Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

προβληματισμός πέμπτης - ΕΝΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΜΙΑ AEGEAN ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Καληνωρίσματα. Αλήθεια τι συμβαίνει όταν ένα παραμύθι μπλέκεται σε ένα άλλο; Μήπως μαλώνουν και το παιδί που τα διαβάζει ξυπνάει απότομα; Από τη μια η αεροπορική εταιρεία σύμβολο στην Ελλάδα, το καμάρι του Ωνάση που δόξασε επί σειρά ετών τα ελληνικά σύννεφα μέχρι που άρχισε να βουλιάζει λόγω της κακής διαχείρισης από το κράτος και ώσπου ο «σωτήρας» Βγενόπουλος με την κουστωδία αράβων, έφτασε για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: να αγοράσει χαμηλά και να πουλήσει ψηλά. Στο άλλο παραμύθι, ο νεαρός πρίγκιπας που ακούει στο όνομα Aegean με ένα ιστορικό μικρό αλλά δοξασμένο σε όλον τον κόσμο. Με διεθνείς βραβεύσεις και μέλος του διάσημου Star Alliance που θέλησε να κάνει ότι έκανε από την αρχή: επενδύσεις, επενδύσεις και πάλι επενδύσεις με σκοπό να γίνει μια μεγάλη παγκοσμίως εταιρεία. Τι πιο έξυπνο λοιπόν -μετά τη συνεργασία με τη Lufthansa- να ξεκινήσει απ' ότι μπορεί να βρει στην κοντινή αγορά, δηλαδή το πληγωμένο αετόπουλο της Ολυμπιακής με το όνομα κράχτη στον κλάδο παγκοσμίως.

Η πρόταση γάμου έγινε. Η Aegean airlines δια μέσου του επιφανή κρητικού επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της, κυρίου Θεόδωρου Βασιλάκη, imageπρότεινε στις Ολυμπιακές Αερογραμμές προσφάτως -Olympic Air- μία συγχώνευση στην οποία οι κρητικοί θα κρατούν το 73,4% της νέας εταιρείας. Ο Βγενόπουλος, ουσιαστικά τίποτα παραπάνω από εκπρόσωπος τον αράβων του ομίλου MIG, συμφώνησε και με το παραπάνω. Άλλωστε ο χαρακτήρας της Marfin Investment Group είναι οι επενδύσεις. Είπαμε: αγοράζεις χαμηλά, πουλάς ψηλά και αποχωρείς κερδισμένος. Όμως στις επιχειρήσεις η παροιμία “σα θέλει η νύφη κι ο γαμπρός”, δεν ταιριάζει γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού που εξέτασε το ζήτημα της συγχώνευσης άναψε κόκκινο καθώς το ενδεχόμενο αυτό θα διέλυε τον τοπικό ανταγωνισμό με μικρές αεροπορικές εταιρείες και θα ανέβαζε τις τιμές ναύλων.

Τι γίνεται από δω κι ύστερα; Ο Βγενόπουλος βρέθηκε ζημιωμένος. Στην πραγματικότητα δεν ήθελε να παραμείνει στην Olympic ακριβώς επειδή στο εξής θα έρχεται πάντα δεύτερη και καταϊδρωμένη πίσω απ’ την Aegean και μάλιστα σε μια αγορά που δεν έχει ιδιαίτερες προοπτικές στο εσωτερικό της χώρας. Ο δε Βασιλάκης έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας του μέσα από την δήλωση/αντίδρασή του: «Χάθηκε μια ευκαιρία, προσαρμοζόμαστε και συνεχίζουμε». Αυτό έκανε πάντα και πάντα ανταμείφτηκε γι' αυτό. Κι ύστερα; Οι μικρές εταιρείες μπορούν να πανηγυρίζουν γιατί μπορούν να διεκδικούν μερίδιο αγοράς. Όμως ακόμα και η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία. Το να έχει έναν μεγάλο αερομεταφορέα αντάξιο των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου με σημαντικά σημεία παρουσίας στο εξωτερικό και ένα διευρυμένο δίκτυο ειδικά χάρη στο πιστοποιητικό της Star Alliance.

Το παραμύθι είχε κακό τέλος και οι παραλίγο φίλοι γίνονται και πάλι ανταγωνιστές με φόντο τα σύννεφα. Η Aegean φυσικά υπερτερεί σε κάθε επί μέρους κατηγορία του ανταγωνισμού, όμως πλέον σημασία έχει η εδραίωση στους διεθνείς αιθέρες.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ :[

1 σχόλιο:

Προβληματίστηκες; σχολίασε το