Σάββατο 7 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

αναδρομές
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 13 Αυγούστου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Κατά καιρούς με απασχολεί η νοοτροπία του έλληνα. Ένα θέμα πολυδιάστατο γι’ αυτό και εγώ θα ασχοληθώ σήμερα μονάχα με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία των ελλήνων.
Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι έλληνες σε στιγμές αυτοκριτικής του λαού τους, γκρινιάζουν συνεχώς ότι «στην Ελλάδα είναι έτσι, ενώ στην Ευρώπη…». Είναι προφανές ότι κάποιοι ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά η στάση ζωής των κατοίκων της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή δύση και απλά επηρεασμένη από την ανατολή.
Η Ελλάδα, ένα σύγχρονο κράτος, άσχετα με τα υπεράριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κατέχει φιλοσοφίες διαφορετικές και ποικιλόμορφες. Εκτός από ευρωπαϊκή πολιτεία, έχει όπως είπαμε σπουδαίες ανατολικές επιρροές. Από την άλλη εμπεριέχει τη φιλοσοφία των βαλκανικών κρατών, μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Και από την άλλη μεριά ανήκει στις μεσογειακές χώρες, με χαρακτηριστικά όπως αυτά που γνωρίζουμε.
Άλλωστε οι έλληνες δεν είναι παρά ένας λαός βγαλμένος από ένα σωρό πολιτισμικές επιρροές, όπως οι τουρκική, βυζαντινή, ενετική, μικρασιατική, ποντιακή κ.α. Ένα κράμα λαού που συνυπάρχει και αναπτύσσεται σε καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία δε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ξενόφερτα εξ’ Αμερικής γιατί είναι καθαρά ευρωπαϊκά. Οι επιρροές που δέχεται η Ευρώπη σα σύνολο, από την Αμερική είναι άλλο θέμα.
Ο έλληνας δεν είναι ο πιο αναπτυγμένος ευρωπαίος, όμως απέχει πολύ από τον πιο υπανάπτυχτο. Γιατί Ευρώπη δεν είναι η Γαλλία και η Αγγλία, αλλά και η Λιθουανία και η Εσθονία. Πρέπει να εμπεδώσει πλέον, το ότι η ενιαία εθνικότητα με όνομα Ευρώπη είναι και δική του. Γιατί η σύγκλιση της χώρας μας είναι προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης, αποτελούνται κατά το ένα εικοστό έβδομο από τα ελληνικά!
Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι είμαστε αδιαίρετη έννοια της Ευρώπης όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι κάτοικοι. Και θα πρότεινα αντί για τη χαρακτηριστική γκρίνια του έλληνα, να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν γνήσιοι αρχαίοι έλληνες ευρωπαίοι.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το