Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

αναδρομές - ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Και ενώ βρισκόμαστε σε μια ανεπανάληπτη περίοδο για την κοινωνία μας, όπου από τη μια παρατηρείται μια βαθμιαία επιστροφή στις παραδόσεις και από την άλλη έχουμε την απόλυτη προσήλωση σε κάθε νέα τεχνολογία και τεχνολογικό πολιτισμό, ξαφνικά αρχίζουν ερωτήματα και προβληματισμοί.


Σύμφωνα λοιπόν, με ανακοίνωση κορυφαίου επιστήμονα της τεχνητής νοημοσύνης, έως το 2050 οι κατασκευές ρομπότ θα είναι τόσο εξελιγμένες και οι διαφορές τους με τον άνθρωπο τόσο δυσδιάκριτες που ο άνθρωπός θα μπορεί να άνετα να κάνει έρωτα με ένα ρομπότ, χωρίς να αντιλαμβάνεται ουσιαστικές διαφορές.

Σίγουρα θα ακούγονται επιφωνήματα ποικίλλων αντιδράσεων στην παραπάνω είδηση, όμως –όπως εξηγεί και ο ίδιος ο επιστήμονας- φανταστείτε πόσο ευεργετικά θα λειτουργήσει σε ανθρώπους απομονωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ευεργεσίες της πράξης του έρωτα. Το κατά πόσο πιο ήρεμοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι απολαμβάνοντας τα συναισθήματα και τα πλεονεκτήματα τις πράξης.

Βέβαια ο ενδοιασμός είναι απλός: Με ρομπότ; Νομίζω ότι για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να σκεφτούμε με ανοιχτό μυαλό και να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση της παραπάνω κατηγορίας ανθρώπων. Ίσως να απαριθμήσουμε μια πλειάδα αρνητικών στο ζήτημα, είναι όμως περισσότερα από τα θετικά. Η έλλειψη συντρόφου στην ερωτική πράξη σημαίνει είτε ανωμαλία, είτε εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης αυτής της βιολογικής ανάγκης. Όπως ο αυνανισμός. Και μετατρέποντας το αρχικό ερώτημα, σκεφτόμαστε: «είναι προτιμότερος ο αυνανισμός από τη συνουσία έστω και με κάτι άψυχο»;

Γεγονός είναι ότι το ζήτημα είναι καθαρά υποκειμενικό και η οποιαδήποτε ακραία αντίδραση από τη μία ή την άλλη πλευρά δεν είναι συνετή και σίγουρα αποδεκτή από τη σελίδα μου.

Ας αναρωτηθούμε όμως, αν τελικά η τεχνολογία μπορεί να καλύψει μια ανάγκη μας όταν δεν προσβάλλει είτε εμάς, είτε το περιβάλλον μας, είτε την ίδια την ανάγκη.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το