Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΟΙ 5 ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 05 Αυγούστου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ 5 ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

H προεδρία της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε πριν ένα μήνα στο τέλος της. Οι Τσέχοι συνέπεσαν σε μια οικονομικά κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και τον κόσμο και κατά γενική ομολογία, δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, μάλιστα ήταν από τις χειρότερες προεδρίες.
Πάραυτα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αλήθεια, τι απασχολεί την Ευρώπη σαν ενωμένη κοινότητα;
Πρώτα και κυριότερα η λαθρομετανάστευση. Ζήτημα που απασχολεί περισσότερο από όλους την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Πλέον οι διαπραγματεύσεις δε θα γίνονται διμερώς, αλλά σε επίπεδο Ένωσης, δίνοντας μια σπουδαία ανάσα στη χώρα μας.
Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε τους είκοσι εφτά ήταν αυτό της απασχόλησης. Με δεδομένο πως η ανεργία αυξάνεται διαρκώς σε ολόκληρη την κοινότητα, συζητήθηκαν τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κυρίως με την δανειοδότηση σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη υπαλλήλων.
Πολλές συζητήσεις έγιναν για το περιβάλλον που είναι πολύ θετικό ότι απασχολεί σοβαρά την Ευρώπη που δηλώνει πιστή στην συνθήκη της Κοπεγχάγης και στη δέσμευση αερίων κατά 20% ως το 2020. Παράλληλα έγινε γνωστή η πρόθεση να υπάρχουν συνεργασίες σε περιβαλλοντολογικά θέματα με μεγάλους εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία κλπ.
Μιλώντας για Ρωσία δε μπορεί να μη συζητήθηκε και το ζήτημα της ενέργειας με το φυσικό αέριο να αποτελεί μια σπουδαία ενεργειακή ευκαιρία που χρειάζεται όμως λεπτούς πολιτικούς χειρισμούς.
Στη Σύνοδο δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπου συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διενέργεια συνεχόμενων ελέγχων που θα περιορίσουν το φαινόμενο.
Αυτό όμως που μου έκανε θετική εντύπωση ήταν η συντριπτική στήριξη στον απερχόμενο πρόεδρο της Ε.Ε. Jose Manuel Barroso. Θυμίζω πως η θητεία του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής διαρκεί πέντε χρόνια και είναι χαρακτηριστικό πως ομόφωνα οι 27 στηρίζουν την ανανέωση της θητείας του ως το 2014.
Η Ε.Ε. δυναμώνει. Ίσως όχι με το ρυθμό που επιθυμούν οι ιθύνοντες της, όμως γίνεται θεσμός και σιγά-σιγά περνά στις συνειδήσεις και των πολιτών. Προσωπικά δηλώνω αισιόδοξος για τις δράσεις της.

μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το