Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

yannidakis - ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 28/09/2009



Ευτυχώς εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε σε μια κοινωνία που βασιλεύει η ελευθερία της δημοκρατίας και πολλές φορές μάλιστα, πολύ περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Το σημαντικό είναι ότι ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψη του ελεύθερα, με μόνο κίνδυνο το πολύ-πολύ να κατακριθεί.

Πράγματι, είμαστε ελεύθεροι να γνωστοποιούμε (με τυχαία σειρά) την ομάδα που υποστηρίζουμε, το θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουμε, το συγκρότημα που μας αρέσει, τις εθνικές αρχές που ακολουθούμε και πολλά άλλα.

Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικά ξεκαρδιστικό ταμπού το οποίο κρατά χρόνια τώρα και έχει σχέση με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Απειροελάχιστοι είναι εκείνοι που αναφέρουν το κόμμα που ψηφίζουν ή στο οποίο πρόσκεινται, την ίδια στιγμή που όλοι (μα όλοι) κατακρίνουν όλα –και κυρίως τα μεγάλα- κόμματα. Κι όμως τα ποσοστά μαρτυρούν τη γνωστή προσκόλληση του εκλογικού σώματος στα ίδια κόμματα που εκείνο κατακρίνει.

Αν προσπαθήσουμε να ψάξουμε τις αιτίες της… μυστικοπάθειας, ίσως φτάσουμε στις εποχές που η μαρτυρία των πολιτικών πεποιθήσεων μπορούσαν να οδηγήσουν αν όχι σε υποχθόνιο θάνατο, ίσως σε εξορία. Βέβαια, αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί (ελπίζω), ίσως όμως η φιλοσοφία μεταδίδεται από τη μία γενιά στην επόμενη.

Από την άλλη ίσως λέγαμε, πως επειδή ακριβώς όλοι κατακρίνουν τους πάντες σχετικούς με την πολιτική, μια ενδεχόμενη μαρτυρία πως πράγματι ψηφίζουν ένα από τα κατακριτέα κόμματα, θα τους στιγμάτιζε και θα γκρέμιζε την ευκολία της γκρίνιας.

Όπως και να’ χει, σημασία έχει πως ακόμα και στους νέους, αν όχι περισσότερο σ’ αυτούς, η μαρτυρία των αληθινών κομματικών πεποιθήσεων αποτελεί αδικαιολόγητο «κόλλημα» που σίγουρα δε συνάδει με την ελευθερία της έκφρασης που το πολίτευμά μας πρεσβεύει και που σίγουρα δε μπορεί να αμφισβητήσει κανένας.

Δεν επιθυμώ να γράψετε ποιο κόμμα ψηφίζετε αν θα αισθανθείτε άβολα, όχι γιατί σέβομαι το ταμπού που επικρατεί, αλλά επειδή ακολουθεί στο yannidakis live ειδικό θέμα. Όμως το ερώτημα αυτή τη Δευτέρα έχει να κάνει με το αν:
Α :[ συμφωνείτε να αποκρύπτεται η κομματική μας πεποίθηση
Β :[ διαφωνείται να παραμένει μυστικό το κόμμα που στηρίζουμε στις κάλπες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το