Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

οι άδειοι ναοί και η λάθος ερμηνεία της ελευθερίας

Καληνωρίσματα επισκέπτες και αναγνώστες.
Σε λίγες ώρες θα χτυπήσει η καμπάνια της Εκκλησίας σε κάθε γειτονιά. Πιστοί θα προσέλθουν φορώντας τα ρούχα της Κυριακής και θα παρακολουθήσουν το μεγάλο Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Ύστερα θα λάβουν την Θεία Κοινωνία ή το αντίδωρο και θα συνεχίσουν σε μία ήρεμη και ξεκούραστη ημέρα.

Κάπου, κάπως, κάποτε έτσι ήταν τα πράγματα, μέχρι που οι πιστοί πείστηκαν πως ο Θεός μας διδάσκει την Ελευθερία. Πράγματι, σε καμία θρησκεία του κόσμου εκτός της Χριστιανικής, δε θα βρείτε τόση ελευθερία στην έκφραση, την συμμετοχή και την ορθότητα της πίστης. "Σταυρώστε" με αν βλασφημώ αλλά ίσως κάπως έτσι προέκυψε και το σχίσμα με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε 3 διαφορετικούς δρόμους της Χριστιανοσύνης.

Ο Θεός δίδαξε αγάπη και μαζί έναν ελεύθερο τρόπο έκφρασης και σκέψης και όλο αυτό, καμιά εικοσαριά αιώνες μετά ήρθε να "κουμπώσει" στη νοοτροπία των πιστών. Βλέπετε, ο Χριστούς δίδαξε ελευθερία αλλά είχε ένα χαρισματικό τρόπο να προσελκύει τους ανθρώπους. Το ίδιο συνέβη και με τους Πατέρες της εκκλησίας που συνέχισαν το έργο Του έχοντας εκτός από τα λόγια και τον ηγετικό τρόπο να κερδίζουν την αφοσίωση του λαού.

Σήμερα, οι ηγέτες χάθηκαν. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και οι ιερείς βολεμένοι στο brand της χριστιανοσύνης στήριξαν την ελευθερία, αλλά χωρίς καμία ικανότητα να την εμπνεύσουν στον κόσμο μαζί με τα λόγια Του Θεού. Προτίμησαν να τα παπαγαλίσουν για να ζήσουν κι εκείνοι πιο ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι προφανές και αυτονόητο και καθρεφτίζεται απόλυτα μέσα σε έναν ναό την ώρα της λειτουργίας.


Ένας άδειος ναός, με σκόρπιες φαλάκρες, άσπρα μαλλιά και μαντήλια στο κεφάλι από ηλικιωμένους που έτσι έμαθαν. Και λίγο πιο μετά, κάποιοι μεσήλικοι που ήρθαν επειδή "σήμερα κάτι είναι" ενώ λίγο αργότερα κάποιοι γονείς με παιδιά κρατώντας λαμπάδες, για να βγάλουν την αγγαρεία της Θείας μετάληψης επί τρεις φορές.

Και ναι, είναι λογικό, γιατί αυτό το brand της Εκκλησίας έχει χαλάσει εδώ και καιρό. Αν ρωτήσεις κάποιον θα σου πει για την περιουσία της Εκκλησίας και κάποιους ιερείς που ακούστηκαν ότι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Λες και η Εκκλησία είναι επιχείρηση. Λες και ο ιερέας την ώρα της Λειτουργίας είναι ο Γιώργος, ο Δημήτρης, Αντώνης και όχι -φορώντας τα άμφια- η προσωποποίηση της ίδιας της τριαδικής θεότητας. Κανένας από αυτούς δε θα σταθεί στη πνευματικότητα της Εκκλησίας. Και ύστερα θα σου πει "εγώ δεν πάω στην Εκκλησία. Πιστεύω με τον τρόπο μου". Κάποτε αυτή η απάντηση με εξόργιζε, ήταν η απόλυτη δικαιολογία για να μην πάει κάποιος στην Εκκλησία, να μη νηστέψει, να μην προσευχηθεί. Τώρα όμως κατάλαβα πως δεν φταίει εκείνος, αλλά η ελευθερία που διδάσκει η Χριστιανοσύνη.

Αλλά ας αφήσουμε τα θρησκευτικά και αναρωτηθούμε. Που οδηγεί η ελευθερία χωρίς καθοδήγηση; Η ελευθερία χωρίς ηγεσία; Η ελευθερία χωρίς κινητοποίηση; Αν δυσκολεύεστε σκεφτείτε έναν έφηβο που αποζητά ελευθερία διακαώς και αν έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει χωρίς καθοδήγηση, τον περιμένει μία ζωή ανελέητων εμπειριών, παραβατικότητας, κατάχρησης και διαστρέβλωσης της ανθρώπινης υπόστασης.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την Εκκλησία με τους πιστούς. Τι χρειάζεται; Έχω τις απόψεις και προτάσεις μου, αλλά δεν είναι επί της παρούσης. Σημασία έχει πως αυτό το χαλασμένο brand, χρειάζεται γερό marketing και επαναπροσδιορισμό του τι εννοούσε ο Ιησούς όταν δίδασκε ελευθερία. Καλό σας βράδυ. Τα λέμε σε λίγο σε έναν -άδειο- ναό. Yanni Spiridakis

σχόλια; αντιρρήσεις; ερωτήσεις;
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ



4 σχόλια:

  1. Πόσο στοχευμενα και σωστά λόγια!! Χωρις να κρινει ο λογος σου κανενα....Αυτή την εποχή που διανύουμε, το "ΕΥΚΟΛΟ"" δυστυχώς είναι το moto της επο ης μας!! Ας ευχηθούμε όλοι να φωτίζει ο Θεός όλους τους ανθρώπους και ειδικά τα παιδιά... μήπως αυτα αλλάξουν όλο αυτό το ΕΎΚΟΛΟ και ΨΕΥΤΙΚΟ και περάσουμε πια στο ΑΛΗΘΙΝΟ! Σε πρότυπα που θα παραδείγματιζουν τα παιδιά μας με τις αρετές που δίδαξε ο Χριστός....αγαπη υπομονη συγχωρηση μετανοια κατανόηση ελεημοσύνη...και πολλές άλλες που μόνο καλό κάνουν στη ψυχή μας!!Μάλλον κούρασα λίγο!! Γιάννη μπράβο σου που θίγεις και αναπτυσεις τέτοια σοβαρα θεματα! Δόξα το Θεό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παιδιά αποζητούν το εύκολο και κανείς δεν μπορεί να τα κατηγορήσει για αυτό. Κάθε γενιά που μεγαλώνει σε μία Εκκλησία χωρίς στόχους και πλάνο επαναπροσέγγισης, είναι ήδη καταδικασμένη. Εγώ προσεύχομαι σε μία επόμενη γενιά Εκκλησίας που θα δώσει βάση σε αυτό για να σωθεί -έστω- η μεθεπόμενη.
    Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Γιάννη! Η τελευταία σου παράγραφος πόσο συμπυκωμένα ουσιαστική. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Ένας επαναπροσδιορισμός αξιών και ηθών, νομίζω πως είναι απαραίτητος! Καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά Μάκη!
      Ο σκοπός όμως είναι να το δούμε να συμβαίνει, πριν κλείσουν τα φώτα για πάντα!

      Διαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το