Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ~ γιατί στα εμιράτα θέλουν να γίνουν θεοί και να παρέμβουν στην φύση;

Καληνωρίσματα από το +yannidakis
Ο άνθρωπος είναι μεν πολύπλοκο ον, όμως αν έχεις όρεξη να γενικεύσεις (όπως εγώ σήμερα) μπορεί να προκύψει ότι γενικά είναι αρκετά απλός ως προς τις σκέψεις και τις επιδιώξεις τους.

Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι του αρέσει να πειράζει. Καλό αυτό μιας και αν δεν ήταν ανήσυχος, δημιουργικός, ανατρεπτικός, ποτέ δεν θα είχε ανακαλύψει τίποτα. Θα ήταν μια αγελάδα που μουγκρίζει. Αυτό έχει και καλές και κακές συνέπειες. Ήδη έγραψα για τις ανακαλύψεις, τις εφευρέσεις κλπ. Δεν μπορούμε όμως να παραμερίσουμε και το ότι βλάπτει το περιβάλλον, την φύση, ακόμα και τον ίδιο τον άνθρωπο με τις παρεμβάσεις του.

Το άλλο του χαρακτηριστικό είναι οι κόκκινες γραμμές. Ανέκαθεν ο άνθρωπος έβαζε κόκκινες γραμμές. Από όταν βρισκόταν σε μια σπηλιά και οριοθετούσε το σημείο μέχρι το οποίο θα έβγαινε για κυνήγι, αργότερα που ορκιζόταν πως η Γη σταματούσε στην έως τότε γνωστή του απόσταση στον τότε γνωστό του χάρτη. Και αργότερα με τους νόμους, τους κανόνες, την ηθική, την συνείδηση και πάει λέγοντάς, πάντα ο άνθρωπος έθετε ένα όριο στις δράσεις τους. Καμιά φορά το επέβαλε η κοινωνία.

Αν και τα παραδείγματα στην ιστορία και τον κόσμο είναι πολλά, σήμερα θα ήθελα να σταθώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα οποία όχι μόνο αποφάσισαν να επενδύσουν τα άπειρα λεφτά τους φτιάχνοντας τεχνητά νησιά σε σχήμα ότι να 'ναι, αλλά και να πραγματοποιήσουν γενικά κανονικά θαύματα της αρχιτεκτονικής και της επιστήμης ή μάλλον και των δύο μαζί.

Το επόμενο project για την χώρα του... πλούτου, είναι και το πιο αμφιλεγόμενο. Θέλουν λοιπόν να φτιάξουν ένα βουνό! Ναι, ένα βουνό το οποίο θα βρίσκεται δίπλα στην πόλη και θα δημιουργεί τεχνητές συνθήκες βροχής. Είναι γνωστό άλλωστε το πρόβλημα λειψυδρίας, ξηρότητας και καύσωνα στην περιοχή ακριβώς δίπλα στην έρημο. Οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι είναι εφικτό -με την  κατάλληλη χρηματοδότηση βεβαίως βεβαίως- να δημιουργήσουν τεχνητή βροχή με αυτόν τον τρόπο και να δώσουν μία λύση στο δεδομένο πρόβλημα αυτό.

Το θέμα είναι... αν είναι το σωστό να το κάνουν. Ειδικά όταν έχει μετρηθεί πως ο μέσος πολίτης της περιοχής καταναλώνει 550 λίτρα νερό την ημέρα την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος πολίτης καταναλώνει από 170 έως το πολύ 330 λίτρα ανά ημέρα. Μάλιστα, είναι γεγονός πως σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ξηρασία υπάρχουν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης του ύδατος και μάλιστα αποδίδουν. Στην Αραβία πάντως δεν προβλέπεται καμία παρόμοια πολιτική ευαισθησίας... και αυτό είναι ίσως που δημιουργεί και τις περισσότερες αντιδράσεις στην ιδέα. Εσείς τι λέτε; +Yanni Spiridakis 

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το