Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

αναδρομές παρασκευής - O ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 30 Ιουνίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  O ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ


Με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Ρώμη για τον εορτασμό των αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μπορεί κανείς να γράψει πολλά.

Πράγματι ο απόστολος Παύλος δίκαια έχει ονομαστεί ο «απόστολος των εθνών», καθώς αντίξοες συνθήκες υπερνίκησε και από τον Σαούλ που ήταν ο μέγιστος πολέμιος του χριστιανισμού, δέχτηκε κατόπιν Θείας Πρόνοιας, να βαφτιστεί και να μετονομαστεί σε Παύλος.

Πέρασε από την Κύπρο και πολλές άλλες περιοχές μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα, ξεκινώντας το ταξίδι του από τους Φίλιππους (σήμερα χωριό έξω από την Καβάλα) και βαπτίζοντας την πρώτη ελληνίδα Λυδία.

Το ταξίδι συνεχίστηκε με πολλές συλλήψεις, φυλακίσεις και αμφισβητήσεις, μέχρι που τα βήματα του, τον οδήγησαν στη Ρώμη. Την αυτοκρατορία που τόσο είχε πολεμήσει το χριστιανισμό, φοβούμενη την ολοένα αυξανόμενη δύναμη των πιστών Χριστού.

Εκείνη ακριβώς η περιοχή έμελλε να είναι η βάση όλου του Χριστιανικού καθολικισμού. Ίσως στο παρελθόν οι διαφορές με την Ορθόδοξη Εκκλησία να ήταν πολλές και βασικές σε σημείο που να διχάσει τους πιστούς και αν και εξακολουθούν να υφίστανται, πλέον παρά τις διαφορές και χάρη στις συνεργάσιμες ηγεσίες των δύο εκκλησιών, τα χάσματα γεφυρώνονται και οι πίστη στον Χριστό επικρατεί των διαφορών.

Ο εορτασμός του αποστόλου Παύλου αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ένωσης διαφορετικών στοιχειών κάτω από τη στέγη του Θεού και της Εκκλησίας. Το μόνοιασμα της διαφορετικότητας λαών, πεποιθήσεων και χαρακτηριστικών, σε συνδυασμό με την απόλυτη αλλαγή χαρακτήρα που συμβολίζει την ικανότητα του ανθρώπου να αλλάξει χρησιμοποιώντας τη Δύναμη της Φώτισης Του Θεού.

Ο πολιούχος της Ρώμης και της Καβάλας, δίνει ακριβώς την ίδια διάσταση: το άνοιγμα των ματιών των «τυφλών», σε μια νέα εποχή που η αγάπη και η συντροφικότητα επικρατεί των διαφορών και διαχωρισμών.

Το μήνυμα του εορτασμού του αποστόλου Παύλου, είναι η ένωση και αυτό ακριβώς ανέδειξαν στη Ρώμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας, ελπίζοντας με το δικό τους παράδειγμα να παρασύρουν όλους τους πιστούς.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το