Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

yannidakis τρίτης - ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Καληνωρίσματα. Ασφαλώς και στη ζωή όλοι θέλουμε να κερδίζουμε. Η νίκη είναι πολύ πιο ελκυστική από τα όποια οφέλη μιας ήττας. Συνήθως βέβαια η νίκη του ενός συνεπάγεται με την ήττα του άλλου, όπως σε μια παρτίδα τάβλι για παράδειγμα. Κι όμως υπάρχει ένας όρος του management που υπόσχεται να αφήσει τους πάντες ευχαριστημένους. Πρόκειται για την win-win situation. Στην περίπτωση αυτή επιλέγεται ένα προς επίλυση πρόβλημα, μια κατάσταση ή ένας στόχος στον οποίο επιδιώκεται η νίκη όλων των εμπλεκόμενων. Γίνεται;

Αρχικά, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω πως η επιστήμη του management κρύβει πολλά ενδιαφέροντα μυστικά, θεωρίες και μεθοδολογίες για την από http://www.searchenginepeople.com/blog/improving-search-traffic-using-social-media.html πραγματική μας ζωή, τις σχέσεις και την προσωπική επιτυχία. Η θεωρία του win-win μας διδάσκει να φτάνουμε στην επιτυχία χωρίς να προκαλούμε την αποτυχία σε άλλους. Δεν είναι όμως απλό. Απαιτούνται δύο βασικά συστατικά. Ο συμβιβασμός και η συνεργασία. Δεν είναι άγνωστες λέξεις σε εμάς, όμως σε ποιούς αποτελούν αρετές; Ποιοί θα καταφύγουν στον συμβιβασμό χωρίς να αναγκαστούν γι’ αυτό; Οι managers που επιτυγχάνουν την εφαρμογή της win-win ξέρουν να τιθασεύουν τον εγωισμό τους και να μοιράζονται τα οφέλη μιας επιτυχίας. Αυτό πόσοι από εμάς το καταφέρνουμε; Στην δουλειά προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τον εργοδότη μας ανταγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο τους συναδέλφους μας και στην προσωπική μας ζωή θα ήμασταν ικανοί να προσβάλουμε κάποιον για να κερδίσουμε την εύνοια της γυναίκας που φλερτάρουμε.

Σε μια συνηθισμένη κατάσταση “αποτελέσματος” ο νικητής χαρακτηρίζεται ως +1 και ο ηττημένος ως –1 ώστε να διατηρηθεί το απόλυτο του μηδέν (0). Η win-win θέλει το 1+1=2 όμως για να επιτευχθεί αυτό πέρα από τις ηθικές αξίες του manager απαιτείται μια σφαιρική και αντικειμενική αξιολόγηση του ζητήματος που θα βασιστεί και στις ανάγκες του τρίτου προσώπου. Στο σημείο αυτό μια σειρά από προτάσεις επίλυσης θα απορριφθούν. Πρόκειται για τις προτάσεις που θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα συμφέροντα του ενός και το ξεκαθάρισμα των οποίων θα οδηγήσει σε πολλές άλλες συμβιβαστικές αυτή τη φορά. Το μυστικό στην όλη διαδικασία είναι η οριοθέτηση της ανταμοιβής της κάθε πλευράς. Ίσως δεν πετύχουμε το απόλυτο στις φιλοδοξίες μας, όμως ας σκεφτούμε πως η κίνηση συμβιβασμού που θα κάνουμε ίσως είναι το εισιτήριο για μιαν επόμενη νίκη που θα εξαρτάται από εκείνον που εμείς προστατεύσαμε τώρα με την εφαρμογή της win-win. Και πάλι όμως η θεωρία διακατέχεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του management όπως είναι η οριοθέτηση του διαθέσιμου χρόνου, οι διαθέσιμες πηγές, οι συγκεκριμένες ικανότητες και φυσικά ή πρόβλεψη και μελέτη όλων των πιθανών αποτελεσμάτων.

Η win-win situation αποτελεί ένα από τα σοφότερα μαθήματα για τη ζωή, μακριά από τις επιχειρήσεις. Η επίτευξή της μπορεί να γίνει μονάχα αν ο διαχειριστής κατέχει τα προσόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλωστε δεν μιλάμε μονάχα για μια θεωρητική τεχνική αλλά για ένα πρότυπο ανθρώπινων σχέσεων.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ WIN WIN :[

2 σχόλια:

  1. θεωρίες!!!
    παράδειγμα:το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό...
    +1 - 0
    iσταδγιάλα σιτιουέισιον win & βόιδαφον!
    δεν έχεις παράπονο, βρήκα το κέφι μου!
    καλημερούδια!(θεωρητικά)*
    κάποτε σου είχα προτείνει να διαβάσεις το βιβλίο του Μπουραντά, "όλα σου τα μαθα μα ξέχασα μια λέξη", ο συγγραφέας είναι καθ. μάναντζμεντ και οικονομικών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ katabran
    κι εσυ θυμασαι πως σου ειχα πει οτι ειμαι αθλιος με τα βιβλια. Να σου στειλω τη διευθυνση μου, να μου το κανεις δωρο;
    Το κεφι σου το βρηκε και χαιρομαι πολυ, αλλωστε αυτος ειναι ο σκοπος της θεωριας win-win, να εχουν ολοι το κεφι τους :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το