Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές - ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 10 Ιανουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΩ ΜΟΥ


..Και αν ο τίτλος ακούγεται υπέρμετρα εγωιστικός, ετοιμαστείτε να διαβάσετε ένα άρθρο από έναν ημιμαθή που οι συνθήκες τον ευνοούν ώστε να φαίνεται ότι ξέρει πολλά, ενώ οι δεξιότητες και ικανότητες του, είναι περιορισμένες.

Αλήθεια ποια είναι η καλύτερη συνταγή αξιοποίησης του εαυτού μας;

Μόλις πριν λίγα λεπτά έβαλα σε μια τεράστια κατσαρόλα που την ονόμασα «περιβάλλον», μερικά συστατικά άυλα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή των ανθρώπων, σε διάφορες συστάσεις και ποσότητες: Τα ονόμασα «χαρίσματα», «δεξιότητες», «γνώσεις», «εμπειρίες», «βιώματα», «ανατροφή». Στο ανακάτεμα λοιπόν, διαπίστωσα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Είδα ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τα παραπάνω, για να μαγειρέψουν το καλό και άλλους που μαγείρεψαν το κακό. Άλλοι πάλι (και αυτοί ήσαν οι περισσότεροι), ήταν άθλιοι μάγειρες ή τσιγκούνηδες μάγειρες. Έριχναν τα συστατικά σε λάθος ποσότητες με αποτέλεσμα οι δραστηριότητες του ανθρώπου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του να είναι λανθασμένες ή ελλιπείς. Οι δε τσιγκούνηδες είναι αυτοί που βαριούνται να αξιοποιήσουν τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να δίνουν στην κοινωνία ότι δύναται.

Οι μάγειρες μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς θα αποφασίσουμε τι θα βάλουμε στην κατσαρόλα. Αν θα χρησιμοποιήσουμε τα χαρίσματα μας στις δραστηριότητές μας, ψάχνοντας να τα ανακαλύψουμε πρώτα. Αν θα εστιάσουμε τη ζωή και το επάγγελμά μας στις δεξιότητές μας, αν θα χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας αποδοτικά, τις εμπειρίες μας για να αποφύγουμε τα λάθη, τα βιώματα μας για να πράξουμε με σύνεση και την ανατροφή μας ώστε ότι κάνουμε να το κάνουμε με τρόπο αρεστό στο περιβάλλον μας χωρίς να προσβάλουμε το παρελθόν και το παρόν του.

Η κατσαρόλα βράζει στις «συνθήκες» και οι συνθήκες απαιτούν μαεστρία στο μαγείρεμα, ανάλογα με αυτές που επικρατούν κάθε φορά.

Η παράκληση μου είναι να κάνουμε μια χάρη στην κοινωνία και να γίνουμε καλοί μάγειρες του εαυτού μας. Να φτιάξουμε τον εαυτό μας με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό συστατικών ώστε το αποτέλεσμα να είναι χρήσιμο, ουσιαστικό και ελκυστικό για το περιβάλλον μας.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το