Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

προώθηση πέμπτης ~ το κρυφτούλι με τις οφσόρ...

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

από: TO BHMA

Μπορεί η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή να αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω την περιβόητη τροπολογία  για τη δυνατότητα συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε οφσόρ σε...φορολογικά συνεργάσιμα κράτη, αλλά τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα ψήφισης της παραμένουν. Όταν ακόμα και η  επίσημη κομματική εφημερίδα καταγγέλλει ως  πρόκληση την πρωτοβουλία ψήφισης της , είναι προφανές ότι το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, έχει πάει περίπατο, όσες φαιδρές δικαιολογίες κι αν επικαλούνται εκ των υστέρων.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι  ήταν επιλογή  η συγκεκριμένη διάταξη να περάσει μέσα στον κυκεώνα του πολυνομοσχεδίου, χωρίς συζήτηση,χωρίς διαφάνεια, χωρίς στοιχειώδης εξηγήσεις. Αν η διάταξη ήταν τόσο "αθώα" όπως προσπαθούν να μας πείσουν τώρα δεν είχαν κανένα λόγο να την κρύψουν μέσα στις χιλιάδες σελίδες του νομοσχεδίου. Πολύ περισσότερο που κόπτονται εδώ και χρόνια ότι αποτελούν το πρότυπο της διαφάνειας και έχουν αναλάβει εργολαβικά τον πόλεμο κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Είναι επίσης αξιοπερίεργο ότι περίμεναν να δημοσιευθεί ο νόμος στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, κάτι που οδηγεί σε ενδεχόμενη αμνήστευση των μέχρι τώρα ιδιοκτητών οφσόρ, για να αποφασίσουν να ανακρούσουν πρύμνα και να ξανανομοθετήσουν την κατάργηση της διάταξης. Δυστυχώς για την κυβέρνηση και η αξιοπιστία της έχει τρωθεί δραματικά και το περίφημο ηθικό της πλεονέκτημα έχει ναρκοθετηθεί από τις πράξεις και παραλείψεις της.

Η ισοπεδωτική απαγόρευση που θέλει τώρα να επιβάλλει για να καλύψει τις αμαρτίες της δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της ,ενώ είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ένα ακόμα προπέτασμα καπνού,αφού δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν αποκαθίσταται με κινήσεις εντυπωσιασμού, αλλά με ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και με πραγματικό έλεγχο από υπεύθυνες ανεξάρτητες αρχές των περιουσιακών στοιχείων βουλευτών και υπουργών. Κι αυτό δεν γίνεται με κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακές αλχημείες...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το