Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

αναδρομές - Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 18 Ιανουαρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ:  Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ


Μπορεί το νέο έτος να είναι σε βρεφική ηλικία ακόμα και να έχει πιο πολλά να μάθει μέχρι το Δεκέμβρη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχουν μείνει και πάρα πολλά σε νεαρή ηλικία. Έρευνα που διεξήχθη από ελληνικούς φορείς, έδειξε μια πραγματικότητα της οποίας γνώστες είμαστε όλοι. Μέχρι το 2050, το οποίο απέχει καμιά 40αρια χρόνια και το προλαβαίνουμε – δεν το προλαβαίνουμε, η ηλικιακή κατάσταση των ελλήνων πολιτών θα έχει αλλάξει άρδην. Μιλάμε για υπεράριθμους ηλικιωμένους, ελάχιστα παιδιά, ακόμα λιγότερες γεννήσεις και το χειρότερο; Τεράστιο μέρος της νεολαίας μας θα αποτελείται από παιδιά ξένων μεταναστών.

Και εμείς, γέροι πια θα αναρωτιόμασταν γιατί έπρεπε να αγοράσουμε μεγάλο σπίτι, τηλεόραση plasma, κινητό κάθε χρόνο κλπ., αντί να κάναμε ένα παιδί ακόμα. Ή ακόμα περισσότερο; Να κάναμε έστω και ένα παιδί.

Ότι αναφέρω δε θα γίνει το 2050, γίνεται χρόνια τώρα, απλά τότε τα πράγματα θα είναι δυσκατάρατα! Το πλήθος των συντάξεων «πνίγουν» ήδη μια ανίκανη κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους να κάνουν παιδιά. Οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά να βελτιώσουν σημαντικά το οικονομικό τους επίπεδο πριν προχωρήσουν σε οικογενειακές επεκτάσεις και τα παιδιά θέτουν ολοένα πιο αυστηρά κριτήρια στην δημιουργία οικογένειας.

Αποτέλεσμα; Εργένηδες, ομοφυλόφιλοι, (παρα)μορφωμένοι που χάνουν το νόημα της ζωής και συχνά μένουν άνεργοι. Και από την άλλη, νέοι, φαντασμένοι, χωρίς απόψεις, χωρίς στόχους, ονειροπόλοι, κακοαναθρεμμένοι που θα δυσκολευτούν να κάνουν οικογένεια και θα είναι πολύ εύκολο να τη διαλύσουν.

Σε αυτήν την πολύ απαισιόδοξη παρουσίαση, υπάρχει πολύ ρεαλισμός. Αν τα έθνη είναι διαχρονικά, το δικό μας γερνάει και φθείρεται. Η γήρανση παίρνει πολλές μορφές επηρεάζοντας την οικονομία του κράτους, την ανεργία, το κοινωνικό επίπεδο και την πρόοδο σε πολλούς τομείς.

Δε θα γίνω γραφικός να γράψω «κάντε παιδιά», αλλά μάλλον που πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε εκτός από τον εαυτό μας και τη χώρα που μας παρέδωσε σπουδαία ιστορία και αβέβαιο μέλλον για να τα διαχειριστούμε εμείς.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το