Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

yannidakis πέμπτης - ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Καληνωρίσματα. Μερικές μέρες πριν, διάβασα στο ιστολόγιο Τα λιλά της Λίλας μια θαυμάσια ιδέα της διαχειρίστριας του ιστολογίου σε σχετική ανάρτηση της, στην οποία παρότρυνε τους αναγνώστες της να καταχωρήσουν στο ιστολόγιό τους μια συνταγή με αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Η καταχώρηση βραβεύτηκε και από το yannidakis ως ¨καταχώρηση τσι μέρας” και νομίζω πως η συμμετοχή (η οποία λήγει στις 12 Δεκεμβρίου) πρέπει να είναι μαζική.

Πράγματι, τα ελληνικά προϊόντα είναι διεθνώς αναγνωρισμένα ως τα ποιοτικότερα σ’ όλον τον κόσμο και φυσικά η κρητική και μεσογειακή διατροφή συγκαταλέγεται στις πιο περιζήτητες στα πιο ακριβά εστιατόρια. Άλλωστε λίγο οι πρόσφατες μελέτες επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διατροφή μας σχετικά με τα junk foods, λίγο οι εκπομπές μαγειρικής που κατακλύζουν την παγκόσμια τηλεόραση, το ζήτημα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Προσωπικά, απολαμβάνω κάθε πετυχημένο (ή μη) πιάτο, αλλά δεν έχω ιδέα από τηγάνια και πιπέρια(!) οπότε στράφηκα σε προσφιλές μου άτομο το οποίο πάντοτε καταφέρνει να με εντυπωσιάζει με τις μαγειρικές ιδέες και ικανότητές της. Στο άκουσμα βέβαια της δραστηριότητάς σκέφτηκε παραδοσιακά ώστε να ενισχύσουμε ελληνικά προϊόντα με ελληνικό φαγητό.

ΛΑΣΙΘΙΩΤΙΚΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
“Σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία αυτό που κάνει νόστιμο το φαγητό είναι η αγάπη! Πέρα απ’ αυτό απαιτούνται και αγνά προϊόντα της μάνας γης. Για τα Γεμιστά θέλουμε:
  • ντομάτες Κρήτης
  • πιπεριές Ιεράπετρας (Λασιθίου)
  • κρεμμύδια Μεσαράς (Ηρακλείου)
  • καρότα Μεσαράς (Ηρακλείου)
  • μελιτζάνες Μεσαράς (Ηρακλείου)
  • κολοκυθάκια Μεσαράς  (Ηρακλείου)
  • ζάχαρη Ξάνθης
  • πατάτες Λασιθίου
  • σταφίδες Κρήτης
  • ρύζι Αγρινίου
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά, τα ψιλοκόβουμε και imageκατόπιν τα τσιγαρίζουμε. Ύστερα πλένουμε καλά τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά και τα αδειάζουμε. Τα ψιλοκόβουμε και αλέθουμε καρότα, κολοκυθάκια και μελιτζάνα. Τα προσθέτουμε μέσα στο κρεμμύδι και μετά βάζουμε αλάτι και πιπέρι καθώς και τον χυμό από τις ντομάτες που αδειάσαμε. Βάζουμε ζάχαρη αλλά και σταφίδες που στα χωριά της Κρήτης τον Αύγουστο είναι σε αφθονία! Προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανά ένα γεμιστό βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ρύζι. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να πετυχαίνουμε σωστή δόση στο ρύζι. Γεμίζουμε τα γεμιστά και κατόπι τα βάζουμε στο ταψί με τη σειρά και αλατοπιπερώνουμε και τις πατάτες.  Σε μία ώρα και τριάντα λεπτά το φαγητό μας έχει ψηθεί. Σημαντική συμβουλή να σταυρώνουμε το φαγητό όταν το βάζουμε στο φούρνο. Καλή όρεξη”.

Προσπάθειες σαν κι αυτές σήμερα είναι άξιες λόγου. Οφείλουμε να στηρίζουμε τα ελληνικά προϊόντα, τις ελληνικές επιχειρήσεις, την ελληνική κουλτούρα γενικότερα, χωρίς να αποκλείουμε το ξένο ή διαφορετικό. Άλλωστε λαός που δεν τιμά την παράδοση του, είναι εφήμερος και πλασματικός.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΦΟΥ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΝΤΑΓΗ :[

3 σχόλια:

  1. Eυχαριστώ πολύ και για την συμμετοχή αλλά και για τα καλά σου λόγια!!!!!
    Με λιλά μαγουλάκια κυκλοφορώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδεά αυτή με τα ελληνικά προϊοντα. Προτείνω σε όλους μας να μαγειρευουμε με υγιεινα ελληνικα προϊοντα γιατι κανουμε τόσο καλό στην υγεία μας όσο και στην ελληνική οικονομία...

    Καλή όρεξη σε όλους μας!!!

    Ιωάννα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :[ Λίλα
    λιλα, ε; οτι πρεπει για μια καλη μαγειρισσα :[

    :[ Ιωάννα!
    συμφωνω. Γι' αυτο και σημερα στηριζω αυτην την προσπαθεια. Η στηριξη στην ελληνικη οικονομια και τις τοπικες επιχειρησεις ειναι αυτη τη φορα κρισιμη στην ανεργια, την οικονομια, την αναπτυξη :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το