Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ~ οι έφεδροι των ενόπλων δυνάμεων

κείμενα προβληματισμού, από τα πιο εκλεκτά ιστολόγια της Ελλάδας

απόΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily

Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης

Όταν μιλάμε για την εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων εννοούμε αυτούς που υπηρέτησαν την υποχρεωτική θητεία των, εφέδρους Αξιωματικούς, εφέδρους Υπαξιωματικούς και οπλίτες. Επίσης συγκαταλέγονται σ’ αυτούς και ένας αριθμός ικανός για στράτευση, έφεδροι εκ Μονίμων.

Ουσιαστικά η εφεδρεία αποτελεί την βασική Δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι πρόκειται για προσωπικό εκπαιδευμένο στα της μάχης, εφ’ όσον πέρασε όλο τον κύκλο της προβλεπόμενης, βάσει προγραμμάτων, εκπαίδευσης κατά την περίοδο της Στράτευσής των.

Ενθυμούμαι! κατά την κρίση του ’74, υπηρετούσα στο 34 Σ.Π. Φερών και στο Πρόσθιο όριο τοποθεσίας (Π.Ο.Τ.) Κήπων - Εκβολές Έβρου. Μόλις εκδηλώθηκε η κρίση αναπτυχθήκαμε στους χώρους διασποράς και αρχίσαμε την άμεση επάνδρωση της τοποθεσίας αμύνης. Στα αρχικά στάδια (πρώτες ημέρες), νοιώθαμε όλοι κάπως γυμνοί με σχετική αμφιβολία για το ημιεκπαιδευμένο προσωπικό μας. Με την επιστράτευση και παρά τα προβλήματα αυτής, λόγω αβελτηρίας και υποβαθμίσεως των Επιστρατευτικών Μονάδων, όταν τελικά άρχισαν να έρχονται οι Επίστρατοι (έφεδροι εκ Μονίμων, έφεδροι Αξιωματικοί και οπλίτες διαφόρων ειδικοτήτων), ανακτήσαμε το ηθικό μας, νοιώσαμε σιγουριά από την εμπειρία των και με την άμεση προσαρμογή των στην προετοιμασία αμύνης βάσει των Σχεδίων και την ταχύτατη οργάνωση εδάφους, προετοιμασίας και ετοιμότητος, δεν είχαμε πλέον καμία αμφιβολία, ότι, ήμασταν έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική απειλή με επιτυχία.

Ένα δεύτερο παράδειγμα που θα ήθελα να υπενθυμίσω με το παρόν κείμενο είναι ότι, το Ελληνικό Έπος του 1940, οφείλεται κατά μέγα μέρος, στην ηθική προπαρασκευή του Ελληνικού Λαού από την τότε Κυβέρνηση, στην αρίστη οργάνωση και προετοιμασία των Μονάδων Επιστρατεύσεως και βασικά στην εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άρα! Ένα από τα βασικά στοιχεία, για την αμυντική θωράκιση της χώρας είναι, η άριστη οργάνωση των Μονάδων Επιστρατεύσεως και η εκπαιδευμένη τελικά εφεδρεία.

Σήμερα! πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα πρέπει η Πολιτεία δια των αρμοδίων και υπευθύνων οργάνων της, να προσέξει και να έχει έτοιμη την απαιτούμενη εφεδρεία. Καθ’ όσον! ο πάντα κακός, ύπουλος και χωρίς μπέσα γείτονάς μας, απαιτεί και εκβιάζει την χώρα μας, χωρίς ιστορικούς φραγμούς, Ελληνικά εδάφη εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια, όσα η αρχαιολογική σκαπάνη μας εγνώρισε μέχρι σήμερα, χωρίς ντροπή να σκεφτεί πού ήταν προ του 1000 μ.Χ. Πώς κατέλαβε και διατήρησε με τεράστια ιστορικά εγκλήματα την ιστορική πατρίδα μας για 400 χρόνια σκλαβιάς, χωρίς βέβαια τελικά να μπορέσει ν’ αλλοιώσει την ελληνική συνείδηση.

Ο Πόλεμος είναι η έσχατη λύση των συνετών Ηγητόρων, όταν όλα τα άλλα μέσα και τρόποι αποτύχουν. Για τον λόγο αυτό πάντα πρέπει η Ελλάδα να προετοιμάζεται για πόλεμο για να έχει ειρήνη, με τέτοιους ύπουλους γείτονες, που δεν ξέρουν από φιλίες και καλές εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ όμορφων Κρατών.

Για τους παραπάνω στοιχειωδώς αναφερόμενους λόγους, θα πρέπει η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιδείξει άμεσο ενδιαφέρον και στον τομέα των Εφέδρων. Ήτοι:

- Την τοποθέτηση ικανών στελεχών στις Διευθύνσεις Επιστρατεύσεως των Γεν. Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και στις Μονάδες Επιστρατεύσεως, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον της Υπηρεσίας και στον Τομέα αυτό.

- Την ακατάπαυστη συνέχιση Εκπαιδεύσεως της εφεδρείας, κατά χρονικά διαστήματα, εις τις διεξαγόμενες ασκήσεις, στα σύγχρονα όπλα και στις νέες εξελίξεις στην τακτική στο πεδίο της Μάχης.

- Την σχολαστική συνέχιση αναπροσαρμογής της εφεδρείας κατ’ έτος, σε πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας επανδρώσεως Ενεργών και εν Επιστράτευση μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Την συνέχιση διατηρήσεως ορισμένων μεγάλων Σχηματισμών με κύρια αποστολή την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την εκπαίδευση των Εφεδρικών Μονάδων και των αποστολών συμπληρώσεως των αντίστοιχων Ενεργών.

- Τέλος, την συνέχιση διατηρήσεως υψηλού φρονήματος του Ελληνικού Λαού, βασικά του Πατριωτισμού του και καλλιέργεια Εμπιστοσύνης προς τους Ηγέτες του. Διότι ο πατριωτισμός είναι ενωτικός και υψηλής ηθικής ενατενήσεως ιδεολογία. Είναι ανιδιοτελής και κινείται πέραν από τα όρια της ωφελιμιστικής φιλοσοφίας. Θα πρέπει δε, δια μέσου της παιδείας της Πολιτείας και της οικογένειας να εμφυτευθεί μέσα στην σημερινή νεολαία μας. Ο Πατριωτισμός είναι πέραν παντός Συνδικαλισμού, κομματισμού και πολιτικής θεωρίας, είναι μια διαχρονικώς άφθαρτος υποχρέωση του πολίτη μιας χώρας, ν’ αγαπά και να θυσιάζεται για την πατρίδα του. Οι νέοι της Ελλάδος, είναι ιστορική ανάγκη να κρατούν υψηλά τον πυρσόν του Πατριωτισμού και της αυτοθυσίας. Αυτό! είναι έργο των συνετών Ηγετών της πατρίδος μας.

- Πέραν των ανωτέρω αναφερόμενων, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το σκεπτικό του χρόνου θητείας της Ελληνικής Νεολαίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας υπ’ όψιν τον αντίστοιχο χρόνο θητείας των λοιπών Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.

Επειδή! Συμπεριφορές απαράδεκτες σε προκλήσεις από την γείτονα χώρα στο Αιγαίο αυξάνονται, και ! επειδή  ούτε τον κάβουρα μπορείς να τον κάμεις να περπατάει ίσια, ούτε το φίδι μπορείς να το κάνεις να πετάει και επειδή ούτε τον ύπουλο άνθρωπο μπορείς να τον μεταβάλλεις, για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε πάντοτε με το όπλο παραπόδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το