Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

5... λύσεις στο: "δεν μπορώ να διαβάσω"

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Το ίδιο και η περίοδος εξεταστικής για τους φοιτητές, εξετάσεων για τους μαθητές. Κι όσο πιο προκλητικός γίνεται ο ήλιος έξω από το παράθυρό μας, τόσο περισσότερο χοροπηδάνε τα γράμματα των βιβλίων που έχουμε μπροστά μας - και το μυαλό μας το ίδιο μη σας πω. Όμως, οφείλουμε να τιθασεύσουμε τους εαυτούς μας και να εστιάσουμε στους στόχους και τις προτεραιότητές μας, έτσι δεν είναι; Πως λοιπόν θα βάλουμε τέλος στο βάσανο “δεν μπορώ να διαβάσω”;

Συμμάζεμα: Αρχικά του χώρου. Βάλε σε τάξη το γραφείο και το δωμάτιό σου, κράτα στο οπτικό σου πεδίο μόνο τα απαραίτητα, ώστε να μη σε αποσπά τίποτα από το έργο σου. Όταν τελειώσεις μ’αυτό, ήρθε η ώρα να κλείσεις υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις και πόρτες για να συγκεντρώσεις και το μυαλό σου.

2 Ο πιστός φίλος: Για άλλους είναι ο καφές, για άλλους κάποιο σνακ. Αδιαμφισβήτητα πάντως το να έχεις κάτι να σε “απασχολεί” μέσα στο διάβασμα είναι ένας τρόπος να μην ξεφεύγει το μυαλό σου σε κάθε σειρά που διαβάζεις...

3 Αλλαγή χώρου: Αν βλέπεις ότι κάθεσαι να διαβάσεις και δεν σου βγαίνει με τίποτα, ένα καλό tip είναι να “μετακομίσεις”: εξοπλισμός και βιβλία ανά χείρας και εγκατάσταση σε ταράτσες, μπαλκόνια, αυλές! Το ενδιαφέρον σου ανανεώνεται αυτόματα και η ψυχολογία ανεβαίνει. 

4 Θέμα timing: Ο διαχωρισμός σε “πρωινούς” και “βραδινούς” τύπους δεν είναι τυχαίος και όχι, το να διαβάζεις όλη μέρα κι όλη νύχτα δεν είναι αποδοτικό! Πειραματίσου, βρες ποιες ώρες σε βολεύουν καλύτερα και διαμόρφωσε το πρόγραμμά σου με τέτοιο τρόπο ώστε να τις έχεις ελεύθερες.

5 Η έσχατη λύση: Αν παρόλα αυτά εξακολουθείς να μην μπορείς να συγκεντρωθείς η λύση είναι απλή: μην το ζορίσεις, άστο γι’ αύριο. Είναι προτιμότερο να βγεις μία βόλτα, να ηρεμήσεις, να διασκεδάσεις και να αδειάσεις το μυαλό σου, ώστε να επιστρέψεις έπειτα στο διάβασμα δυναμικός και ανανεωμένος, παρά να βασανίζεσαι πάνω από ένα βιβλίο και εν τέλει να μην αφομοιώσεις τίποτα. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Όταν το διάβασμα είναι πολύ, είναι λογικό να μην υπάρχει συνεχώς η διάθεση να αφιερώσουμε το χρόνο μας σ’ αυτό. Αν αποδεχτούμε το γεγονός αυτό και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξομαλύνουμε την κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βγούμε ζημιωμένοι. Καλή επιτυχία σε όλους! +Kωνσταντίνα Πορφυρού 

4 σχόλια:

  1. Είχα πολύ καιρό να σε σχολιάσω....και επειδή είμαι στο κλίμα των εξετάσεων, θα πω τα εξής:
    Δυστυχώς
    1. Αυτό το συμμάζεμα παίρνει πάντα τον τριπλάσιο χρόνο. Σε μεταμορφώνει σε υποχόνδριο, παρανοϊκό τελειομανή... προκειμένου να μη ξεκινήσεις διάβασμα.
    2. Ο πιστός φίλος, συνήθως το σνακ, είναι προδότης. Αποτελεί συνεχή δικαιολογία διακοπής.
    3. Μπορεί να κάθεσαι σε back to back επεισόδια στον ίδιο καναπέ, αλλά όταν διαβάζεις μετακομίζεις ανά μισάωρο.
    4. Το πρωί λες ότι είσαι βραδινός και το βράδυ λες 'ας κοιμηθώ για να δουλέψω με καθαρό μυαλό' :-)
    5. Οπότε μη χάνουμε χρόνο.... ας πάμε για μπανάκι και αν είναι να διαβάσουμε θα διαβάσουμε...

    Με πολύ χιούμορ! Καλό διάβασμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, κάπως έτσι Κατερίνα, κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές ειδικά όσον αφορά αυτό το Γολγοθά!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το