Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

αναδρομές - ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΓΕΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

αναδρομές 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 05 Μαρτίου 2009
ΤΙΤΛΟΣ: ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΓΕΡΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Οι περασμένοι μήνες συγκλόνισαν τη διεθνή κοινότητα με την ένταση μεταξύ κρατών που παρατηρήθηκε σε πολλές γεωγραφικές συντεταγμένες. Πόλεμος στη Γάζα, θερμό επεισόδιο στη Γεωργία με τους ρώσους, ένταση μεταξύ Ελλάδας και τούρκων.
Η εκλογή Obama στις ΗΠΑ ίσως να είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εκ του αποτελέσματος, αυτό θα γίνει εν καιρώ, όμως δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως έφερε μαζί του μια θετική αύρα που παρέσυρε εν μέρει τον αρνητισμό που επικρατεί.
Εγώ σημειώνω το άνοιγμα που έγινε προς την Τεχεράνη, ενάντια στην παγιωμένη τακτική εχθρικού κλίματος που διατηρούσε ο Bush σε συνεργασία με το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «νέες ΗΠΑ» επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας όμως απαιτήσεις που υπάρχουν από τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διασφάλιση της ειρήνης.
Το δεύτερο βήμα στο οποίο θα σταθώ, είναι οι σχέσεις με την Ευρώπη. Μια νέα σελίδα γύρισαν και εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και μονομερώς με κάθε κράτος-μέλος. Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν πως επιζητούν εταίρο και σύμμαχο. Δεν ενδιαφέρονται για κάποιον που απλά θα κάνει υποδείξεις χωρίς να μπορεί να επωμιστεί κατ’ αναλογία τις αντίστοιχες ευθύνες και αυτό με βρίσκει σύμφωνο.
Ίδιες επαναπροσεγγίσεις είχαμε και με τη Ρωσία, όπου ήδη είχε εξαπολύσει «επίθεση φιλίας» στην οποία οι αμερικανοί ανταποκρίθηκαν θετικά, αφήνοντας παράμερα μερικές από τις βασικές διαφορές τους για μια από κοινού συνεργασία με εκατέρωθεν συμφέροντα.
Την ίδια ώρα Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία, λίγο με το φυσικό αέριο, λίγο με τη νέα ηγετική στάση των ρώσων στην παγκόσμια πολιτική σκηνή βελτιώνουν τις σχέσεις τους και θέτουν νέα πρότυπα συνεργασίας. Είναι προφανές πως μια προσέγγιση ένταξης είναι πολύ μακριά, όμως εγώ μένω ικανοποιημένος από τις πολιτικές προσπάθειες σήμερα.
Με φόντο την αντιπυραυλική ασπίδα, Ευρώπη και Αμερική συνεργάζονται χωρίς να είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι. Ξαφνικά ένα ειρηνικό κλίμα συνεργασίας προέκυψε.

yannidakis - σύγχρονη γυναίκα
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το