Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ~ τα σημάδια της ιστορίας... κάτω από τα πόδια μας!

Χαίρεται εραστές (και μη) της Ιστορίας +yannidakis
Κυριολεκτικά όμως κάτω από τα πόδια μας! Κάπως έτσι θα περιέγραφαν την κατάσταση οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν, θαμμένη στο τσιμέντο στρατοπέδου που χρησιμοποιούνταν ως κέντρο εκπαίδευσης των Ναζί στην -πολύπαθη- Πολωνία, μία χρονοκάψουλα-θησαυρό για τη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας. Το εύρημα που μας έρχεται από το μακρινό 1934, μία εποχή νευραλγικής σημασίας που προοδοποίησε μετέπειτα εξελίξεις παγκοσμίου βεληνεκούς, μεταξύ άλλων περιείχε έντυπο υλικό της εποχής, το "Ο Αγών μου" του Χίτλερ και ένα ναζιστικό σήμα, όλα άψογα διατηρημένα.
χίτλερ, γερμανία, β' παγκόσμιος πόλεμος
Το εύρημα
Σειρά τώρα θα πάρει η δεύτερη φάση της έρευνας, μακριά από το πεδίο, πλησιέστερα όμως στην ουσία των αδερφών επιστημών ιστορίας και αρχαιολογίας: την ιστορική αλήθεια. Το σκοπό και αυτοσκοπό των απανταχού επιστημόνων που ασχολούνται με τους κλάδους αυτούς και που, με ευρήματα σαν κι αυτά έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να προσφέρουν ένα λιθαράκι στο οίκημα της ανθρωπότητας αλλά και να επικοινωνήσουν ορισμένα σημαντικά μηνύματα. Πρώτο και θεμελιώδες: η ιστορία δεν είναι κάτι μακρινό, δεν είναι διηγήσεις σε άπειρες σελίδες βιβλίων, δεν είναι μόνο τα -πόσα; είκοσι; πενήντα;- γνωστότερα ιστορικά πρόσωπα, μόνο οι λαμπρές σελίδες και οι μεγάλοι πόλεμοι, μία αέρινη θεωρία για το παρελθόν... Είναι πραγματικότητα, σχεδόν απτή, είναι η πηγή των καταστάσεων που βιώνουμε και των αγαθών που απολαμβάνουμε, την φέρουμε επάνω μας σα βίωμα από τη στιγμή που γεννιόμαστε ακόμη κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι γύρω μας, πάνω μας, μέσα μας. Κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ψάχνουμε μανιωδώς να μάθουμε κι άλλα, κι άλλα, κι όλο και περισσότερα γι' αυτήν, για να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τα κομμάτια της που ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε ακόμη συγκεκριμενοποιήσει.

Γι' αυτό, όταν σ' ανύποπτη στιγμή στη ρουτίνα και τους αμείλικτους ρυθμούς της καθημερινότητας βρείτε έστω και λίγο νεκρό χρόνο, αυτά τα λεπτά που θα είστε "κολλημένος" σ'  ένα δύσκολο φανάρι, που θα περιμένετε το λεωφορείο ή να πάρετε τον καφέ σας, δώστε χρώμα στη ζωή σας, ώθηση στη φαντασία σας και λίγη ανακούφιση στο μυαλό σας αναρωτώμενοι: τι να βρίσκεται άραγε, ακριβώς αυτή τη στιγμή, λίγο πιο κάτω απ' τα πόδια μου; Μπορεί και να μην πάρετε απάντηση ποτέ. Όμως η ίδια η γνώση του όντως υπάρχει κάτι, είναι επαρκές κίνητρο. +Κωνσταντίνα Πορφυρού

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το