Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

προώθηση παρασκευής ~ καθαρές κουβέντες για το «πραξικόπημα»

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

από: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η υπόθεση του «σχεδίου Χ» που φέρεται να εκπόνησε ο Γ. Βαρουφάκης και ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζ. Γκάλμπρεϊθ, κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αν και μοιάζει με «ξαναζεσταμένο φαγητό». Κι άλλες φορές οι πρωταγωνιστές του... πραξικοπήματος - οπερέτα που δεν έγινε ποτέ, έχουν μιλήσει για το plan B, έχουν υποστηρίξει τη θέση τους ότι έπρεπε να υπάρχει για παν ενδεχόμενο, κι έχουν εμπλέξει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Πρόκειται για ένα γεγονός που ανεξαρτήτως αν συνέβη έτσι όπως περιγράφεται ή αν πολλά σημεία του είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Και η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με θέματα που την κρατούν πίσω, δημιουργούν εντάσεις και ανοίγουν νέες πληγές.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις, τόσο στη Βουλή όσο και στις δικαστικές αίθουσες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Και πρέπει να γίνει το συντομότερο, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Διότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλει τη Δημοκρατία αφηγούμενος ιστορίες για μυστικές συναντήσεις και για κινητά τηλέφωνα μέσα σε ψυγεία. Είναι προσβολή για μια χώρα που έχει ζήσει πραξικοπήματα και ολοκληρωτικά καθεστώτα να καλείται να απαντήσει αν κάποιοι «τρελοί» σκέφτονταν να εισβάλουν στην ΤτΕ και τις τράπεζες και να βγάλουν τον στρατό στους δρόμους για να διαφυλάττει την εσωτερική ασφάλεια.
Τόσο η κυβέρνηση, μέλος της οποίας ήταν ο Γ. Βαρουφάκης, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμφωνήσουν στο ότι πρέπει να υπάρξουν καθαρές απαντήσεις για το θέμα. Κι αυτό πρέπει να γίνει στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, καθώς οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε παραγραφή τυχόν αδικημάτων και θα απαξίωναν ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα.
Ισως κάποιοι να πιστεύουν ότι ανασκαλεύοντας παλιές υποθέσεις θα καταφέρουν να ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό και θα πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει και... plan B. Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπορεί να την σταματήσει κανένα τανκ του κ. Βαρουφάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το