Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

αναδρομές - ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 26 Μαΐου 2007
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;

Χριστός Ανέστη. Επίκαιρο μα και διαχρονικό είναι το ζήτημα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, τα τελευταία χρόνια. Παντού ολόγυρα νέοι κυρίως, μα και μεγαλύτεροι οι οποίοι –ας μην κρυβόμαστε- κάνουν άθλια χρήση του λεκτικού μας πλούτου.
Αρχίζοντας με τον γράφοντα ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποβάλλει τον εαυτό του σε ένα σύστημα καθαρισμού λεξιλογίου, στο οποίο προσπαθεί να αντικαταστήσει κάθε ξένη λέξη και όσο το δυνατό περισσότερους ξένους όρους οι οποίοι έχουν ελληνική αντιστοιχία και κατόπιν αυτών έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, συνεχίζω τις σκέψεις μου, αναλύοντας τις δύο βασικές απειλές.
Αρχικά η άθλια χρήση του λόγου από μεγαλύτερες γενιές και για να είμαι συγκεκριμένος, από τους γονείς οι οποίοι μεταδίδουν λάθος εκφράσεις και περιορισμένο λεξιλόγιο στους απόγονούς τους, είναι γεγονός το οποίο πρέπει να εξαλειφτεί επειγόντως στις επόμενες γενιές γονέων.
Ύστερα είναι η νεολαία. Οι λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι νέοι μας σήμερα αποτελούνται από αγγλικές λέξεις και φράσεις οι οποίες είναι δημιουργίες εκείνων ή και των νέων όλου το κόσμου. «Κρυφές» λέξεις που περιγράφουν καταστάσεις και συναισθήματα τα οποία στην υπάρχουσα ηλικία δε μπορούν να κατανοήσουν την πληρότητα που μπορεί να τους παρέχει η πιο πλήρης γλώσσα του κόσμου, για να εκφράσουν τα παραπάνω.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική χαρακτηρίστηκε ως γλώσσα χωρίς όρια, ακριβώς επειδή χάρη στα προθέματα και καταλήξεις της είναι δυνατό να αναπαράγει νέες λέξεις και όρους πράγμα κρίσιμο για την εξέλιξη των επιστημών, όπως η μηχανική.
Θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον να εφαρμόσουμε μια τακτική κατά την οποία θα επαναφέρουμε τις αμιγώς ελληνικές λέξεις (μία από τις οποίες είναι και το οκ - ¨Όλα Καλά) στις καθημερινές συνομιλίες και συνδιαλέξεις μας. Αν περάσει σα μια νέα πρόκληση για τους νέους του αύριο, αντί για πιεστική υποχρέωση, τότε θα λυθούν μελλοντικά τα προβλήματα που προκαλούνται από τις δύο παραπάνω αιτίες.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το