Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

προβληματισμός τρίτης - ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΟ

Καληνωρίσματα. Το έτος 2011 αφιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην νυχτερίδα. Το μοναδικό θηλαστικό που πετάει. Η νυχτερίδα παρότι μετρά περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια ζωής στη Γη και αποτελείται από περισσότερα από 1200 είδη, παραμένει το πιο παρεξηγημένο ζώο. Οι περισσότεροι τη συνδέουν με αίματα και επιθέσεις στον άνθρωπο ταιριάζοντας την άσχημη μορφή της, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Η νυχτερίδα είναι ένα πολύ έξυπνο θηλαστικό που βοηθά το οικοσύστημα όσο ελάχιστοι οργανισμοί. Χαρακτηριστικό είναι ότι imageμπορεί σε ένα βράδυ να καταναλώσει μέχρι και 6000 κουνούπια. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νυχτερίδες θρέφονται με έντομα προστατεύοντας παράλληλα τις καλλιέργειες και ιδιαίτερα τις βιολογικές όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα. Άλλες νυχτερίδες θρέφονται με φρούτα και μόλις δύο είδη επιτίθενται σε ζώα απορροφώντας αίμα. Ωστόσο οι νυχτερίδες παρουσιάζουν δραστική μείωση στον πληθυσμό τους αφού η δραστηριότητα του ανθρώπου περιορίζει κατά πολύ τους τομείς δράσης της, που εξηγεί και γιατί ο ΟΗΕ ανακήρυξε το έτος της νυχτερίδας.

Προφανώς δε θέλεις να βάλεις στο σπίτι σου μια νυχτερίδα. Θα φοβηθεί και θα πετά ακανόνιστα αφού στην πραγματικότητα μια νυχτερίδα δε βλέπει με τα μάτια παρά αισθάνεται με την ακοή, ενώ χρησιμοποιεί τα χέρια που τινάζουν τα φτερά, για να πετάξει. Η νυχτερίδα έχει πολλά από τα ανθρώπινα ένστικτα όταν πρόκειται για τους οικογενειακούς δεσμούς. Φροντίζει τα μικρά της για μεγάλο διάστημα πριν αυτά κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα αναζητώντας τροφή. Είναι τόσο ακριβείς και λεπτομερείς οι κινήσεις τους που η παρατήρηση αποτελεί μια ολόκληρη θεωρία. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν, υπάρχουν. Λένε πως ένα ποντίκι βρέθηκε στο ιερό ενός ναού και διασχίζοντας τον χώρο πέρασε πίσω από την Αγία Τράπεζα για να μην περάσει μπροστά από ασέβεια. Τότε ο Θεός θέλοντας να την τιμήσει τις έδωσε φτερά και έγινε η νυχτερίδα.

Φέτος είναι σειρά του ΟΗΕ να την τιμήσει και να ξεκινήσει την καμπάνια του για την επιβίωσή της. Στις αφιερωμένες ιστοσελίδες μπορεί κανείς να βρει αρκετά για τη νυχτερίδα αλλά και για τον τρόπο συμβολής του στη διάσωσή της. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη στο πιο παρεξηγημένο θηλαστικό.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ :[

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το