Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

αναδρομές - ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΛΕΞΕΙΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 5 Μαΐου 2007
ΤΙΤΛΟΣ:  ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΛΕΞΕΙΣ


Μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του ανθρώπου είναι οι ευχές. Δεκάδες χιλιάδες στο πέρας της ζωής μας θα γράψουμε, προφέρουμε, στείλουμε και άλλες τόσες θα λάβουμε.

Ευχές που έχουν να κάνουν με χαρές ή και λύπες, κοινωνικές εκδηλώσεις ή προσωπικές επιτυχίες. Οποιοδήποτε γεγονός με οποιονδήποτε συνδυασμό, μπορεί να έχει την κατάλληλη ευχή του. Και όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια πληθώρα ευχών που είναι αντίστοιχες του εθνικού γλωσσικού μας πλούτου.

Σήμερα σε μια εποχή που η ελληνική γλώσσα διαταράσσεται όσο ποτέ, με θετικές μα και αρνητικές μεταλλάξεις, οι ευχές κρέμονται από μια κλωστή και δυστυχώς σπάνια προφέρονται κατάλληλα.

Δε σας κρύβω ότι αφορμή για το σημερινό άρθρο ήταν η φράση γνωστής παρουσιάστριας «Χριστός Ανέστη και σε σένα». Αν είναι δυνατόν! Είναι ένα μονάχα παράδειγμα δεκάδων λανθασμένων ευχών που ακούγονται καθημερινά. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, μονάχα θα αναφέρω ότι ο χαιρετισμός «γεια», σημαίνει υγεία. Ευχόμαστε δηλαδή υγεία στον άλλον.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι το θέμα αυτό σχετίζεται άμεσα με τη φθίνουσα πορεία που ακολουθεί η παράδοση στο έθνος μας. Ήθη και έθιμα τα οποία σβήνουν με μερικές (μα μόνο μερικές) φωτεινές εξαιρέσεις, που χάνονται στο χρόνο. Είτε πρόκειται για χορούς, είτε για βιώματα, είτε για εκδηλώσεις, είτε για τραγούδια, ποιήματα, παραστάσεις. Δεν υπάρχει διαφορά σε εκείνες τις μικρές φράσεις που χρησιμοποιούμε σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Θυμάμαι μου είχε πει ο πνευματικός μου πριν χρόνια να σκεφτώ αν η ευχή μου στα αγαπημένα μου πρόσωπα, προτιμώ να είναι «χρόνια πολλά» ή «χρόνια καλά», αντιλαμβανόμενος το νόημα, διάλεξα εύκολα το δεύτερο και ήταν αρχή για να μάθω να χρησιμοποιώ όσο το δυνατό καλύτερα τις παραδοσιακές εκφράσεις του τόπου μου.

Όχι "παρ’ τον στο γάμο σου, να σου πει «και του χρόνου»". Από δω και στο εξής, ας αφήσουμε το τυπικό εξετάζοντας την ουσιαστική και ειλικρινή ευχή στο συνάνθρωπο.
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

2 σχόλια:

  1. Χρόνια καλά φίλε, συνοδοιπόρε Yannidaki.
    Μια ευλογημένη Τεσσαρακοστή και “ευτυχές” αποτέλεσμα στο πνευματικό αγώνα σου, που τούτες τις ημέρες θα πρέπει να εντείνουμε.
    Βέβαια με βρίσκει σύμφωνη το αναρτημένο και πολύ καλό άρθρο σου για όσα περιλαμβάνει μέσα με αιτία τις ευχές.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :[ Annyra Math
    ανταποδιδω τις ευχες και ευχομαι αυτη η δυσκολη πνευματικα περιοδος να αποτελεσσει την απαρχη για αναπτυξη και ευημερια σε προσωπικο και εθνικο επιπεδο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προβληματίστηκες; σχολίασε το