Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

αναδρομές - ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑNΑMΝΗΣΗ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 06 Νοεμβρίου 2008
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑNΑMΝΗΣΗ

Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα αρκετά χρόνια πριν με τον αδερφό μου στη Αγγλία, όταν τον είχα ρωτήσει γιατί η Ελλάδα δε μπορεί να είναι οικονομικά, πολιτιστικά και επιστημονικά, το κέντρο του κόσμου όπως παλιά. Με είχε καθησυχάσει πως η ιστορία κάνει κύκλους και όπως τώρα βρίσκονται οι ΗΠΑ στο προσκήνιο, έτσι κάποτε ήταν η Ρώμη κλπ. Ποτέ δε με ικανοποίησε αυτή η απάντηση!
Σήμερα οι ΗΠΑ μαστίζονται πραγματικά από πολύπλευρες επιθέσεις που μάλλον αυτοδημιούργησαν. Εγκληματικότητα, εσωστρέφεια, κακές σχέσεις με πολλούς εταίρους, κακή διαχείριση στρατιωτικής δύναμης, ανεργία και φοβερά προβλήματα στον οικονομικό τομέα που τελικά επηρεάζουν ολόκληρη την υφήλιο.
Ποτέ ξανά οι ΗΠΑ δε βρέθηκαν τόσο σφαιρικά εκτεθειμένες. Ποτέ ξανά ένας πρόεδρος δεν προκάλεσε τόση αηδία εντός και εκτός συνόρων. Και το φοβερό είναι ότι όλα τα προβλήματα δεν απορρέουν από το σημερινό πρόεδρο, αλλά από το γενικότερο πολιτικό σύστημα της χώρας, εξού και η ελπίδα που κουβαλά μαζί του ο Obama.
Η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ τελειώνει. Αυτό λένε όλα τα σημάδια απ’ όλους τους κλάδους. Ο κορεσμός έφτασε. Και η Ευρώπη το έχει πάρει είδηση! Η Ρωσία άρχισε εδώ και καιρό να συμμαζεύει το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος που επικρατούσε και τώρα εκμεταλλευόμενη το οικονομικό μπάχαλο που προκάλεσε το λανθασμένο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, αποφάσισε να αλλάξει τη δεδομένη ως σήμερα, κατάσταση.
Προ εβδομάδων έφτιαξε για τα καλά τις σχέσεις της με τη Γερμανία. Και αυτό ξέρετε τι σημαίνει, ε; Συνεργασία με το γαλλογερμανικό άξονα και κατ’ επέκταση με όλα τα μη-αμερικανό-τρέχουν-σάλια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Είναι μάλλον μακριά η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την ΕΕ, όμως αυτό δε σημαίνει ότι μια καλή συνεργασία με την Ένωση στερεί το δικαίωμα-όνειρο όλων των πολιτών του κόσμου να δουν να πέφτουν οι ΗΠΑ από το ρόλο του «κάνω ότι θέλω».
Ο Μεντβέντεφ και ο Πούτιν λειτουργούν βάση πολύ συγκεκριμένου σχεδίου και προσωπικά υποστηρίζω ότι αρχίζει να διαφαίνεται η καθολική αποκαθήλωση των ΗΠΑ. Και πιστέψτε με, το διασκεδάζω!

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το