Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

καταχώρηση τσι μέρας
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από Το θολό τοπίο με την ξεκάθαρη ματιά

Τα σωματίδια…
Η Γη μας μοιάζει με διαστημόπλοιο που ταξιδεύει στο αχανές σύμπαν προσκολλημένη σε τροχιά γύρω από το ηλιακό μας σύστημα. Καθώς όμως ο Ήλιος ταξιδεύει 
παρασύρει στο ταξίδι του όλο το ηλιακό σύστημα, και φυσικά και τη Γη μας.
Εμείς, τα γήινα όντα, δεν ζούμε σε κενό χώρο -όπως πολλοί νομίζουν- αλλά σε ένα χώρο που είναι γεμάτος με σωματίδια, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αν οι αισθήσεις μας μπορούσαν να αντιληφθούν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια σωματίδια που μας περιτριγυρίζουν η ζωή μας θα ήταν τρομακτική και αφόρητη. Φτάνει μόνο μια στιγμή να παρατηρήσουμε μέσα σε μια ηλιαχτίδα, που μπαίνει από το παράθυρο, πόσα χορεύουν λαμπυρίζοντας.
Επίσης θα ήταν τρομακτική η ζωή μας αν οι αισθήσεις μας ήταν ικανές να διεισδύσουν στο αχανές και απέραντο σύμπαν, το οποίο εκτείνεται σε 40 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Ακόμη και με τα πιο εξελιγμένα όργανα ο άνθρωπος δεν μπορεί να διεισδύσει πέρα από τα 13, 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Ως τώρα σε πολλές χώρες είναι συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και πείρα για μεγάλη, μεσαία ή μικρή πρόγνωση διαφόρων φυσικών καταστροφών. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για λήψη αποφάσεων και λήψη επιμέρους ενεργειών των διαφόρων οργανισμών, όταν η ανάγκη γίνεται ορατή από την πρόγνωση πιθανών φυσικών καταστροφών.
Εσφαλμένες αποφάσεις και ασυντόνιστες ενέργειες κυβερνητικών και διεθνών οργανισμών σε περίπτωση λήψεως τέτοιων προγνώσεων ενδεχομένως να προκαλέσουν πανικό στον πληθυσμό και να αποδιοργανώσουν τα κράτη και τους οργανισμούς των υπηρεσιών διάσωσης.
Ενώ, αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα της προετοιμασίας για φυσικό κίνδυνο, είναι δυνατόν να προξενήσει εμπλοκές σε κοινωνικό πεδίο, στο ηθικό του πληθυσμού και στην ψυχολογική κατάσταση στην περιοχή που αναμένεται το φαινόμενο.
Επομένως η προειδοποίηση του πληθυσμού για αναμενόμενη φυσική καταστροφή είναι δίκοπο μαχαίρι και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό.
Άραγε πόσα πράγματα έχουν προβλεφτεί αλλά δεν έφτασε ποτέ την κατάλληλη στιγμή η προειδοποίηση; Ή, ακόμη χειρότερα, πόσες φορές αγνοήθηκε η προειδοποίηση;
Μήπως όσα και τα σωματίδια;


οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

3 σχόλια:

  1. Με άγγιζε η χειρονομία σου!!
    Δεν ήταν τόσο καλό κείμενο που να αξίζει τέτοια τιμή...
    Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Idea Studio
    ήταν αρκετό όμως για να προβληματίσει. Για χθες αυτό έφτανε. ΚΑή συνέχεια στο έργο σου :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το