Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

yannidakis τρίτης - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ vs ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – Η ΤΡΙΤΗ ΜΑΧΗ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ

Καληνωρίσματα. Νομίζω πως αν θέλουμε, μπορούμε να βρούμε ένα σωρό αιτίες να προτιμήσουμε το διαδίκτυο από την τηλεόραση. Και οι αναγνώστες του yannidakis, ως καλοί χρήστες του διαδικτύου θα βρουν ακόμα περισσότερα επιχειρήματα.


Όμως δε μπορώ να κρύψω μια πρόσφατη εμπειρία μου. Αργά το βράδυ γύρισα από τη δουλειά. Ήμουν πολύ πιεσμένος και σε άσχημη κατάσταση, καθόλου άγνωστη για την περίοδο αυτή. Άναψα το πούρο μου, απολαμβάνοντας jazz, όμως και πάλι τίποτα δε βοηθούσε την κατάσταση. Εντελώς ασυναίσθητα και κόντρα στις συνήθειές μου, άνοιξα την τηλεόραση. Έτσι, για να περάσ’ η ώρα. Μετά από το πέρασμα μερικών καναλιών κατέληξα σε μία ταινία. Πρέπει να την έχω δει ήδη τρεις φορές χωρίς να είναι η αγαπημένη μου κι όμως. Παρακολουθούσα με προσήλωση. Ακόμα και στις διαφημίσεις ήμουν κολλημένος με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι που τελικά αποκοιμήθηκα αν και δεν το συνηθίζω.

Ενδιαφέρον έγραψα; Ποιο ενδιαφέρον; Η τηλεόραση είχε πετύχει το σκοπό της. Με είχε αποβλακώσει πλήρως. Ότι ακριβώς πετυχαίνει με τον κάθε τηλεθεατή. Δεν υπήρχε ενδιαφέρον ή σκέψη, ένα απόλυτο κενό μόνο, που εν προκειμένω ήταν ακριβώς ότι χρειαζόμουν. Κάτι που σίγουρα στο διαδίκτυο –εγώ- δε μπορώ να πετύχω. Οι ατελείωτες και ποικιλόμορφες δραστηριότητες του διαδικτύου και σίγουρα οι δικές μου απαιτήσεις απ’ αυτό, χαρακτηρίζονται από ανάγκη για ευρύτητα πνεύματος, κριτική σκέψη και συνεχή εγρήγορση και δημιουργικότητα. Το διαδίκτυο ξεκουράζει λοιπόν; Ίσως. Αλλά όχι εμένα.

Η αποβλάκωση του μυαλού, δεν φαντάζει ως κάτι θετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό (ειδικά με τη λέξη που χρησιμοποίησα), όμως εκείνη την ημέρα είχα την απόλυτη ανάγκη για αυτό. Και το μόνο μέσο που κατάφερε να μου την ικανοποιήσει, ήταν η τηλεόραση. Γνώμη μου μάλιστα είναι πως όλοι έχουμε ανάγκη να αποβλακωνόμαστε κάποιες φορές. Μήπως τελικά το πρόβλημα με την τηλεόραση δεν είναι το μέσο καθ’ αυτό, αλλά η υπερβολική της χρήση και άρα η υπέρμετρη αποβλάκωση;

Στο σημερινό τρίτο μέρος της αναμέτρησης κερδίζει η τηλεόραση. Όχι για να διατηρήσει τις ισορροπίες, αλλά γιατί το κέρδισε με το… γυαλί της.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το