Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές - ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΩΝ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΕΤΑΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 21 Μαΐου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΕΙΔΩΝ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΕΤΑΙ


Χριστός Ανέστη. Δεν είναι ο τομέας μου τα περιβαλλοντολογικά, όμως η ευαισθησία μου στις κακές συνήθειες είναι γνωστή στους γνωστούς. Με αφορμή λοιπόν ένα συνέδριο που έγινε στη Βόννη διάρκειας 2 εβδομάδων στο οποίο συμμετέχουν 4000 σύνεδροι από 200 χώρες, ας εξετάσουμε ένα ζήτημα σύμφωνα με το οποίο κάθε 20 λεπτά εξαφανίζεται ένα είδος.

Αδιανόητο ασφαλώς και πρώτο μέλημα όλων είναι η εύρεση τρόπων επιβράδυνσης αυτού του φαινομένου. Δεδομένου ότι αυτά οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές που μαντέψτε από ποιού τη δραστηριότητα προκαλούνται και από την απώλεια βιοποικιλότητάς, έχουμε αρχικά μια ιδέα για τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε.

Και πλέον μιλάμε για διαφορά φιλοσοφίας και νοοτροπίας που πρέπει να εμπεδωθεί από τον κάθε πολίτη κάθε χώρας, ώστε η κλιμάκωση να εφαρμοστεί πρακτικά και το μικρό σκουπιδάκι να μην πετιέται στο δρόμο, ώστε και οι μεγάλες εταιρείες να αναγκαστούν να αλλάξουν πολιτική με τους ρύπους τους και αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι η δύναμη του λαού μπορεί στο τέλος να υποκινήσει αλλαγή περιβαλλοντολογικής συνείδησης και στις επιχειρήσεις. Τα τεράστια βήματα που ακούστηκαν παραπάνω χαρακτηρίστηκαν ως «ηράκλειοι άθλοι».

Συγκεκριμένα όσον αφορά το ζήτημα της εξαφάνισης ειδών, είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον τα είδη εξαφανίζονται με ρυθμό ακόμα και χιλιαπλάσιο από το κανονικό.

Φυσικά οι θεωρίες απλά επιβεβαιώνουν με αριθμητικά στοιχεία την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα πρακτικών –πλέον- μέτρων προς εφαρμογή που είναι απαραίτητο να παρθούν.

Η εξαφάνιση ειδών επηρεάζει τη ζωική αλυσίδα και κατ’ επέκταση την ομαλή πορεία της φύσης. Καταστροφή του περιβάλλοντος και ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. κυνήγι) επιταχύνουν την ελάττωση της ποικιλομορφίας ειδών στον πλανήτη.

Δε μπορείς να κάνεις πολλά, αλλά μπορείς να κάνεις λίγα. Κάνε τα τώρα! Αν επηρεάσεις κι άλλους κι εκείνοι άλλους, τα λίγα θα είναι περισσότερα.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το