρχουν 33 εγγεγραμμένα σωματεία που διατηρούν τμήμα αερομοντελισμού. Αγώνες γίνονται όλο το χρόνο και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στην Κρήτη υπάρχουν τέσσερα αεραθλητικά σωματεία  Αερομοντελιστικός Όμιλος Αρκαλοχωρίου (ΑΟΑ), ‘Ενωση Αερομοντελιστών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΑΗΚ), Σύλλογος Αερομοντελιστών Χανίων (ΣΑΧ), Σύλλογος Αερομοντελιστών Αγίου Νικολάου (ΣΑΑΝ), και μια λέσχη αερομοντελισμού Mallades Private Airfield Club (MPAC) με την οποία υπάρχει συνεργασία με τον ΑΟΑ. 
     Υπάρχουν, οι πανελλήνιοι και οι περιφερειακοί αγώνες όπως υπάρχουν και αγώνες που διεξάγονται μεταξύ των αθλητών του ίδιου σωματείου.
    Οι παραπάνω αγώνες χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες ακροβατικοί, ανεμόπτερα, ακρίβειας προσγειώσεων, ταχύτητας κ.α.
     Επίσης διεξάγονται μη αγωνιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και επιδείξεις παραδείγματος χάρη η πανελλήνια επίδειξη αερομοντελισμού που γίνεται για ενδέκατη συνεχή χρονιά στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αχγίαλου.
     Στη συγκεκριμένη διοργάνωση σαν σωματείο συμμετέχουμε από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής μας  και δίνουμε το παρών για επτά συνεχόμενα χρόνια.

Τι το ιδιαίτερο έχει η διοργάνωση αυτή και είστε συνεπείς κάθε χρόνο;
Το ότι είναι μια μη αγωνιστική διοργάνωση αφαιρεί το άγχος της διάκρισης. Στη συγκεκριμένη πανελλήνια εκδήλωση συμμετέχουν αερομοντελιστές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, μιλάμε για μέσο όσο συμμετοχών περίπου εκατό κάθε χρονιά! Καθώς του ότι δεν είναι αγώνας συγκεκριμένης κατηγορίας, μπορείς να δεις αερομοντέλα όλων των ειδών και μεγεθών από πολύ μικρά, ιδιοκατασκευές, εκπαιδευτικά μέχρι και Jet. Γνωρίζεις κόσμο, ανταλλάσεις απόψεις, και παράλληλα συνεχώς υπάρχει τουλάχιστον  ένα μοντέλο στον αέρα. Είναι μια διοργάνωση από την οποία κάθε φορά γυρνάς γεμάτος με καινούριες γνώσεις και εμπειρίες για να κάνεις νέα πράγματα. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο σύλλογός μας θα δώσει το παρόν στην 11η διοργάνωση όπου θα γίνει στις 14 & 15 Μαΐου.

Τι περιμένετε; Επισκεφθείτε την κοντινότερη διοργάνωση ή σύλλογο και μπείτε στα μυστικά ενός εντυπωσιακού αθλήματος! +Elena Alefantinou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το