Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

yannidakis - ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: PASS THE FLAME – DIVIDE THE WORLD


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

PASS THE FLAME – DIVIDE THE WORLD
Πριν τέσσερα χρόνια ακριβώς, η Ελλάδα είχε καταφέρει όλες οι χώρες του κόσμου να υπογράψουν ένα σύμφωνο εκεχειρίας χάρη στο οποίο η Ολυμπιακή Φλόγα θα έκανε το ταξίδι της στον κόσμο ανενόχλητη μεταδίδοντας όλα τα σύμβολα που την ακολουθούν, όπως η ειρήνη, η ευγενής άμυλα, η χαρά της συμμετοχής και άλλα ιδεώδη.
Φέτος η Ολυμπιακή Φλόγα έφυγε από την Ελλάδα να ταξιδέψει ανά τον κόσμο για να καταλήξει στην Κίνα το καλοκαίρι. Το ταξίδι της όμως έμελλε να έχει προβλήματα και αντιδράσεις ασέβειας.
Θιβετιανοί σ’ όλη τη Γη διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα με τους διωγμούς των ανθρώπων αυτών, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να δείξουν την αντίδρασή τους στις πόλεις που περνά η Φλόγα.
Πρώτα στην Ολυμπία, ύστερα στο Λονδίνο με σοκαριστικές σκηνές βίας εναντίον της Φλόγας και ύστερα στο Παρίσι στο οποίο κατάφεραν να αναγκάσουν τους υπευθύνους να τη σβήσουν προσωρινά αφού δέχτηκε επίθεση ακόμα και με πυροσβεστήρες. Κατόπιν στο Σαν Φραγκίσκο όπου έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στη διαδρομή.
Οι λόγοι διαδήλωσης μάλλον δίκαιοι. Όμως με ποιο σκεπτικό επιτίθενται σε κάτι που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο διαμαρτυρίας τους; Ούτε καν με το κράτος ή την κυβέρνηση της Κίνας. Αντιθέτως εκτίθενται ανεπανόρθωτα προσβάλλοντας ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο σύμβολο ειρήνης.
Δεν ξέρω αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο να προστατεύσει το σύμβολο αυτό από τυχόν βεβήλωσή του, όμως είναι γεγονός ότι τώρα γίνονται σκέψεις από τους υπευθύνους να ματαιώσουν το ταξίδι της Φλόγας. Κάτι τέτοιο προσβάλλει την Ελλάδα, το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων (την Ελλάδα και πάλι δηλαδή) και φυσικά πάνω από όλα το κράτος της Κίνας που αν δε μπορεί να εγγυηθεί σε συνεργασία με τις χώρες της περιοδείας, ασφαλή λαμπαδηδρομία, τότε πως θα εγγυηθεί ασφαλείς και επιτυχημένους αγώνες;
Μια ακόμη απόδειξη του πόσο πρέπει να προσέχουμε –ειδικά εδώ στην Ελλάδα- τα σύμβολα και την παράδοση που αποτελούν φωτεινό φάρο στην οικουμένη.
μετάβαση στην αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το