Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

καταχώρηση τσι μέρας - ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

καταχώρηση τσι μέρας 
σημερινή προσθήκη στην λίστα των βραβεύσεων τσι μέρας
από Τσούγδω

Δυο εικόνες, δυο Ελλάδες.
Πριν μερικές ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης στο άρθρο του "Στα μούτρα σας" παρέθεσε μία εικόνα που προσωπικά θεώρησα σοκαριστική. Ένα παιδάκι στην αγκαλιά του παππού του, να μουτζώνει τη Βουλή. 
Προφανώς και δεν χωράνε αναλύσεις για το εάν το παιδάκι μουτζώνει τη Βουλή, τους πολιτικούς ή τα κόμματα. Κάνει απλά ό,τι κάνουν όλοι, ό,τι κάνει ο παππούς του. 
Μόλις είδα αυτή την εικόνα, σκέφτηκα ασυναίσθητα (ίσως για να παρηγορηθώ) μία άλλη εικόνα, αυτή των παιδιών που συμμετέχουν μαζί με τους γονείς τους στις δράσεις των atenistas. 
Η αντιπαραβολή των δυο εικόνων "σκοτώνει" και είναι ενδεικτική των δυο διαφορετικών Ελλάδων που υπάρχουν. Ο γονιός που πάει το παιδί του σε δράσεις που γίνονται εθελοντικά και στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στον εξανθρωπισμό εγκαταλελειμμένων χώρων, που το μαθαίνει να καθαρίζει, να περιποιείται και να σέβεται τους κοινόχρηστους χώρους, που το μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται το περιβάλλον, έχει την εκτίμησή μου.
Ο γονιός που δασκαλεύει το παιδάκι του να μουτζώνει, που το πάει σε εκδηλώσεις αγανάκτησης, όπου το παιδάκι ακούει φράσεις του τύπου "άντε γαμήσου Πάγκαλε", που το μαθαίνει από μικρό να ρίχνει τις ευθύνες αλλού, έχει τουλάχιστον την περιφρόνησή μου. 
Πιστεύω οτι αυτές οι δυο εικόνες, αποτελούν δυο διαφορετικές προτάσεις για το πώς θα κάνουμε εμείς σαν πολίτες, την Ελλάδα καλύτερη. Επιλέγω την δεύτερη.
Γιατί η δεύτερη πρόταση είναι ειρηνική, ρηξικέλευθη, πρωτότυπη, ακομματίκ, δεν αποκλείει κανέναν, δεν επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα και συμβάλλει στην καλλιέργεια άλλης νοοτροπίας. Η πρώτη αν και ήταν πολλά υποσχόμενη ως πρόταση, απεμπόλησε το "ειρηνική".
ΥΓ: Πάντα μου την έδιναν όσοι ειρωνευόντουσαν τους atenistas, τώρα βλέπω τι "αντιπρόταση" έχουν. Βέβαια το ίδιο μπορεί να πει κάποιος και για εμένα. Κάθε κριτική δεκτή, ως συνήθως.


  οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο δε συμφωνούν ή εκφράζουν απαραίτητα το yannidakis. Η βράβευση ικανοποιεί μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια
yannidakis - σύγχρονη γυναίκα
μετάβαση στην αρχική σελίδαμετάβαση στον προβληματισμό της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβληματίστηκες; σχολίασε το