Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΡΙΤΗΣ

σημερινή προσθήκη στην λίστα των καταχωρήσεων τσι μέρας
από Suit
Τα αρνητικά links

Διάβαζα πρόσφατα μια ιστορία σύμφωνα με την οποία ο ιδιοκτήτης ενός e-shop που εμπορεύεται γυαλιά αποφάσισε να εξυπηρετεί τους πελάτες τους κάκιστα προκειμένου να παραπονιούνται εκείνοι online.
Η «στρατηγική» του λέει πως είναι το ότι εφόσον περισσότεροι πελάτες του έρχονται από το Google και κανείς δεν ασχολείται με το να αναζητήσει αν υπάρχουν παράπονα για το μαγαζί του online, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχει πολύς κόσμος που παραπονιέται προκειμένου το Google να βλέπει πολλές αναφορές στο όνομα του καταστήματος αλλά και links προς το site δίπλα σε συσχετιζόμενες λέξεις όπως glasses, sunglasses και διάφορα brands που εμπορεύεται.
Φυσικά, ο λόγος που η ιστορία αυτή έγινε γνωστή είναι επειδή η «στρατηγική» αυτή είχε κάποιο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω πως πρόκειται περί στρατηγικής όσο για το ότι ο εν λόγω idiot-κτήτης απλά εξυπηρέτησε κάποιον πολύ άσχημα και είδε κίνηση να έρχεται μετά λόγω αυτού του link. Και κάπου εκεί μάλλον πίστεψε πως δεν είναι και τόσο άσχημο να σε συζητάνε, έστω και αρνητικά.
Έρχεται όμως μια τέτοια ιστορία να επιβεβαιώσει το παλιό ρητό των δημοσίων σχέσεων πως «Οποιαδήποτε δημοσιότητα, ακόμα και αρνητική, είναι καλή αρκεί να γράφουν το όνομά σου σωστά»;
Εν ολίγοις, όχι δεν είναι.
Μπορεί για λίγο ακόμα να υπάρχουν τέτοιες εκμεταλλεύσιμες τρύπες όπου μπορείς να φέρεις νέα κίνηση λόγω παραπόνων, αλλά ήδη σε κάποιες υπηρεσίες του το Google έχει αρχίσει να βάζει βαθμολογία (αστεράκια) την οποία έχει συλλέξει από το feedback του community.
Το community αυτό μπορεί να είναι οι οποιοιδήποτε επισκέπτες, αγοραστές, ή ακόμα και τα social media γενικότερα, μέσα από το λεγόμενο sentiment analysis, δηλαδή την αυματοποιημένη ανάλυση αισθήματος του κοινού γύρω από ένα πρόσωπο, brand ή έννοια.
Πολύ σύντομα, όταν αναζητούμε κάτι στο Internet, δε θα παίζουν μεγάλο ρόλο μόνο τα links που δείχνουν σε ένα site αλλά και το συζητιέται αλλού γι αυτό το site. Έτσι, το να υπάρχει «εκεί έξω» θετικό περιεχόμενο για το brand ή για το site σας γίνεται αμέσως θέμα υψίστης σημασίας. Και αυτό δεν αποκτιέται overnight, αλλά χτίζεται.
Και αν σε ενδιαφέρει μελλοντικά να έχεις ένα direct κανάλι πώλησης online, τότε πρέπει να αρχίσεις το χτίσιμο άμεσα.


οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια μετάβαση στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το