Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

αναδρομές - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 20 Μαρτίου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ


Ξέρετε η επικαιρότητα μπορεί να είναι πλούσια και ας μην ενημερωνόμαστε εξαιτίας τις απεργίας των δημοσιογράφων, όμως αν ανέβεις λίγο πιο ψηλά, εκεί που οι τίτλοι των ειδήσεων δε διακρίνονται με γυμνό μάτι, θα διαπιστώσεις το κλίμα που επικρατεί. Και γεγονός είναι ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά άσχημο στις μέρες μας. Εξωτερικές απειλές, εσωτερικές κρίσεις και κάθε λογής προβλήματα. Φαίνεται στα πρόσωπα του καθένα, σε ότι γράφουν οι περισσότεροι στις σελίδες τους.

Αρνητικότητα, απογοήτευση ή στην καλύτερη περίπτωση έλλειψη ενθουσιασμού. Λες και ένα ευρωπαϊκό κύπελλο στον αθλητισμό, είναι αυτό που μας λείπει για να αλλάξουμε το κλίμα, να χαρούμε μαζικά.

Δε σας κρύβω ότι έχω και εγώ επηρεαστεί από το κλίμα αυτό. Λιγότερη ενέργεια για τις ίδιες υποχρεώσεις, ώσπου κατέληξα όχι σε μια δικαιολογία, αλλά σε κάποιο συμπέρασμα.

Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή. Η σημαντικότερη περίοδος νηστείας στην ορθόδοξη χριστιανοσύνη. Η περίοδος που διανύουμε για να συμμετάσχουμε στο μεγάλο θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας και τελικά να μοιραστούμε όλοι τη χαρά της Ανάστασης.

Βέβαια η περίοδος αυτή είναι μακρά. Νηστεία δε είναι κρέας και τυρί. Όχι μόνο. Νηστεία (και) στην ψυχή. Περισυλλογή, ταπείνωση, κλίση του κεφαλιού χαμηλά. Μια περίοδος που ο έρωτας, το γέλιο, η χαρά και η διασκέδαση δεν είναι αμαρτίες. Το αντίθετο. Η χαρά του πιστού, είναι χαρά του Θεού. Αν όμως η απουσία ή η ελάττωση των παραπάνω τέμνονται με τη νηστεία της ψυχής, μη φοβάστε και μην απογοητευόσαστε απαισιοδοξώντας.

Διανύουμε ιδιαίτερες μέρες και είναι μια θαυμάσια πρόκληση να νηστέψουμε αυτή τη σαρακοστή. Να συμμετάσχουμε πνευματικά, με τη δική μας ταπείνωση στο συνάνθρωπο και μια μικρή περισυλλογή. Το πιο εύχρηστο μυστικό είναι να μπαίνουμε στη θέση του άλλου πριν δράσουμε ή αντιδράσουμε σε μια κατάσταση.

Οι άσχημες στιγμές της ζωής είναι ένα μάθημα, ενώ φανερώνουν το μεγαλείο ακόμα και των πολύ μικρών ευχάριστων στιγμών, που πρέπει να εκτιμούμε.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το