Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΠΑΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ;

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 25 Σεπτεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΠΑΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΙΛΟΙ;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πολιτική σταδιοδρομία των κομμάτων. Όχι τόσο για την ιδεολογική πορεία που προτίθενται να ακολουθήσουν, όσο για το κατά πόσο αυτή συνάδει με εκείνη άλλων κομμάτων.
Είναι πλέον συνηθισμένες οι συζητήσεις περί προσέγγισης κάποιων κομμάτων από κάποια άλλα. Η πολιτική σύγκλιση διχάζει τους φίλους του κόμματος, αλλά ακόμα και ιδεολογικά μπορούν να προκληθούν τριβές εκατέρωθεν.
Σε πρόσφατη ομιλία της, η πρόεδρος του ελληνικού κομουνιστικού κόμματος έστειλε μηνύματα προς αριστερές κατευθύνσεις ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες. Και αυτό είναι σεβαστό, καθώς και εγώ ο ίδιος δε θα μπορούσα να σκεφτώ οι αυταρχικές τάσεις του κόμματος να αναγκαστούν να συνυπάρξουν με άλλες σκέψεις και ιδέες άλλων.
Το μεγάλο πάντρεμα που επιχειρείται εδώ και πολύ καιρό είναι η συνεργασία των σοσιαλιστικών με τους πιο… αριστερούς. Το ΠΑΣΟΚ επισήμως δεν ενδιαφέρεται για κάποια συνεργασία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το λέει και τ’ όνομά τους: συνασπίζονται! Και είναι αλήθεια ότι και επίσημα ακούσαμε τον επίτιμο του κόμματος, κο. Αλαβάνο να μιλά για προϋποθέσεις σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Ίσως ο νυν πρόεδρος, κύριος Τσίπρας να είναι αμετάκλητος και αρνητικός, όμως αν κάποια στιγμή φανεί πως είναι προς το συμφέρον, τότε το ενδεχόμενο θα εξεταστεί σοβαρά.
Το κοινό μυστικό και των δύο πλευρών είναι ότι μια τυχόν συνεργασία θα είναι ουσιαστικά μια συγχώνευση. Το ΠΑΣΟΚ θα εξαγοράσει* τον ΣΥΡΙΖΑ και η ιδεολογική του δραστηριότητα θα ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές όλων. Το όχημα του ΠΑΣΟΚ απλά θα περάσει από μια λακκούβα στη λεωφόρο, είναι όμως έτοιμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Και ύστερα ο κόσμος πως θα το αποδεχτεί; Προσωπικά θεωρώ πως από μέρα σε μέρα μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο με ενδιάμεσες στάσεις τον προϋπολογισμό του 2009, τις εξελίξεις σε μερικά εθνικά θέματα και έναν ανασχηματισμό. Ο κόσμος ωστόσο θα προετοιμάζεται για το οτιδήποτε. Είναι προφανές πως μια τέτοια συνεργασία θα χάριζε ένα εκ νέου προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ.
Πως όμως κάνεις τέτοιες συνεργασίες όταν διακυβεύονται ιδεολογικές διαφορές; Είναι πείραμα, μια καλή ιδέα ή παιχνίδι με τη φωτιά;

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το