Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Καληνωρίσματα. Αναμφισβήτητα η περίοδος των Χριστουγέννων θεωρείται κατάλληλη για διασκέδαση, αγορές και εξορμήσεις κυρίως με αφορμή τις αρκετές αργίες που συνοδεύουν τις ημέρες αυτές. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι σε τόπους που ο χειμώνας είναι πιο… χαρακτηριστικός. Από κάποιο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο μέχρι τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης που ο χιονιάς αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Φυσικά ο τουρισμός έχει πολλά χαρακτηριστικά κι εμείς εδώ στην imageΕλλάδα τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι μιας και είμαστε μια καθαρά τουριστική χώρα η οποία βασίζει την οικονομία της στον τουρισμό. Μέσα στα χρόνια πολλές ευκαιρίες και πολλά λάθη έχουν γίνει από πλευράς Ελλάδας στο στοίχημα της εκμετάλλευσης των τουριστών. Για να προσεγγίσω πιο πρακτικά το θέμα, απευθύνθηκα σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον τουρισμό εκ των έσω, την Χριστίνα Γεωργαλή, ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού πρακτορείου Landmarks στη Σμύρνης 11, στο Ηράκλειο, το οποίο προσφέρει σημαντικές προσφορές και εκδρομές στους πιο διάσημους προορισμούς σε τιμές που το πορτοφόλι του σημερινού έλληνα τουρίστα, μπορεί να αντέξει.

Κυρία Γεωργαλή, αναρωτιέμαι πως ο κλάδος του τουρισμού μέσα στα χρόνια έχει αλλάξει. Είχαμε πάντα το στερεότυπο του ήλιου και της θάλασσας, όμως οι τουρίστες εξακολουθούν να έχουν ανάγκη τα παραπάνω στοιχεία;
Η Ελλάδα για τους Ευρωπαίους είναι ήλιος και θάλασσα! Για τους Αμερικανούς, τους Ασιάτες κλπ. είναι πολιτισμός και ιστορία και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, αποτελεί έναν σταθερά διάσημο προορισμό. Οι βορειοευρωπαίοι όμως έχουν ανάγκη από τον ήλιο και τη θάλασσα γι’ αυτό και παρατηρούνται μεγάλο αριθμό πτήσεων charter από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστρία κλπ. ώστε να μπορούν να έρθουν για να απολαύσουν την θάλασσα και λίγη ξεκούραση. Όλοι θα πάρουν μία με δύο εβδομάδες.

Σήμερα ο τουρισμός αποκτά πολλές εναλλακτικές μορφές. Ενδεικτικά αναφέρω τον θρησκευτικό, τον ιστορικό, τον αρχιτεκτονικό, τον μαύρο κ.α. Θα ήθελες να κάνεις μια σύγκριση των νέων τάσεων μορφών τουρισμού που προκύπτουν από την ζήτηση, στο παρελθόν και σήμερα;
Στο παρελθόν δεν είχαμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα μπορούσα μάλιστα να πω πως στην Αρχαία Ελλάδα οι πρώτοι τουρίστες στην ιστορία ήταν οι πρόγονοί μας καθώς ταξίδευαν για να φιλοσοφήσουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους πολιτισμούς. Σήμερα, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ανάγκη να σταματήσουμε ή να αλλάξουμε αυτόν τον καταστροφικό μαζικό τουρισμό όπου οι τουρίστες έρχονται μόνο για τα 3 ‘S’ (Sea, Sun, Sand) κι έτσι, στην προσπάθεια να αναπτύξουμε ένα ποιοτικό προϊόν δημιουργήσαμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που έχουν ευρύτητα ενδιαφέροντος.

Τι ζητούν οι έλληνες τουρίστες και τι οι ξένοι από τις αποδράσεις τους; Τι κριτήρια πρέπει να έχει ο προορισμός τους;
Εξαρτάται. Θα έλεγα πως συνήθως οι έλληνες ταξιδεύουν για να γνωρίσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό και βλέπεις περισσότερο τους έλληνες να ταξιδεύουν με γκρουπ και ξεναγούς, δεν έχουν ανάγκη να επισκεφτούν μια πόλη για τον ήλιο και την θάλασσα. Το χειμώνα βεβαία υπάρχει μια τάση τα άτομα που δουλεύουν στην τουριστική βιομηχανία να φεύγουν για περιοχές όπως η Ταϊλάνδη για να κάνουν μπάνια. Όσο για του ξένους, όπως ανέφερα παραπάνω έχει να κάνει από την καταγωγή τους. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τον ήλιο και τη θάλασσα και οι Αμερικανοί και Ασιάτες τον πολιτισμό μας. Φυσικά υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπως αυτής των ισπανών που επίσης μας επισκέπτονται για να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας.

Αναμφισβήτητα η χρυσή τουριστική εποχή έχει περάσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Θα ήθελες να μας παραθέσεις μερικούς απ' τους λόγους που η Ελλάδα σήμερα υποφέρει τουριστικά και μάλιστα σε εποχές με μεγάλο ανταγωνισμό στον κλάδο από την τουρκία, την Αλβανία κ.α.
Ο βασικότερος λόγος είναι η οικονομική εκμετάλλευση των τοπικών φορέων στους τουρίστες μας. Αν το μελετήσουμε αυτό εις βάθος θα διαπιστώσουμε πως από τις τιμές απορρέουν πολύ περισσότερα προβλήματα αναφορικά με τις πληγές στον τουρισμό μας.

Σε κάθε περίπτωση ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να στηρίξει την οικονομία της Ελλάδας στις εποχές κρίσεις που βιώνουμε. Εσύ πως κρίνεις τις κινήσεις της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα και ποιές είναι η προτάσεις σου;
Θα σταθώ σε αυτό που ρεαλιστικά συμβαίνει και όχι σε ουτοπικά σχέδια. Η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι ένα πολύ θετικό βήμα που θα ωθήσει την βιομηχανία τους προσεχείς μήνες με την έναρξη της νέας σεζόν.

Ένα μήνυμα προς τον έλληνα τουρίστα. Ελλάδα ή εξωτερικό; Δώσε μας τα θετικά και τα αρνητικά.
Δεν έχει νόημα να επιλέξω έναν τύπο περιορισμού. Θα σημειώσω όμως πως οι τιμές για το εξωτερικό είναι πλέον όσο και για το εσωτερικό. Στο εξωτερικό θα βιώσει ο τουρίστας μια διαφορετική κουλτούρα, ενώ επισκεπτόμενος προορισμούς του εσωτερικού, τα χρήματα μένουν στην Ελλάδα.

Ο τουρισμός αποτελεί την “καυτή πατάτα” της ελληνικής οικονομίας και πρέπει επιτέλους να τον στρέψουμε υπέρ μας. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου και εύχομαι το τη συνέχιση της εξαίρετης δουλειάς σου.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το